του Βασίλη Γρετσίστα

Από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου οι υγειονομικοί σε αναστολή έχουν μεταφέρει τις κινητοποιήσεις τους έξω από το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί σε 24ωρη βάση, διεκδικώντας την επιστροφή τους στην εργασία και την κατάργηση του νόμου 4820/2021.

Η επιλογή τους αυτή υποστηρίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα, σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεών τους, που έχουν διάρκεια αρκετά μεγάλη και πρωτόγνωρη (περίπου 6 μήνες). Με τη στάση τους, δίνουν πραγματικό περιεχόμενο στα συνθήματά τους: «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!» και «Νύχτα και μέρα θα είμαστε εδώ πέρα!».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ερμηνεύσει κανείς την όλη προσπάθεια που γίνεται, πλέον, από την κυβέρνηση, να προσδιορίσει ένα χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης ή και κατάργησης ορισμένων μέτρων. Προσπάθεια που ακολουθεί το παράδειγμα πολλών χωρών και που πατάει πάνω στις συνεχιζόμενες αντιφάσεις των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, και αποδυνάμωσαν την αφήγηση για μια παγκόσμια αντιμετώπιση του φαινομένου «υπό την αιγίδα της Επιστήμης και των Ειδικών».

Την ίδια στιγμή, και παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα από χώρα σε χώρα, αυτό που εμφανίζεται με κοινό τρόπο είναι τα αδιέξοδα, τα προβλήματα αλλά και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας. Στην ελληνική εκδοχή αυτής της διαχείρισης, που πλέον μπαίνει στη φάση απόπειρας δημιουργίας κλίματος χαλάρωσης των μέτρων για το επόμενο διάστημα, παραμένει το στοιχείο της ακραίας συμπεριφοράς απέναντι στους υγειονομικούς – οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή και προετοιμάζεται η «αποβολή» τους από το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί εδώ, βέβαια, όπως έχει γραφτεί και σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας, ότι το ίδιο ισχύει και για άλλους εργαζόμενους στο πλατύ κομμάτι της υγείας, που δεν είναι υγειονομικοί, έχουν όμως μπει και αυτοί σε αναστολή.

Μόνιμη και ζωηρή παρουσία έξω από το Υπουργείο Υγείας

Ξαναγυρνώντας στους υγειονομικούς, την πρώτη κιόλας μέρα μεταφοράς των κινητοποιήσεών τους έξω από το Υπουργείο Υγείας, δέχθηκαν αμέσως πρόσκληση για συζήτηση από την υφυπουργό κα Γκάγκα. Στη συνάντηση αυτή η υφυπουργός, που είχε ταχθεί σε προηγούμενο διάστημα υπέρ της επιστροφής τους στις θέσεις εργασίας τους, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους «πιο πάνω».

Παρ’ όλα αυτά, οι υγειονομικοί τόνισαν: «Εάν η πρόσκληση εκ μέρους της δείχνει καλή θέληση για έναρξη διαλόγου από την πλευρά του Υπουργείου, ή εάν είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ χρονοκαθυστέρησης, μετά και την ηχηρή παρουσία μας στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή και τη διαρκή 24ωρη παρουσία μας έξω από το Υπουργείο, θα φανεί το επόμενο διάστημα… Απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο άλωσης του ΕΣΥ, καθώς και κάθε σχέδιο για την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, που προετοιμάζει το έδαφος για την κατάργηση της μονιμότητας».

Μετά από μια μεγάλη περίοδο αιδήμονος σιγής, τώρα πια οι επίσημοι συνδικαλιστικοί φορείς αναγκάζονται να συμπεριλάβουν με μόνιμο και σαφή τρόπο την ακύρωση των αναστολών στα αιτήματά τους. Χειρισμοί άλλωστε επιτρέπονται απλόχερα αυτήν την εποχή…

Έτσι, το προηγούμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, για παράδειγμα, η απογευματινή τους συγκέντρωση είχε έναν ιδιαίτερο παλμό, με διευρυμένη –σε σχέση με προηγούμενες φορές– την παρουσία και άλλων υγειονομικών αλλά και αλληλέγγυων πολιτών. Τα συνθήματα ήταν συνεχόμενα και διακόπτονταν μόνο από όσους από το μικρόφωνο έστελναν το δικό τους μήνυμα στη συγκέντρωση.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, με τον παλμό, την παρουσία τους έξω από το Υπουργείο, τη μαζικότητά τους (που ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των απεργιακών μπλοκ), και χωρίς να το ζητήσουν οι ίδιοι, προσκλήθηκαν –και ανταποκρίθηκαν– σε συνάντηση με τον υπουργό, πλέον.

Αλλαγή ρητορικής, αλλά ουσιαστικά στην ίδια κατεύθυνση

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος των υγειονομικών σε αναστολή Δημήτρης Ευθυμιάδης τόνισε ότι ο υπουργός έβαλε την κασέτα της κυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Ευθυμιάδης, ο υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματά τους, και επανέλαβε όλα όσα ήταν ήδη γνωστά από τα κανάλια. Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος των υγειονομικών σε αναστολή μετέφερε την υπουργική τοποθέτηση: «Αν περάσει η εισήγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο, τότε ο εμβολιασμός θα θεωρείται τυπικό προσόν». Ας σημειωθεί ότι ο υπουργός είπε, επίσης, πως «αν παραμείνουν οι συνθήκες της πανδημίας, τότε παραμένετε σε αναστολή»…

Είναι δηλαδή φανερή η επιμονή του Υπουργείου στη θέση που έχει εξαγγείλει. Για να υπάρξει όμως η χειρότερη εξέλιξη για τους εργαζόμενους (δηλαδή η «οριστική αποβολή» τους από το σύστημα υγείας) είναι πλέον σαφές ότι, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, οφείλουν να σταθμίσουν αρκετά μια τέτοια κομβική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει να κρατήσει όμηρους τους εργαζόμενους, και να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τη διάλυση του ΕΣΥ – με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα που θα επιφέρει αυτή η επιμονή.

Ενδεικτική ήταν και η φρασεολογία των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος, που δεσμεύτηκαν να εντάξουν με πιο άμεσο τρόπο το θέμα των αναστολών και των απολύσεων. Πράγματι, μετά από μια μεγάλη περίοδο αιδήμονος σιγής, τώρα πια αναγκάζονται να συμπεριλάβουν με μόνιμο και σαφή τρόπο την ακύρωση των αναστολών στα αιτήματά τους. Χειρισμοί άλλωστε επιτρέπονται απλόχερα αυτήν την εποχή…

Όσο μεγαλώνει η κοινωνική δυσφορία, τόσο πιέζονται όλες οι πτέρυγες του πολιτικού συστήματος να αναπροσαρμόσουν τους χειρισμούς τους. Μια εργαζόμενη που πήρε τον λόγο, κάποια από τις προηγούμενες μέρες, είπε ότι γράφει ένα ποίημα για την ελευθερία πάνω σε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή συνεχίζουν τον «μοναχικό» τους αγώνα ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τη διάλυση του ΕΣΥ, τις απολύσεις στο Δημόσιο – προβλήματα που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, όπως συνδέονται και με έναν υπουργό που δήλωνε ότι έχει εισηγηθεί την απόλυση, έως το τέλος του Μαρτίου, των υγειονομικών που αντιστέκονται…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!