Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Κοιμήθηκα αγρότης και ξύπνησα επιχειρηματίας

Κοιμήθηκα αγρότης και ξύπνησα επιχειρηματίας

Ο πρωτογενής τομέας θυσία στο βωμό του Τρίτου Μνημονίου

του Δημήτρη Δήγκα

 

Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλείνει ένα χρόνο «αριστερής» διακυβέρνησης. Τα δώρα που κομίζει η κυβέρνηση αυτή στον αγροτικό χώρο χαρακτηρίστηκαν ακόμη κι από τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ως ταφόπλακα για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.

Δεν θα μπω σε διαδικασία να περιγράψω αναλυτικά τα μέτρα, άλλωστε είναι λίγο-πολύ γνωστά. Περιληπτικά, έχουμε να κάνουμε με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσεις στη φορολογία, αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα μείωση, συρρίκνωση και εξαφάνιση του αγροτικού εισοδήματος. Από το 100% των εσόδων το 85% θα πηγαίνει σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές και θα μένει ένα 15% που θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα καλλιέργειας και τα έξοδα διαβίωσης. Δηλαδή με το 15% θα πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, εργατικά, πετρέλαια, συντήρηση μηχανημάτων και ταυτόχρονα ΕΝΦΙΑ για το σπίτι, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ένδυση, φροντιστήρια, φαγητό, κλπ.

Μια ολόκληρη τάξη, αυτή του πρωτογενούς τομέα θυσιάζεται στο βωμό του τρίτου μνημονίου. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της θυσίας;

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την παραγωγή αυξάνοντας την ανεργία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου θα μείνει ανασφάλιστο. Η αγροτική παραγωγή της χώρας θα μειωθεί και θα υποβαθμιστεί σημαντικά. Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια τη μείωση των εξαγωγών. Θα έχουμε επίσης αύξηση του μαύρου χρήματος στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Οι «παράγκες», τα «στέκια» θα γίνουν καθεστώς ιδίως για τους μικρομεσαίους αγρότες. Επίσης θα πληγούν και οι κλάδοι που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όπως τα συσκευαστήρια, η μεταποιητική βιομηχανία, οι μεταφορές κλπ.

Πώς βιώνουν οι αγρότες όλη αυτή την κατάσταση; Μα… με χαρά και αισιοδοξία. Από τη μια στιγμή στην άλλη από λασπωμένοι αγρότες έγιναν κουστουμαρισμένοι επιχειρηματίες. Έχουν λογιστή και λογιστικά βιβλία, θα πληρώνουν προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης και, ναι, θα κάνουν και περαίωση. Θα έχουν την Κάρτα Αγρότη για να δανείζονται από τις τράπεζες, και τραπεζικό φορέα που θα αξιοποιεί την αγροτική γη που θα τους κατάσχει η εφορία. Και το γάλα που θα παράγουν οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες τους δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Ο «πρώτη φορά Αριστερά» παράδεισος κατάργησε επιτέλους τις τάξεις. Είμαστε όλοι επιτηδευματίες.

Η σκωπτική διάθεση της προηγούμενης παραγράφου έχει δυστυχώς να κάνει με την προσπάθεια αντιμετώπισης του παράλογου. Στα χωριά, στα καφενεία, στα μπλόκα, αφού ξεπεράστηκε το αρχικό σοκ, ο κόσμος το έχει ρίξει στην πλάκα. Ίσως είναι μια υγιής αντίδραση στον απόλυτο παραλογισμό που ζούμε.

Άλλωστε, τι καλύτερο από το να κοιμάσαι αγρότης και να ξυπνάς επιχειρηματίας;

Σχόλια

Exit mobile version