Πετυχημένη η εκδήλωση της ΚΟΕ στο Ρέθυμνο

Την Πέμπτη,15 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, εκδήλωση με τίτλο «Κάτω η νέα κατοχή, εμπρός για την μεταπολίτευση του λαού», την οποία διοργάνωσε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας στo πλαίσιo μιας σειράς εκδηλώσεων παρουσίασης της πολιτικής της πρότασης για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική διέξοδο της χώρας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες άτομα, γεγονός που έδωσε έναν ιδιαίτερα ζωντανό τόνο στη συζήτηση που ακολούθησε και άφησε ένα δυνατό στίγμα για τα δεδομένα της πόλης. Η εισήγηση, που έγινε από το στέλεχος της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, και η συζήτηση που ακολούθησε κινήθηκαν πάνω σε τέσσερις άξονες.
Αρχικά, έγινε ανάλυση της νέας καθεστωτικής φάσης στην οποία έχει μπει η χώρα μετά την επιβολή του Mνημονίου και την απόβαση της τρόικας. Έγινε μια ιστορική αναδρομή στις κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου την τελευταία διετία και τονίστηκε με έμφαση η νέα πολιτική ποιότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την ευθυγράμμιση του πολιτικού συστήματος στις επιταγές του ευρωπαϊκού κέντρου και τον κατ’ ουσία διορισμό συγκυβέρνησης στη βάση της εφαρμογής της συμφωνίας της 26 Οκτώβρη. Δεδομένα και εξελίξεις που σφραγίζουν τη μετάλλαξη της χώρας σε ένα σύγχρονο προτεκτοράτο. Το ζήτημα της δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε ως το κεντρικό στοιχείο που θα απασχολήσει τις αντιστάσεις και τα κινήματα του 21ου αιώνα. Μια μορφή δημοκρατίας που μόνο με το λαό στο προσκήνιο μπορεί να ανθήσει. Μια δημοκρατία που θα κατοχυρώνει θεσμούς της πιο πλατειάς έκφρασης του λαϊκού παράγοντα, μέσα από βαθιές ανατροπές της κυριαρχίας των τηλεοπτικών και τραπεζικών τανκς. Ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ήταν ένα ζήτημα το οποίο επίσης αναλύθηκε και συζητήθηκε σε βάθος. Οι πλατείες, οι διαδηλώσεις της 28ης Οκτώβρη, οι μεγαλειώδεις γενικές απεργίες, η Κερατέα και το κίνημα ανυπακοής στο χαράτσι της ΔΕΗ στοιχειοθέτησαν, όπως αναφέρθηκε, τη γέννηση ενός μεγάλου ρεύματος αφύπνισης, πλατειάς μετατόπισης συνειδήσεων και συλλογικής αντίστασης του ελληνικού λαού, γεγονός το οποίο έτριξε τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος, εμπνέοντας τους λαούς όλης της Ευρώπης.
Τέλος, έγινε κριτική στη στάση που κράτησε η Αριστερά αυτά τα δύο χρόνια. Μια Αριστερά που δεν διεξάγει κεντρικό πολιτικό αγώνα, δεν κατάλαβε τα αιτήματα για δημοκρατία, ανεξαρτησία, χειραφέτηση, ενάντια στη χούντα και τη νέα κατοχή, αιτήματα, που έθεσε ως κεντρικά ο κόσμος στις πλατείες και στις παρελάσεις. Δεν αναγνωρίζει τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό και δεν πήρε ποτέ, με ειλικρίνεια, την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου για την σωτηρία της χώρας και του λαού.
Η πόλη του Ρεθύμνου, με την πείρα από έναν πολύμορφο αγώνα που διεξάγει ενάντια στη νέα καθεστωτική φάση, δείχνει πως προβληματίζεται και συζητά κεντρικά πολιτικά ζητήματα, δείχνει πως η οργάνωση και η αλληλεγγύη στη γειτονιά ψηλαφούν δρόμους παρέμβασης και λύσης στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα αυτού του τόπου.

Νίκος Κιούσης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!