Αρχική διεθνή Μέχρι πού θα φτάσει η αντιπαράθεση; | των Χασίντο Ρολντάν και Ιρένε...

Μέχρι πού θα φτάσει η αντιπαράθεση; | των Χασίντο Ρολντάν και Ιρένε Αλόνσο*

Πριν απ’ όλα, θέλουμε να σας μεταφέρουμε ένα θερμό χαιρετισμό για τη δέκατη επέτειο του Δρόμου και την κυκλοφορία του 500ού φύλλου του. Κατανοούμε καλά τη σημασία της συνέχειας και τον ρόλο οργανωτή που έχει μια εφημερίδα με επαναστατικό περιεχόμενο.

Όσον αφορά την ερώτηση που μας υποβάλατε, σχετικά με το ποια είναι τα κεντρικά στοιχεία της συγκρότησης κάθε λαού σε υποκείμενο, από την πιο συγκεκριμένη σκοπιά μιας νέας συνείδησης, σε καιρούς πολυπλοκότητας, μετάβασης και κυοφορίας: εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ένα απόσπασμα του διεθνούς προλεταριάτου. Πρόπερσι γιορτάσαμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός μας σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο: αυτό έδειχνε μια σημαντική, αλλά ανεπαρκή ενδυνάμωση. Το CCC (Ταξικό Μαχητικό Ρεύμα, μετωπικό σχήμα) γνώρισε τεράστια ενδυνάμωση.

Πέρσι πέθανε ο Ότο Βάργκας, που ήταν ο γενικός γραμματέας μας και είχε συμβάλει με πολύ σημαντικές επεξεργασίες στην κατανόηση του οικονομικού και κοινωνικού σχηματισμού της χώρας μας.

Η αμερικανική ήπειρος βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της κρίσης του κορωνοϊού, μιας κρίσης υγειονομικής και οικονομικής. Στην Αργεντινή δεν διαθέτουμε ούτε καν τα στοιχειώδη για υγιεινή, πρόληψη και περίθαλψη. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία κήρυξε μια «πρόωρη» καραντίνα ώστε να κερδίσει χρόνο για να βελτιώσει τις δυνατότητες εξασφάλισης των πιο βασικών στοιχείων προστασίας: μάσκες, αναπνευστήρες κ.λπ.

Μέλη του κόμματός μας και του CCC συμβάλλουν, μαζί και με άλλες δυνάμεις, στην οργάνωση λαϊκών συσσιτίων. Αργεντίνοι επιστήμονες μελετούν δεδομένα και στοιχεία πουν θα επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό του ιού. Αλλά τις τελευταίες μέρες πολλαπλασιάζονται οι μολύνσεις, ιδίως στις παραγκουπόλεις που γιγαντώθηκαν λόγω της κρίσης και μαστίζονται από υπερσυνωστισμό, και στις οποίες χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς παροχή νερού, χωρίς τα στοιχειώδη για την υγιεινή και με την πείνα να διαδίδεται. Το 40% του πληθυσμού της χώρας μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας…

Ο σύντροφός μας Χουάν Κάρλο Αλντερέτε, βουλευτής, πρότεινε ένα διάταγμα έκτακτης φορολόγησης των μεγάλων περιουσιών, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγειονομικής και διατροφικής κατάστασης των λαϊκών τάξεων.

Από την άλλη, στις 22 Μαΐου η Αργεντινή κήρυξε αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους. Στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, του Μάκρι, δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν στο εξωτερικό και αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό το παράνομο και απεχθές εξωτερικό χρέος, που δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Εν μέσω πανδημίας, δεν σταμάτησαν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες. Υπήρξαν καταλήψεις γης, και υποβοηθήσαμε τη δημιουργία επιτροπών έκτακτης ανάγκης που αγωνίζονται ώστε να πρωταγωνιστήσει ο λαός για να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της κοινωνικής κρίσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα βάσανα του λαού μας δεν θα αντιμετωπιστούν οριστικά χωρίς μια λαϊκή, αγροτική και αντιιμπεριαλιστική επανάσταση η οποία αδιάκοπα θα ανοίγει το δρόμο προς τον σοσιαλισμό.

Από την άλλη, σε όλες τις ιμπεριαλιστικές χώρες σημειώνεται δραματική πτώση της παραγωγής. Απολύουν εκατομμύρια εργαζομένων και διασώζουν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Δυναμώνει η αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να ξεφορτώσουν την κρίση τους στις εξαρτημένες χώρες – όπως η δική μας. Μέχρι πού θα φτάσει άραγε αυτή η αντιπαράθεση; 

* Ο Χασίντο Ρολντάν και η Ιρένε Αλόνσο, σύντροφοι και φίλοι της προσπάθειάς μας εδώ και πολλά χρόνια, έγραψαν αυτό το κείμενο για τον Δρόμο εξ ονόματος της ηγεσίας του Επαναστατικού Κ.Κ. (PCR) Αργεντινής.

Σχόλια

Exit mobile version