Επιστολή-έκκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
του Στέλιου Μπαζίγου
Πριν λίγες μέρες στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε μια ρύθμιση σχετικά με τις κρατούμενες μητέρες. Η ρύθμιση προβλέπει πως όσες μάνες με μωρά και νήπια έχουν καταδικαστεί έως 10 έτη θα εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ’ οίκον περιορισμό προκείμενου να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους που τόσο τις χρειάζονται σ’ αυτή την κρίσιμη ηλικία.
Όμως το όριο που μπαίνει (έως 10 έτη) περιλαμβάνει στην ουσία ελάχιστες μητέρες. Χαρακτηριστικά, στις φυλακές Θηβών που βρίσκονται έγκλειστες μητέρες μαζί με τα παιδιά τους αποφυλακίζεται μόνο μία. Η αποκοπή μιας μητέρας από το παιδί της ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι κάτι εξαιρετικά βίαιο και για το παιδί και για τη μητέρα. Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι, πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία που δρα ανεπανόρθωτα στην ψυχολογία και στη ζωή ενός παιδιού. Η βίαιη αυτή αλλαγή στην καθημερινότητα ενός παιδιού και η απώλεια της μάνας τραυματίζει το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του. Καλό θα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πράξει άμεσα τα δέοντα, σκεπτόμενο πως κανένα παιδί δεν αξίζει να μεγαλώνει μακριά από τη μητέρα του σ’ αυτήν την κρίσιμη-τρυφερή ηλικία και αυξάνοντας το όριο των 10 ετών τουλάχιστον κατά 5 έτη έτσι ώστε πραγματικά τα παιδιά αυτά να νιώσουν τη ζεστή αγκαλιά της μητέρας τους. Ακολουθεί κείμενο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τις κρατούμενες μητέρες στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
μελετώντας το κείμενο το οποίο αναφέρεται στις μητέρες που είναι κρατούμενες και δικασμένες με ποινές έως 10 έτη, διαπιστώθηκε ότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες, για τους κάτωθι λόγους.
Πολλές μητέρες εκτίουν ποινή πάνω από 10 έτη, έχοντας μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα ακόμα και από το Παράρτημα Κράτησης μητέρας και παιδιών που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης να αποφυλακίζεται μόνο μια μητέρα, διότι η πλειονότητα των κρατουμένων γυναικών εκτίει ποινές μεγαλύτερες των 10 ετών. Γι’ αυτούς τους λόγους θα θέλαμε να σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα αύξησης του ορίου των ετών των ποινών, με σκοπό πιο πολλές μητέρες να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους. Ο σκοπός της παρέμβασής μας δεν είναι να δημιουργηθεί αναταραχή και αναστάτωση, αλλά για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη δυνατότητα μητέρων κρατουμένων να βρεθούν πραγματικά κοντά στα παιδιά τους, τηρώντας πιστά ό,τι όρους και προϋποθέσεις απαιτηθούν από το κράτος. Τονίζουμε ότι ο σκοπός μας δεν είναι να απαλλαχθούμε από την τιμωρία μας, αλλά να προστατέψουμε τα παιδιά μας από αυτήν. Η ευαίσθητη ηλικία στην οποία βρίσκονται και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στην κοινωνία, απαιτούν την παρουσία μας δίπλα τους.
Παρακαλούμε θερμά να σκεφτείτε με ανθρωπιά και επιείκεια το αίτημά μας και να δείξετε το πρόσωπο που πραγματικά πρέπει να έχει ένα Δημοκρατικό και ανθρώπινο κράτος απέναντι σε μια μητέρα και, κυρίως, απέναντι στο παιδί της. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο και τη σκέψη που θα διαθέσετε για να μελετήσετε το αίτημά μας»