Αρχική διεθνή Κινδυνεύει ο Ασάνζ

Κινδυνεύει ο Ασάνζ

Προχθές ο Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας και υπόδειγμα «ένταξης» στη βρετανική κοινωνία (είναι πακιστανικής καταγωγής), υπέγραψε το αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο ιδρυτής των WikiLeaks είναι φυλακισμένος από τότε που η κυβέρνηση του Εκουαδόρ τον πέταξε έξω από την πρεσβεία της στο Λονδίνο, όπου είχε βρει άσυλο εδώ και χρόνια. Τώρα το τελευταίο ανάχωμα που απομένει είναι το βρετανικό δικαστήριο, το οποίο καλείται να σταθμίσει τον (παραπάνω από υπαρκτό) κίνδυνο να παραβιαστούν τα δικαιώματα του Ασάνζ από την αμερικανική «δικαιοσύνη», που τον κατηγορεί βάσει ενός νόμου του 1917 για κατασκοπεία.

Στο μεταξύ οι Βρετανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να σπάσουν το ηθικό του ανθρώπου που έβγαλε στη φόρα τις βρωμοδουλειές και τα εγκλήματα των ΗΠΑ και πολλών ακόμη Δυτικών δυνάμεων: είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ασάνζ δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στην ακροαματική διαδικασία, αφού είναι βαριά άρρωστος. Όμως η βρετανική κυβέρνηση βιάζεται να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, κι έτσι ο «κατάσκοπος» θα συμμετάσχει στη δίκη μέσω… τηλεδιάσκεψης από τη φυλακή Μπέλμαρς όπου κρατείται.

Σιωπά και η μεγάλη πλειοψηφία του «προοδευτικού» στρατοπέδου, και φυσικά όλα τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ που κάνουν την τρίχα τριχιά όταν κάτι πολύ λιγότερο σημαντικό συμβαίνει σε χώρες που έχουν στοχοποιήσει. Γιατί δεν πρέπει να γελιέται κανείς: η υπόθεση Ασάνζ, ακόμη και στην περίπτωση που θα βρεθούν δικαστές έντιμοι και θα αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, είναι ιστορικής σημασίας

Και μόνο όσα ακολούθησαν τη σύλληψή του, με αποκορύφωμα την επικύρωση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης από τις βρετανικές αρχές, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της αρχικής εκτίμησης του Ασάνζ, ότι θα επιχειρηθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ – εκτίμηση η οποία τον οδήγησε να ζητήσει άσυλο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Έκτοτε οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιεί την «υποτιθέμενη» απειλή έκδοσής του στις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει την δίκη για… σεξουαλική παρενόχληση στη Σουηδία. Φυσικά σήμερα, που η σουηδική ρεζέρβα αποκαλύφθηκε ως αυτό που ήταν (ένας επιπρόσθετος κατασκευασμένος εκβιασμός και διασφάλιση ότι, αν δεν τον εκδόσει η Βρετανία, θα το κάνει η Σουηδία) και ντε φάκτο ακυρώθηκε, όλοι αυτοί σιωπούν.

Σιωπά όμως και η μεγάλη πλειοψηφία του «προοδευτικού» στρατοπέδου, και φυσικά όλα τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ που κάνουν την τρίχα τριχιά όταν κάτι πολύ λιγότερο σημαντικό συμβαίνει σε χώρες που έχουν στοχοποιήσει. Γιατί δεν πρέπει να γελιέται κανείς: η υπόθεση Ασάνζ, ακόμη και στην περίπτωση που θα βρεθούν δικαστές έντιμοι και θα αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, είναι ιστορικής σημασίας. Και θα αποτελεί αιώνιο όνειδος για τη Βρετανία και γενικότερα τη Δύση αν βρεθεί στα μπουντρούμια των ΗΠΑ (η ποινή για την κατασκοπεία φτάνει τα… 175 χρόνια κάθειρξης) ένας άνθρωπος που «απλά» αποκάλυψε τα εγκλήματα της εξουσίας. Οι Δυτικοί τα παίζουν όλα για όλα ώστε να στείλουν το μήνυμά τους προς οποιονδήποτε σκέφτεται να βγάλει στη φόρα τα άπλυτα του ολοκληρωτισμού τους…

Σχόλια

Exit mobile version