Αρχική διεθνή Κοιμήσου εσύ, κι η τύχη σου (δεν) γυρίζει

Κοιμήσου εσύ, κι η τύχη σου (δεν) γυρίζει

Ο ύπνος πήρε για τα καλά τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης COP26 για την κλιματική αλλαγή, και δεν ήταν η πρώτη φορά: το ίδιο είχε συμβεί και στην επίσημη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ τον Αύγουστο, ενώ είχε αποκοιμηθεί και παλιότερα, στη διάρκεια ομιλίας του Ομπάμα. Αυτό ίσως να είναι, όμως, το μικρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν, καθώς η προσπάθειά του να δώσει την εικόνα του «δυναμικού» και «αποφασισμένου» προέδρου αντιμετωπίζεται με όλο και πιο ανοιχτή ειρωνεία ακόμη και από συμμάχους του. Η διεθνής πανστρατιά που τον ώθησε στην προεδρία έχει διαλυθεί στα εκ ων συνετέθη, και ο ενθουσιασμός που καλλιεργήθηκε τεχνητά για τη νίκη του επί του «απόλυτα κακού» Τραμπ αποτελεί μακρινή ανάμνηση.

Εννιά μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, διακηρύσσοντας αλαζονικά ότι «η Αμερική επέστρεψε», το 48% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη γι’ αυτόν (40% θετική γνώμη) και το 71% πιστεύει πως η χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο. Η κατρακύλα επιταχύνθηκε με την πανικόβλητη αποχώρηση του αμερικανικού στρατού κατοχής από το Αφγανιστάν, και συνεχίζεται εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομίας, αλλά και των διαιρέσεων στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος – που έχουν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρονται τα μετριοπαθή σχέδια του Μπάιντεν για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών των ΗΠΑ (οι οποίες καταρρέουν…) και για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Οι ανανεωμένες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν προσήλθε αυτοπροσώπως στη διάσκεψη COP26, και γενικότερα η ψυχροπολεμικού τύπου εξωτερική πολιτική του, κάθε άλλοπαρά ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Στους εφιάλτες που κατατρέχουν τον Μπάιντεν προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα και μια σειρά καταστροφικές εκλογικές αναμετρήσεις. Στις εκλογές για την κυβερνήτη της Βιρτζίνια ο επιφανής Δημοκρατικός υποψήφιος Τέρι ΜακΟλιφ ηττήθηκε από έναν έως πρότινος άσημο Ρεπουμπλικανό ονόματι Γκλεν Γιάνγκιν. Στις εκλογές του Νιου Τζέρσι ο απερχόμενος Δημοκρατικός κυβερνήτης Φιλ Μέρφι (πρώην στέλεχος της Goldman Sachs) δεν έκανε τον περίπατο που ανέμενε, αφού φαίνεται να επανεκλέγεται εντελώς οριακά. Το μεγαλύτερο όμως χτύπημα δόθηκε στις εκλογές για την ανανέωση της πολιτειακής Γερουσίας του Νιου Τζέρσι, όπου ο παλαίμαχος Δημοκρατικός Στέφεν Σουίνι, πρόεδρος του σώματος από το 2010, υπέστη ταπεινωτική ήττα από έναν φορτηγατζή, τον Έντουαρντ Ντουρ, τον οποίο έβαλαν υποψήφιο οι Ρεπουμπλικανοί σε μια μάχη που θεωρούσαν εκ των προτέρων χαμένη και για την οποία δεν ξόδεψαν ούτε ένα δολάριο! Αν αυτά είναι προεόρτια του τι θα συμβεί στις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022, ο Μπάιντεν έχει αρκετούς πονοκεφάλους για να μην ξανακοιμηθεί σύντομα…

Μ.Α.

Σχόλια

Exit mobile version