Χωρίς πολλές εκπλήξεις θα διανεμήθει ο τηλεοπτικός χρόνος σε κόμματα και σταθμούς. Καμία έκπληξη ακόμη και στην τακτική χρηματοδότηση με 12 εκατ. ευρώ. Συν τα 6,2 εκατ. του δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου, προκύπτει το ποσό των 18,2 εκατ. ευρώ.

Για την προετοιμασία των πολιτικών κομμάτων, το εκλογικό φτιασίδωμα, τα έξοδα κίνησης και προβολής.

Και φυσικά καμία έκπληξη στη διανομή χρήματος και χρόνου. Τα δυο κόμματα της εξουσίας και της συγκυβέρνησης πήραν τα περισσότερα, τα πολύ περισσότερα. Το 66,66% χρόνου και ποσών. Πώς αλλιώς θα προλάβουν να μετατρέψουν την αλήθεια σε ψέμα; Πώς θα εμφανίσουν εικονικά στοιχεία ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που πορεύτηκαν μαζί, αγκαλιά για την καταστροφή της χώρας, διαφέρουν;
Στην ισχνή προεκλογική περίοδο η τηλεόραση, εκ των πραγμάτων, αποτελεί το βασικό μοχλό στη μετάδοση και στον πολλαπλασιασμό του πολιτικού τους μηνύματος. Μόνο μέσα από τα εκατοντάδες τηλεοπτικά κανάλια, κεντρικά, περιφερειακά, τοπικά, υποψήφιοι πολιτικοί και πολιτικάντηδες των κομμάτων του Μνημονίου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εικονικά στοιχεία και τον ψεύτικο λόγο τους. Και ο νόμος για αυτήν την ευκαιρία είναι συγκεκριμένος και σαφής. Στα κανάλια πρέπει να μεταδοθούν πολιτικές εκπομπές με εκπροσώπους (αυτούς που όρισε η διακομματική διανομή χρήματος) κομμάτων. Να καλυφθούν οι συνεντεύξεις των αρχηγών τους. Όλα τα υπόλοιπα, πέραν του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κόμματα μοιράζονται τα μικρά εναπομείναντα ποσοστά. Χρηματοδότησης και διαφημιστικού χρόνου.
Για αυτές τις «θεσμικές υποχρεώσεις» της τηλεόρασης, η πολιτική εξουσία έχει δώσει ήδη το αντάλλαγμα στους εκδότες και ιδιοκτήτες της. Τα 6 εκατομμύρια αξίας διαφημιστικού χρόνου σε προεκλογικά σποτ έχουν μοιραστεί στα κανάλια. Και φυσικά κατ’ αναλογία του πολιτικού συστήματος, η διανομή είναι άνιση. Η μερίδα του λέοντος σε Mega, ΑΝΤ1, στα άλλα κανάλια ποσοστιαία κατανομή. Και επιπλέον προστίθεται στο «αντάλλαγμα» η ασφάλεια που προσφέρουν τα τηλεοπτικά πλατό στους κουστουμαρισμένους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων του Μνημονίου και της συγκυβέρνησης.
Η συμμετοχή της τηλεόρασης στην προεκλογική εκστρατεία θα «εξαργυρωθεί» με τη μελλοντική υπουργική απόφαση μη πληρωμής του τέλους για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος. Πρακτικά δηλαδή τα κυρίαρχα κανάλια δεν θα πληρώσουν για ένα-δυο-τρία χρόνια χρήματα για τις ελεύθερες συχνότητες που διαθέτουν. Ελάχιστοι πλέον θυμούνται πως η δημόσια –κατά το ελληνικό Σύνταγμα– περιουσία των συχνοτήτων, παραχωρήθηκε έναντι ανταλλάγματος από τους σταθμούς στο 2% του ετήσιου τζίρου τους. Ούτε βεβαίως τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν. «Εξαργυρώθηκε» και τότε η θεσμική συμμετοχή και συνέργειά τους στις πολιτικές εκλογές του 2009. Για αυτούς, κυρίαρχα κόμματα και κυρίαρχα κανάλια, λεφτά πάντα υπάρχουν. Για να τα μοιράζουν ανάμεσά τους, κανονίζοντας εξαρχής τις «λεπτομέρειες» της ανταλλαγής αλληλοϋποστήριξης και προβολής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!