Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Μήνυμα από το βαθύ κράτος

Μήνυμα από το βαθύ κράτος

Για την καταδίκη 77χρονου αγωνιστή στις Σκουριές

Tου Στέλιου Νικητόπουλου*

 

Η κοινωνία στη Χαλκιδική βρίσκεται σε διαρκή ομηρία και οικονομική αφαίμαξη καθώς οι δίκες διαδέχονται η μία την άλλη. Η ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις βρίσκει δικαστές πρόθυμους να υιοθετήσουν ακόμη και τα πιο εξωφρενικά σενάρια που εξυφαίνουν οι διωκτικοί μηχανισμοί, που βρίσκονται μέσα στο κράτος. Αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η καταδίκη 77χρονου κατοίκου της Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής που είχε δεχτεί πριν από 4 χρόνια επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Πολυγύρου καταδίκασε τον 77χρονο Θόδωρο Καραβασιλικό, σε έναν χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή για αντίσταση κατά της αρχής. Πρόκειται για έναν από τους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013, οι κάτοικοι, μαθαίνοντας ότι ο ανακριτής αποφάσισε να προφυλακιστούν άλλοι δύο Ιερισσιώτες, πραγματοποίησαν διαδήλωση στην είσοδο της Μεγάλης Παναγίας. Εκεί ήταν και ο 73χρονος τότε, Θόδωρος Καραβασιλικός, ο οποίος και συμμετείχε στη διαμαρτυρία.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, οι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να τρέχουν και ο 73χρονος λόγω αναπηρίας στο πόδι, δεν μπόρεσε να φύγει και ξυλοκοπήθηκε από 7 άνδρες των ΜΑΤ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τόσο του ίδιου όσο και κατοίκων. Ήταν ο μόνος που συνελήφθη και λόγω των κτυπημάτων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου νοσηλεύθηκε επί έξι μέρες, φρουρούμενος και με απαγόρευση επισκέψεων και φωτογραφίσεων. Έφερε κακώσεις στο κεφάλι και στο σώμα του, ενώ η διάγνωση του νοσοκομείου έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εγκεφαλική διάσειση, οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων, αιμορραγία και οίδημα στα μάτια, τραυματική απόπτωση κερατοειδούς χιτώνα.

O μπαρμπα-Θόδωρος, όπως είναι πιο γνωστός στην τοπική κοινωνία, όχι μόνο ξυλοκοπήθηκε άγρια αλλά βρέθηκε κατηγορούμενος και καταδικάστηκε. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια για τον ρόλο της ΕΛ.ΑΣ., η οποία λειτουργεί όχι μόνο σαν δημόσια σεκιούριτι της Eldorado αλλά πλάθει και ευφάνταστα σενάρια που τα διακινεί με μαρτυρίες στελεχών της αστυνομίας στα δικαστήρια σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας. Η κυβέρνηση με νέες αδειοδοτήσεις στέλνει σαφές μήνυμα νομιμοποίησης της Eldorado. Και το βαθύ κράτος, με καταδίκες όπως αυτές του μπαρμπα-Θόδωρου, στέλνει ένα προμήνυμα στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις ενόψει των κακουργηματικών δικών που θα γίνουν το φθινόπωρο. Η κοινωνία πρέπει να είναι υποψιασμένη και σε εγρήγορση.

 

*Ο Στέλιος Νικητόπουλος είναι δημοσιογράφος στην ΕΡΤ3

Σχόλια

Exit mobile version