Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Μάστιγα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη

Μάστιγα η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη

 Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις τα μέσα ετήσια επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερα από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ενώ ο ΠΟΥ θέτει ως όριο για τη μέση ετήσια συγκέντρωση της ρύπανσης από μικροσωματίδια τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περισσότερο μολυσμένες περιοχές, όπως στις μεγάλες μητροπόλεις, η μέση ετήσια συγκέντρωση PM 2.5 έφτανε περίπου στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένας συνδυασμός πολύ μικρών στερεών και υγρών σωματιδίων διαφόρων υλικών και ρύπων. Οι ρύποι είναι αόρατοι με γυμνό μάτι, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα ή περίπου 30 φορές λεπτότεροι από μια απλή τρίχα.

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ποιότητα του αέρα αποσκοπούν σε μια μέση ετήσια συγκέντρωση 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Από την πλευρά της η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε την υιοθέτηση των αυστηρότερων συστάσεων ορίων του ΠΟΥ, που ανέρχονται σε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές πόλεις στην κοιλάδα του Πάδου ήταν πολύ υψηλή, με τις περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο να πλήττονται ιδιαιτέρως. Σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Πάντοβα και η Βερόνα, η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM 2.5 ξεπέρασε τα 75 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τοποθεσία: Η περιοχή περιβάλλεται από βουνά και η ρύπανση που δημιουργείται από τη μεγάλη κυκλοφορία, τη βιομηχανία, τις γεωργικές εκπομπές και τη θέρμανση των κατοικιών «παγιδεύεται» στην περιοχή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, περίπου το 10% των θανάτων σε πόλεις όπως το Μιλάνο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η μέση συγκέντρωση PM 2.5 μειωνόταν κατά περίπου 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ταυτοχρόνως, αν και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα επίπεδα ρύπανσης είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, η Πολωνία μειώνει τη ρύπανση σταθερά από το 2018, όταν και ξεκίνησε η ανάλυση δεδομένων.

Στην Κρακοβία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καταγράφηκε το 2018 μία μέση τιμή ρύπανσης σχεδόν 25 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Μέχρι το τέλος του 2022 αυτή είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 20%, ενώ μείωση παρουσίασε η ατμοσφαιρική ρύπανση και σε άλλες πόλεις, όπως στο Κατοβίτσε, στο Πόζναν και στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.

Οι βελτιώσεις ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβαν οι πολωνικές αρχές, εκσυγχρονίζοντας τα οικιακά συστήματα θέρμανσης – μία διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και μία δεκαετία. «Τα εν λόγω συστήματα τα αποκαλούμε “καπνιστές”, καθώς παράγουν πολύ καπνό, όμως πρόκειται για παλιούς καυστήρες», δήλωσε ο Πιοτρ Σιεργκιέι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Polish Smog Alert. «Σχεδόν 800.000 έχουν αντικατασταθεί, όμως απομένουν ακόμη περίπου 3 εκατομμύρια. Η διαδικασία προχωράει με αργό ρυθμό».

Πηγή: OT.gr


Συγκλονιστική επιχείρηση στο Πακιστάν

Στρατιωτικά ελικόπτερα και Πακιστανοί κομάντος έσωσαν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους έξι μαθητές, που είχαν εγκλωβιστεί επί ώρες την Τρίτη σε καμπίνα αυτοσχέδιου τελεφερίκ η οποία κρεμόταν πάνω από βαθύ φαράγγι σε ορεινή και απομονωμένη περιοχή στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Τα έξι παιδιά και δύο ενήλικες παγιδεύτηκαν το πρωί στην καμπίνα του τελεφερίκ, σε ύψος περίπου 350 μέτρων όταν έσπασε ένα από τα δύο καλώδια που το κρατούσαν.

Το πρώτο παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί από την καμπίνα με τη βοήθεια ελικοπτέρου 12 ώρες μετά τον εγκλωβισμό τους, την ώρα που ο ήλιος έδυε. Στη συνέχεια το ελικόπτερο αναγκάστηκε λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών και επειδή έπεφτε η νύχτα να επιστρέψει στη βάση του.

Μέλη των πακιστανικών ειδικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν στη συνέχεια το καλώδιο από το οποίο κρεμόταν η καμπίνα ως εναέρια τροχαλία για να σώσουν τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους.

«Έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες ιδιαίτερα ικανών πιλότων και μελών των ειδικών δυνάμεων ένα από τα παιδιά διασώθηκε αλλά η επιχείρηση αναγκάστηκε να διακοπεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωσή του. «Επιπλέον προσπάθειες καταβάλλονται από τα μέλη των ειδικών δυνάμεων και μιας ομάδας που ειδικεύεται στη χρήση εναέριας τροχαλίας (zip line) η οποία μετέβη στο σημείο με στρατιωτικό ελικόπτερο», πρόσθεσε ο στρατός.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ανουάαρ ουλ Χακ Κάκαρ χαρακτήρισε τους διασώστες «ήρωες του έθνους».


