Καταγγελίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για περίεργες εξυπηρετήσεις και παράκαμψη διαδικασιών
Tου Μάριου Διονέλλη
Σοβαρές καταγγελίες για τις μεθοδεύσεις χωροθέτησης Λατομείου στην περιοχή της Σητείας έρχονται στο φως μέσα από επιστολή της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης. Το θέμα αφορά τη λειτουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή Πλατύβολα της τοπικής κοινότητας Κατσιδωνίου του Δήμου Σητείας και την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χωροθέτησή της από την επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την καταγγελία, για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αγνοήθηκαν οι επιστημονικές αλλά και πολιτικές ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί καθώς ο χώρος του σχεδιαζόμενου λατομείου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις πηγές υπόγειων υδάτων και η ρύπανση θα έχει άμεσες συνέπειες στην ποιότητά τους. Συγκεκριμένα, όπως έχει αποφανθεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπάρχει άμεση σχέση της γειτονικής πηγής Ζού με τον υπόγειο υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής των Πλατυβόλων Κατσιδωνίου εντός της οποίας ευρίσκεται η λατομική ζώνη και η ανάπτυξη λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή θα προκαλέσει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Και μέλη της συμπολίτευσης εναντίον
Επιπλέον, με ιδιαίτερο νόημα είναι και η αρνητική απόφαση που έλαβε επί της αντίστοιχης Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, παρά τη θετική εισήγηση από τη δημοτική πλειοψηφία. Προς έκπληξη του δημάρχου, ακόμα και τα μέλη της δικής του παράταξης δεν ακολούθησαν την πρότασή του και καταψήφισαν το σχέδιο για τη λειτουργία Λατομείου.
Παρόλα αυτά η χωροθέτηση της λατομικής ζώνης εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη και με την Περιφέρεια να αναθέτει στο Δήμο Σητείας την πραγματοποίηση απλής ιχνηθέτησης, μιας επιμέρους διαδικασίας που περιλαμβάνεται στην υδρογεωλογική μελέτη, ώστε να δοθεί με ρυθμούς εξπρές η εν λόγω άδεια. Μάλιστα η παράταξη Ριζοσπαστική Συνεργασία ρωτά με νόημα: «Για ποιο λόγο ο δήμαρχος λειτούργησε ως “χορηγός” εγκρίνοντας οικονομική δαπάνη από τον προϋπολογισμό του Δήμου για τη διεξαγωγή των ιχνηθετήσεων, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όταν η δαπάνη αυτή αφορά ιδιωτικό έργο και επομένως βαρύνει αποκλειστικά τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη. Αν έχει τέτοια πολυτέλεια ο Δήμος Σητείας. Τι σημαίνουν αυτά τα “δώρα” και αν τα γνωρίζει η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου…»
Η παράταξη ζητά να ανακληθεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση λατομικής ζώνης τόσο λόγω των σοβαρών υδρογεωλογικών παραλείψεων όσο και επειδή προσκρούει στην ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των πηγών ύδρευσης.