Το 4ο συνέδριο της ΚΟΕ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Απριλίου, στην Αθήνα. Με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα συνεχίζονται οι εσωτερικές διαδικασίες της συλλογικότητας, που αυτή τη στιγμή έχουν επικεντρωθεί σε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της νέας ιστορικής φάσης που διανύουμε, της πολιτικής κατάστασης σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο και της πολιτικής συγκυρίας – έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται από την ευρεία συμμετοχή των μελών και των φίλων της ΚΟΕ ενώ το περιεχόμενό τους παρουσιάσει σοβαρό ενδιαφέρον και πλούσιο προβληματισμό γύρω από μια σειρά πολιτικών ζητημάτων που θέτουν οι θέσεις του προσυνεδριακού διαλόγου. Αυτό συμβαίνει, κύρια, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και οι μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων μετά την τραγωδία των Τεμπών αποτελούν ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο η συζήτηση και ο προβληματισμός μπορεί να ανοιχτεί σε περισσότερα πεδία και να βαθύνει.
Και δεύτερον, γιατί έχουμε τους τελευταίους μήνες έχουμε μια πολλαπλή επιβεβαίωση βασικών εκτιμήσεων των συνεδριακών θέσεων της ΚΟΕ από τη πολιτική πραγματικότητα έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται τόσο εσωτερικά όσο και σε διεθνές πλαίσιο. Η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών και οι «περιπέτειες» της ελβετικής τράπεζας είναι γεγονότα που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για την πολυοργανική κρίση του συστήματος. Αλλά και τα τελευταία επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα όπως και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Κίνα είναι ενδεικτικά της κατεύθυνσης του βαθέματος και της επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων, γεγονός που κάνει επιτακτική μια άλλη στάση της χώρας μας πάνω στο ζήτημα του πολέμου –αυτής της ουδετερότητας–, και άμεση την ανάγκη να παλευτεί αυτός ο πολιτικός στόχος από την ελληνική κοινωνία.
Ακόμα το πρόσφατο δυστύχημα επιβεβαίωσε μια σειρά θέσεων της ΚΟΕ που αναφέρονται στο υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας: δημογραφικό, διάλυση υποδομών, ιδιωτικοποίηση των πάντων, μετανάστευση νέων, αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτών, σχέδια περιορισμού εθνικής κυριαρχίας και γκριζαρίσματος πολλών περιοχών της Ελλάδας. Και αναδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη να υπάρχει η χώρα, το έθνος και ο λαός μας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και αυτό γιατί θέλουμε να μιλάμε με πραγματικούς όρους για την οικοδόμηση φρονήματος και κοινωνικής αγωνιστικής διαθεσιμότητας ικανής να υποστηρίξει χειραφετητικά εγχειρήματα ικανά να αλλάξουν την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.
Επίσης και για το πεδίο της κοινωνικής διαθεσιμότητας τονίζεται στις θέσεις του 4ου συνεδρίου της ΚΟΕ ότι παρά την άσχημη κατάσταση των τελευταίων χρόνων φαίνεται ότι γίνονται βηματισμοί και διεργασίες προς μια άλλη συνείδηση και ότι ο «κανένας» συνέχιζε να προβληματίζει με τη συμπεριφορά του το πολιτικό σύστημα. Και έτσι που παρόλο η πανδημία και ο πόλεμος έπαιξαν τον το ρόλο τους όπως και η ήττα του 2015 έχουμε στην ελληνική κοινωνία ένα «περίεργο» μείγμα όπου συνυπάρχουν η σύγχυση, ο αποπροσανατολισμός, ο θυμός, η οργή, η δυσαρέσκεια, το μπλοκάρισμα, η απογοήτευση, το «δεν μπορεί να γίνει κάτι σημαντικό» και η εχθρότητα προς το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα. Αυτό έγινε ολοφάνερο, μετά το δυστύχημα και τον χαμό των τουλάχιστον 57 συμπολιτών μας, με την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα ως πένθος, οργή, συνειδητοποίηση, αλληλεγγύη, καταγγελία, αποστροφή και εχθρότητα προς το πολιτικό σύστημα. Ιδιαίτερα η κινητοποίηση της νεολαίας, το πάνδημο πένθος, οι μεγάλες διαδηλώσεις, οι συγκεντρώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας –ακόμα και σε μικρά νησιά– έδειξαν τις αληθινές διεργασίες που γίνονται μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και στα ζητήματα του απολογισμού, που αποτελούν το πρώτο μέρος των θέσεων του συνεδρίου, έγινε φανερό σε όσους το διάβασαν ότι η ΚΟΕ αποτελεί εξαίρεση για τον τρόπο που βλέπει τον εαυτόν της στον καθρέφτη και για την ειλικρινή και ψύχραιμη άποψη που έχει για τις αντιφάσεις που τη διαπερνούν.
Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία η ΚΟΕ θα συνεχίσει τις εσωτερικές διαδικασίες της, θα ενισχύσει την πολιτική δράση της και θα πραγματοποιήσει το συνέδριό της προσβλέποντας στην ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δέχεται από το πολιτικό σύστημα για να επιστρέψει η χώρα στην «κανονικότητα» και στην προεκλογική ρότα του «συναινετικού πλαισίου διακυβέρνησης».
Όποιος και όποια θέλει να έρθει σε επαφή με τις διαδικασίες της ΚΟΕ μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 6972835792 (Βασίλης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
Τις θέσεις του 4ου συνεδρίου της ΚΟΕ μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα της συλλογικότητας: www.koel.gr.
Ν.Τ.