Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Γένοβα

Μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στη Γένοβα

Την ίδια στιγμή που στο Βερολίνο βρισκόταν σε εξέλιξη μια εντυπωσιακή συγκέντρωση εναντίον της εμπλοκής στην ουκρανική σύρραξη και υπέρ της ειρήνης, στη Γένοβα πραγματοποιούνταν η μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει λάβει εδώ και πολλά χρόνια σε αυτήν την ιταλική πόλη. Με ψυχή της κινητοποίησης το σωματείο των λιμενεργατών και με την υποστήριξη του πανιταλικού συνδικάτου βάσης USB (αλλά και με το μεγαλύτερο μέρος της πάλαι ποτέ ιταλικής αριστεράς περί άλλων να τυρβάζει…), δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του πολέμου, της «πολεμικής οικονομίας» και της ακρίβειας. Όπως επισημαίνει το USB, «δεκαετίες είχε να δει κανείς μια τόσο μαζική και μαχητική πορεία στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας», στην οποία πήραν οργανωμένα μέρος, πέραν των λιμενεργατών, εργαζόμενοι στα logistics, φοιτητές, μαθητές και άλλοι. Τον τόνο έδιναν τα κεντρικά πανό, που έγραφαν «Σταματήστε τη διακίνηση όπλων στα λιμάνια» και «Κάτω τα όπλα, πάνω οι μισθοί».

Η διαδήλωση ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού με καθυστέρηση, εξαιτίας της απόπειρας της αστυνομίας να αποκλείσει την πρόσβαση σε κομβικούς άξονες οι οποίοι οδηγούσαν στον χώρο της αρχικής συγκέντρωσης. Όμως ήταν διάχυτη μια αμείωτη αποφασιστικότητα, και έτσι τα μπλοκ των διαδηλωτών τελικά ενώθηκαν και πορεύτηκαν ως το κέντρο της Γένοβα, καταλήγοντας στην Πιάτσα ντε Φεράρι. «Ο πόλεμος, η πολεμική οικονομία και η ακρίβεια παχαίνουν τις πολυεθνικές και την οικονομική κερδοσκοπία, στραγγαλίζοντας τους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο», τονίζει το USB, εξηγώντας τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση. Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Τζόρτζιο Κρεμάσκι υπογραμμίζει ότι «μια πλημμύρα νέων ανθρώπων, χωρίς υποκρισία ή διγλωσσία, και με επικεφαλής τους υπέροχους λιμενεργάτες, κινητοποιήθηκε ενάντια στην αποστολή όπλων και στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης Μελόνι – η οποία είναι ως επί το πλείστον ίδια με αυτήν της κυβέρνησης Ντράγκι, και γι’ αυτό η Κεντροαριστερά εμφανίζεται συναινετική ή υποταγμένη».

«Από αυτή την τεράστια, ζωντανή και αποφασιστική πορεία προκύπτει μια σημαντική και προφανής απόρριψη των πρακτικών της υποταγής στο κυρίαρχο πολιτικό πλαίσιο», επισημαίνει η ηλεκτρονική κομμουνιστική εφημερίδα Contropiano, που καταδικάζει και το γεγονός ότι το σύνολο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, δημόσιων και ιδιωτικών, αποσιώπησαν εντελώς την είδηση της αντιπολεμικής διαδήλωσης. Μονάχα ένα περιφερειακό κανάλι έκανε μια αναφορά δευτερολέπτων! Λογικό, αφού είναι καλό οι πολίτες να μην μολύνονται από τέτοια κακά παραδείγματα. Προφανώς, στη σημερινή μεταδημοκρατία, η λογοκρισία είναι βασικό όπλο όσων υπεραμύνονται των «ευρωπαϊκών αξιών» και εκστρατεύουν κατά των «ολοκληρωτισμών»…

Σχόλια

Exit mobile version