Μετά από σειρά έντονων συνεδριάσεων της «επιτροπής Αλιβιζάτου», αλλά και συναντήσεις επί συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων των υποψήφιων για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοινώθηκε πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα (τεχνικά και συνεννόησης) και οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι προσέλθουν στις κάλπες, αφού το ενδεχόμενο για εξ αποστάσεως, ηλεκτρονική, ψηφοφορία απορρίφθηκε, κυρίως από την πλευρά Γεννηματά.

Με τη λήξη των διαδικαστικών ζητημάτων, τα οποία δεν είναι ασήμαντα για τους υποψήφιους, ανοίγει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης και σύγκρουσης. Μπορεί οι υποψήφιοι να κάνουν λόγο για τη μεταφορά της εσωκομματικής συζήτησης στο πολιτικό πεδίο και πως αυτό θα βοηθήσει στη συγκρότηση και συσπείρωση του νέου φορέα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η μάχη των μηχανισμών θα μονοπωλήσει τον τελευταίο έναν μήνα – και θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Την περασμένη Πέμπτη (μισο)άνοιξε ο δημόσιος διάλογος των υποψηφίων, με πέντε από αυτούς να παίρνουν μέρος στο πρώτο, αλλά ανεπίσημο debate. Η Φ. Γεννηματά απείχε, κάνοντας λόγο για εσωστρέφεια, όπως και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για ιατρικούς λόγους, ενώ συμμετείχαν οι Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Ραγκούσης και Μανιάτης.

Όλοι τους έκαναν λόγο για μια σημαντική προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί ο πάλαι ποτέ κραταιός χώρος του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το πώς τον ονομάτιζαν: κέντρο, κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία. Όλοι ευαγγελίζονται μια νέα, δημοκρατική, μαζική, προοδευτική παράταξη, ακόμη κι αν δεν έχουν λύσει το οργανωτικό μοντέλο (ενιαίος ή μη φορέας). Πάντως όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν συμμετείχαν, είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη για να «βγει η χώρα από την κρίση» και να «περάσει ανάμεσα από τις συμπληγάδες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ και της λαϊκιστικής δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ»…

Εν τέλει, τα γνωστά και φθαρμένα πρόσωπα των υποψηφίων προσπαθούν μάταια να εκφράσουν ένα σύγχρονο κεντροαριστερό λόγο. Σε όλες τις απαντήσεις περίσσευε το «κοινωνικό πρόσημο». Προσπαθούν να πείσουν πως ο πολιτικός λόγος θα κυριαρχήσει μέχρι τις 12 Νοέμβρη. Αλλά στην ουσία, για άλλη μια φορά, θα δοθεί μια μάχη μηχανισμών ώστε να μοιραστούν καρέκλες και πόστα – είτε εσωκομματικά είτε σε μια επόμενη κυβέρνηση στην οποία ευελπιστούν να γίνουν εταίροι.

 

Ν.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!