Αρχική διεθνή Μία ακόμη εν ψυχρώ δολοφονία

Μία ακόμη εν ψυχρώ δολοφονία

Οι Ράμπο του Μακρόν και τα θρασύδειλα ψέματα της εξουσίας

Πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου στη Ναντέρ, φτωχό προάστιο στα δυτικά του Παρισιού. Δύο αστυνομικοί σταματούν για έλεγχο ένα νοικιασμένο όχημα που οδηγά ένας 17χρονος αλγερινής καταγωγής. Ένας από αυτούς ακούγεται να του λέει: «Θα σου φυτέψω σφαίρα στο κεφάλι»! Ο νεαρός, τρομαγμένος, επιχειρεί να φύγει. Ο αστυνομικός τον πυροβολεί εξ επαφής στο στήθος. Πεθαίνει λίγο αργότερα. Την ίδια στιγμή αρχίζει η επιχείρηση θρασύδειλης συγκάλυψης του εγκλήματος: «Το θύμα ήταν σεσημασμένο, είχε καταδικαστεί», διαρρέουν αστυνομικές πηγές, ισχυριζόμενες ότι «ασκήθηκε νόμιμη άμυνα διότι ο νεαρός επιχείρησε να εμβολίσει με το όχημα τους αστυνομικούς, απειλώντας τη ζωή τους».

Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ όμως καταρρέει, αφού μία κοινωνική λειτουργός (που βρισκόταν κοντά στο όχημα και κατέγραφε όσα συνέβαιναν με το κινητό της) δημοσιοποιεί το βίντεο στο οποίο ακούγεται η απειλή για σφαίρα στο κεφάλι, φαίνεται ότι οι αστυνομικοί δεν κινδύνευσαν σε καμία στιγμή, και ότι ο 17χρονος Ναχέλ πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. «Μήπως το βίντεο είναι fake;» αναρωτιούνται… καλοπροαίρετα ορισμένα ΜΜΕ. Για κακή τους τύχη, δημοσιοποιείται ένα ακόμη βίντεο, από τον συνεπιβάτη ενός αυτοκινήτου που διερχόταν σε αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο δείχνει ακριβώς τα ίδια. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ο νεαρός δεν είχε ποτέ καν προσαχθεί…

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ της βιντεοσκόπησης του εγκλήματος παγώνει την κυβέρνηση, η οποία εδώ και χρόνια έχει στείλει μήνυμα στους αστυνομικούς «να μην φοβούνται τίποτα». Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν, μισητός στους περισσότερους Γάλλους ως αρχιτέκτονας της πιο απάνθρωπης καταστολής εδώ και δεκαετίες, ψελλίζει ότι το βίντεο (που στο μεταξύ το έχουν δει πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι) είναι «εξαιρετικά σοκαριστικό». Η εισαγγελία της Ναντέρ δηλώνει ότι «δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για τη χρήση του όπλου» και διατάζει την προφυλάκιση του δράστη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ από τη μέρα της δολοφονίας του 17χρονου τα γαλλικά προάστια για άλλη μια φορά καίγονται, και οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 700. Η προχθεσινή διαδήλωση στη Ναντέρ, με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναχέλ», συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν ειρηνική, αλλά χτυπήθηκε κι αυτή από την αστυνομία. Η κυβέρνηση έχει στείλει 40.000 αστυνομικούς και στρατοχωροφύλακες στα προάστια της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων για να «αποκαταστήσουν την τάξη», την οποία η ίδια και τα σώματα ανασφάλειας διατάραξαν για μια ακόμη φορά.

Υστερόγραφο: Το 2021 η κυβέρνηση Μακρόν είχε επιχειρήσει να νομοθετήσει την απαγόρευση της δημοσιοποίησης βίντεο και φωτογραφιών αστυνομικών «εν ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους». Η προσπάθεια αναβλήθηκε κατόπιν αντιδράσεων ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών, ενώ και το Συνταγματικό Συμβούλιο είχε γνωματεύσει αρνητικά. Κάθε φορά που το οπτικό υλικό πολιτών αποκαλύπτει την αλήθεια, όλοι θυμούνται για ποιο λόγο ο μακρονισμός προσπαθεί να επιβάλει τέτοιου είδους απαγορεύσεις.

Σχόλια

Exit mobile version