Αρχική πολιτική παραπολιτική Κύριε αστυφύλαξ, με εμούντζωσαν!

Κύριε αστυφύλαξ, με εμούντζωσαν!

Πιθανόν να έρχονται εκλογές, και η μάχη των υποψηφίων προβλέπεται δύσκολη. Οπότε και ο –ελέω θείου, μπαμπά και εξαδέλφου– υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη του (κατέχει την καρέκλα ήδη δύο χρόνια) και να αυστηροποιήσει με ταρατατζούμ τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, φαίνεται ότι η δέσμη των λοιπών νέων μέτρων που θα λάβει θαμπώνει κάτω από τη ζωηρή εντύπωση που προκάλεσε η απόφασή του να πατάξει την… μούντζα. Διαβάζουμε στις ειδήσεις:

«Μεταξύ των αλλαγών που θα επιφέρει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι αυτή για τις μούντζες, οι οποίες πλέον θα τιμωρούνται αυστηρά. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε όποιον οδηγό “συλληφθεί” για αυτή την πράξη, θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ παράλληλα θα του αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οδήγησης για 10 ημέρες. Ερώτημα παραμένει πάντως το πώς θα διαπιστώνεται η στιγμιαία αντίδραση των οδηγών, την οποία δύσκολα θα μπορέσει να εντοπίσει η Τροχαία ώστε να επιβάλει τις σχετικές ποινές».

Εντάξει, το τελευταίο ίσως να λύνεται. Εάν υποστούμε αυτό που η Βικιπαίδεια περιγράφει ως «διαδεδομένη υβριστική χειρονομία στον ελλαδικό χώρο, την Κύπρο αλλά και γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες της Διασποράς», μπορούμε να σταματήσουμε με το που δούμε όργανον της τάξεως, και να του πούμε «κύριε, κύριε, αυτός με μούντζωσε». Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από τον κύριο υπουργό εάν το πρόστιμο και ο χρόνος αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας και οδήγησης διπλασιάζονται σε περίπτωση διπλής μούντζας (επισημαίνει σχετικά η Βικιπαίδεια: «Προκειμένου να δοθεί έμφαση, κάποιες φορές η μούντζα γίνεται με τα δύο χέρια. Σε αυτήν την περίπτωση οι δύο παλάμες του υβρίζοντος είναι η μία πίσω από την άλλη, ενώ η μπροστινή παλάμη είναι σταθερή και η άλλη πέφτει πάνω της από την πίσω μεριά»).

Πλάκα έχουν όλα αυτά, αλλά υπάρχουν και σοβαρές πλευρές. Η πρώτη είναι ότι από τον ΚΟΚ η τιμωρία της μούντζας μπορεί ευκολότερα να περάσει και στον Ποινικό Κώδικα – διότι οπωσδήποτε η πολιτική τάξη της χώρας δεν έχει ξεχάσει τις επάρατες πλατείες και τις εκατομμύρια μούντζες που τη «χαιρετούσαν» για πολύ καιρό. Πέραν αυτού, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι η ποινικοποίηση της μούντζας εντάσσεται στη μόδα του «πολιτικά ορθού», αλλά και στη γενικότερη τάση των δήθεν καθωσπρέπει ελίτ να υποχρεώσουν τον κόσμο να είναι πιο «μαζεμένος», πιο πειθαρχημένος. Μυρίζονται τι έρχεται, και έχουν ανάγκη τέτοια προληπτικά μέτρα. Δικαίως φοβούνται: έχει να πέσει η μούντζα σύννεφο, κύριε αγουροξυπνημένε υπουργέ μας.

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version