Κυριακή, 29 Απρίλη

του Γιώργου Σεφέρη

Απελπιστικές και αποκαρδιωτικές προσπάθειες των Άγγλων στην Κύπρο για να βγουν από το αδιέξοδο όπου μπήκαν με τον εκτοπισμό του Μακαρίου, αυτή την πράξη πείσματος του Eden ύστερ’ από το διώξιμο του Glubb στην Ιορδανία.

Χτες από το ράδιο-Λευκωσία – ομιλία δήθεν Κυπρίου ιερωμένου με το μοτίβο «Πέτρε, βάλε την μάχαιραν εις την θήκην…»: Πουριτανικό κήρυγμα μασκαρεμένο με ορθόδοξο ράσο – ακόμη και τη φωνή προσπάθησαν να μαϊμουδίσουν. Μοτίβα: Πώς μπορεί να γίνουνται τρομοκρατικές πράξεις και φονικά εν ονόματι ενός ανώτερου ιδεώδους, όπως είναι ή ελευθερία; – Και χαρακτηριστικές φράσεις: Για τους Αμερικάνους: «μιλούν για ένα κράτος πού ανέχεται τη δράση μιας οργάνωσης, όπως είναι το Κιού-Κλούξ-Κλάν…». Για τους Τούρκους: «κατηγορούν τους ξιπόλυτους, όπως τους λένε, ξεχνώντας πως αυτοί οι ξιπόλυτοι πλένουν τα πόδια τους προτού μπουν στο ναό τους…»(!)

Όταν μπει σε κίνηση η βλακεία, ποιος μπορεί να τη σταματήσει. Τις προάλλες, μίλησε ένας εκ μέρους των Δυνάμεων Ασφαλείας (ελληνικά· θα τα ‘μαθε ίσως με τους δικούς μας όταν κάναμε τρομοκρατική δράση εναντίον των Γερμανών – τότε λεγότανε αντίσταση). Αφού είπε πόσο στεναχωρημένες ήταν οι Δυνάμεις Ασφαλείας για τα μέτρα που αναγκάζουνται να επιβάλουν στον πληθυσμό, προσκαλεί τους ανθρώπους να δώσουν τις πληροφορίες που ξέρουν για την ΕΟΚΑ – ανώνυμες, μόνο ψευδώνυμο και ημερομηνία. Αναφερόμενοι σ’ αυτά, το ψευδώνυμο και την ημερομηνία, θα μπορέσουν αργότερα, όταν αποκατασταθεί η τάξη, να πάνε και να ζητήσουν να πληρωθούν.

Σχόλια

Exit mobile version