Πλανήτης σαν τη Γη μπορεί να κρύβεται στο Ηλιακό μας Σύστημα

Την ύπαρξη ενός νέου πλανήτη «όμοιο με τη Γη» και μάλιστα αρκετά κοντά σε μας προβλέπουν Ιάπωνες αστρονόμοι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο νέος πλανήτης κρύβεται στη Ζώνη Κάιπερ ‒γι’ αυτό και αποκαλείται πλανήτης της Ζώνης Kuiper (KBP)‒ η οποία απέχει έως και 500 αστρονομικές μονάδες από τον ήλιο, 500 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου.

Η Ζώνη Κάιπερ είναι ένας δακτύλιος αντικειμένων σε σχήμα ντόνατς και εκτείνεται ακριβώς πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα.

Η μελέτη διεξήχθη από την Patryk Sofia Lykawka του Πανεπιστημίου Kindai στην Οσάκα της Ιαπωνίας και τον Takashi Ito του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας στο Τόκιο.

«Προβλέπουμε την ύπαρξη ενός πλανήτη σαν τη Γη», λένε στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Astronomical Journal».

«Είναι εύλογο ότι ένα αρχέγονο πλανητικό σώμα θα μπορούσε να επιβιώσει στη μακρινή Ζώνη Kuiper ως KBP, καθώς πολλά τέτοια σώματα υπήρχαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα».

Είναι γνωστό ότι η Ζώνη Kuiper περιέχει εκατομμύρια παγωμένα αντικείμενα, που αναφέρονται ως trans-Neptunian αντικείμενα (TNOs), ακριβώς επειδή βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα.

Τα TNO πιστεύεται ότι είναι ό,τι έχει απομείνει από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και αποτελείται από μείγματα πετρωμάτων, άμορφου άνθρακα και πτητικών πάγων όπως το νερό και το μεθάνιο.

«Αυτά τα σώματα βράχου και πάγου είναι τα υπολείμματα του σχηματισμού πλανητών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα». Η ομάδα παρατήρησε ότι ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα έχουν «ιδιαίτερες τροχιές» που υποδηλώνουν ότι επηρεάζονται βαρυτικά από κάτι μεγαλύτερο κοντά.

Η ζώνη έχει επίσης έναν σημαντικό πληθυσμό αντικειμένων υψηλής κλίσης – αυτά με μεγάλη κλίση καθώς περιφέρονται γύρω από τον ήλιο. Οι προσομοιώσεις υπολογιστή πρότειναν ότι ο υποθετικός πλανήτης KBP θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για αυτά τα αποτελέσματα.

«Καθορίσαμε ότι ένας πλανήτης που μοιάζει με τη Γη που βρίσκεται σε μια μακρινή και κεκλιμένη τροχιά μπορεί να εξηγήσει τρεις θεμελιώδεις ιδιότητες της μακρινής Ζώνης Kuiper», γράφουν.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι περισσότερο προβλέπουν παρά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του πλανήτη της Ζώνης Κάιπερ, καθώς θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα.

Με πληροφορίες από Sun


Η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία εκτόξευσε όχημα για τη μελέτη του Ήλιου

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας για τον ήλιο, έχει ως στόχο τη μελέτη των ηλιακών ανέμων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη γη, και παρατηρούνται συχνά μέσω ατμοσφαιρικών φαινομένων.

Η διαστημική αποστολή της Ινδίας για τη μελέτη του Ήλιου, ακολουθεί την ινδική αποστολή στο φεγγάρι στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε διαστημικό όχημα στον νότιο πόλο της Σελήνης, πετυχαίνοντας τον στόχο αυτό ταχύτερα από τις αντίστοιχες διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Η αποστολή έχει την ικανότητα να κάνει «ένα μπιγκ μπανγκ από επιστημονική άποψη», δήλωσε ο Σομάκ Ρεϊτσαούντρι, που έχει εμπλοκή στην ανάπτυξη μερικών από τα εξαρτήματα του ινδικού οχήματος διαστημικής παρατήρησης, προσθέτοντας ότι ενεργειακά σωματίδια που αποβάλλονται από τον Ήλιο, είναι ενδεχόμενο να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες και έχουν εκτοξευτεί από τη Γη.

«Έχουν καταγραφεί επεισόδια, κατά τα οποία σημαντικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί καθώς ένας δορυφόρος δέχτηκε την επίδραση του ηλιακού στέμματος. Οι δορυφόροι με χαμηλή γήινη τροχιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ιδιωτικών εταιριών παγκοσμίως, ενώ το γεγονός αυτό, καθιστά την διαστημική αποστολή Aditya L1, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα», εξήγησε ο ίδιος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Exit mobile version