Προετοιμάζεται παναμερικανική συνάντηση στο Μοντεβιδέο

 

Ενώ συνεχίζονται μετ’ εμποδίων στην Αβάνα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και του αντάρτικου FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), πολλές μαζικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών συντονίζονται σε όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία. Πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και φοιτητικές οργανώσεις, βουλευτές και κοινωνικά κινήματα από όλες σχεδόν τις λατινοαμερικάνικες χώρες παρεμβαίνουν ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός του εμφυλίου στην Κολομβία, που διαρκεί πλέον περισσότερο από μισό αιώνα.

Εκτιμούν μάλιστα ότι και οι υπόλοιπες αντάρτικες οργανώσεις θα συμμετάσχουν στο διάλογο με την κολομβιανή κυβέρνηση εάν δοθούν πραγματικές εγγυήσεις αβίαστης και δημοκρατικής έκφρασης του λαού της χώρας. Ο συντονισμός όλων αυτών των πρωτοβουλιών προετοιμάζει μια παναμερικανική συνάντηση φέτος τον Ιούνιο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης με στόχο «τη διεύρυνση και ενίσχυση της λατινοαμερικάνικης υποστήριξης στο διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Κούβας». Στο πρώτο κείμενο-πρόσκληση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, τονίζεται ότι «υποστηρίζουμε ομόφωνα την ειρήνη που διεκδικεί ο αδελφός λαός της Κολομβίας: μια πραγματική ειρήνη, με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία».

 

Τα προαπαιτούμενα για μια ρεαλιστική λύση

Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του αριστερού κολομβιανού κόμματος «Πατριωτική Πορεία», είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν ορισμένα προαπαιτούμενα: 1) Το λαϊκό κίνημα να πάψει να αντιμετωπίζεται ως «εσωτερικός εχθρός». 2) Να καταργηθεί όλη η «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία και να πάψει η ενίσχυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου από την κυβέρνηση και τους μεγαλογαιοκτήμονες. 3) Να σταματήσει η ευθεία επέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Κολομβίας, καθώς και η λειτουργία των 9 αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται σε κολομβιανό έδαφος και παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στις «αντιαντάρτικες» εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

 

Διπλός σκοπός

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές της παναμερικανικής συνάντησης δηλώνουν ότι αυτή «χωράει» όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση των λαών, την εθνική κυριαρχία που υπηρετεί την οικοδόμηση κοινωνιών πιο δίκαιων και δημοκρατικών, και τις διαδικασίες μετάβασης σε μια νέα εποχή «δίχως τις παλιές μορφές καταστολής αλλά και χωρίς τις νέες μεθόδους βορειοαμερικάνικης επέμβασης στις λατινοαμερικάνικες υποθέσεις». Έμμεσα δηλαδή υποδηλώνεται (και μάλιστα, όχι τυχαίο, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι απόπειρες ανάσχεσης των αλλαγών που επιφέρουν τα λαϊκά κινήματα σε όλη σχεδόν τη Λατινική Αμερική) ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έχει διπλό σκοπό: τόσο την υποστήριξη των συνομιλιών της Αβάνας, όσο και την προώθηση της γενικότερης προσπάθειας για πλήρη χειραφέτηση της Λατινικής Αμερικής από το «βόρειο γείτονα».

 

Απάντηση στις προσπάθειες ανάσχεσης των αλλαγών

Το γεγονός ότι η Κολομβία είναι μία από τις ελάχιστες λατινοαμερικάνικες χώρες που δεν αποτελούν μέρος των διαδικασιών αλλαγών (αλλού επιφανειακότερων κι αλλού πιο ουσιαστικών) οι οποίες διαπερνούν την υπο-ήπειρο εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες επιτείνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την ανάγκη προσέγγισης μιας λύσης στην κολομβιανή σύρραξη. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε κι άλλο την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, και θα αποτελούσε αντιπερισπασμό στην ασφυκτική πίεση που δέχεται σήμερα πρώτα-πρώτα η γειτονική Βενεζουέλα.

Πράγματι, μετά από μια περίοδο «εφόδου» του λαϊκού παράγοντα σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες, που οδήγησε τουλάχιστον στην αποτίναξη της βορειοαμερικάνικης ηγεμονίας, μια σειρά προοδευτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μια πολύπλευρη αντεπίθεση του συνασπισμού μεταξύ των ΗΠΑ και των ντόπιων αντιπολιτεύσεων. Η Βολιβία, μετά την πρόσφατη θριαμβευτική νίκη του δίδυμου Μοράλες-Λινέρα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, μοιάζει να είναι από τις λίγες χώρες που δεν κινδυνεύουν από μια ολιγαρχική παλινόρθωση.

 

Ευρεία συσπείρωση

Ήδη έχουν φτιαχτεί «εθνικές» επιτροπές υποστήριξης της παναμερικανικής συνάντησης του Μοντεβιδέο στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή και την Παραγουάη. Σ’ αυτές συμμετέχουν πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που προετοιμάζουν το έδαφος για μια συντονισμένη παρέμβαση στη συνάντηση.

Ήδη έχει υποβληθεί ένα σχέδιο προγράμματος της τριήμερης διαδικασίας, που μένει να εγκριθεί από όλους τους συμμετέχοντες. Οι διοργανωτές έχουν καλέσει στη συνάντηση και τις πλευρές που εμπλέκονται άμεσα στη σύρραξη: την κολομβιανή κυβέρνηση και όλες τις αντάρτικες οργανώσεις.

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!