Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει Βοριάς: Κατάληψη και συλλήψεις στα ζαχαροπλαστεία Χατζής

Φυσάει Βοριάς: Κατάληψη και συλλήψεις στα ζαχαροπλαστεία Χατζής

Στη σύλληψη οκτώ εργαζομένων των  ζαχαροπλαστείων Χατζής στην Καλαμαριά, προχώρησαν έπειτα από μήνυση της εργοδοσίας αστυνομικοί του τοπικού τμήματος.

Οι εργαζόμενοι που από τα μέσα Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν σε κατάληψη του καταστήματος, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κατέθεσαν επίσης μηνύσεις ενάντια στον  εργοδότη και αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εταιρεία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο, ΙΚΑ και εργαζόμενους δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας. Αυτό γίνεται για να μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς εταιρίας στη νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντάς την και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών.
Όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται χρόνια στην επιχείρηση και συμμετέχουν στην κατάληψη, ο εργοδότης όλο το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόταν τη κρίση για να μην τηρεί την εργατική νομοθεσία. Δηλαδή απασχολούσε προσωπικό χωρίς πρόσληψη ή με 12 ένσημα το μήνα, εργαζόμενους που δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία εξανάγκαζε το προσωπικό να υπογράφει μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικειοθελούς αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία.
Τις τελευταίες μέρες αφού έκλεισε το ένα από τα τρία ιδιόκτητα καταστήματα που βρίσκεται στην Καμάρα σταμάτησε και τη λειτουργία του εργοστασίου στο Λάκωμμα Χαλκιδικής, μεταφέροντας μέρος του προσωπικού στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου.
Παράλληλα προχώρησε σε τέσσερεις απολύσεις και σύμφωνα με τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες. «Όσους ”τυχερούς” δεν απολύσει θα εργάζονται στην καινούρια εταιρία με συμβάσεις- ντροπής μερικής απασχόλησης, με μισθούς των 400 ευρώ και με 12ωρη απασχόληση καθημερινά, δουλεύοντας αργίες, βράδια και Κυριακές», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους. Τονίζουν ακόμα ότι «για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να καταφύγουμε στην επίσχεση εργασίας από τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού για εμάς πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Καταλάβαμε το κατάστημα Καλαμαριάς (Θ.Σοφούλη 73) ώστε να εμποδίσουμε τον εργοδότη να κλείσει κι άλλο κατάστημα παίρνοντας όλα τα μηχανήματα».
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αντιμέτωποι με εξώσεις από τα σπίτια μας, κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και κάποιοι άλλοι που μεγαλώνουν παιδιά δεν έχουν να τους προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, καλώντας όλους τους πολίτες να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους.
Γ.Β.

 

Σχόλια

Exit mobile version