Την περασμένη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αφενός για να παραστεί στην κεντρική εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη αλλά και για να συναντήσει επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Βασικός στόχος της συνάντησης με τους επιχειρηματίες ήταν να μαζευτούν –όσο γίνεται– τα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο μπορεί κάτι να δώσαμε από όνομα και ιστορία αλλά θα κερδίσουμε πολλά σε οικονομικό πεδίο. Αποσκοπούσε, λοιπόν, στο να πείσει τους επιχειρηματίες να δουν τα θετικά των επενδύσεων στη γειτονική χώρα τώρα που το ονοματολογικό έληξε, ευελπιστώντας πως έτσι θα αρχίζει να μεταστρέφεται και η κοινή γνώμη. Η συνάντηση συνδέεται σαφώς και με την «επιχειρηματική» αποστολή που ετοιμάζεται στα Σκόπια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ακριβώς όπως τα σχεδίαζε το επιτελείο, αν κρίνει κανείς τόσο από την προσέλευση όσο και από το πως εξελίχθηκε η συζήτηση. Από τους 70 επιχειρηματίες που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον μόνο οι 40 παρευρέθηκαν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς αποκλειστικά λόγω των θεσμικών τους ρόλων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε το θέμα των εμπορικών σημάτων. Ιδιαίτερα ενοχλημένοι φάνηκαν οι ιδιοκτήτες οινοποιείων οι οποίοι μετέφεραν την ακριβή εικόνα για το τι συνέβη στην γερμανική έκθεση Prowein και τα «Μακεδονικά Κρασιά» από τα Σκόπια. Έφτασαν έτσι οι Ιατρίδης και Γεροβασιλείου να ζητούν από τον πρωθυπουργό, το αυτονόητο. Να διασφαλίσει άμεσα τα συμφέροντα των ελληνικών κρασιών και να ισχύσουν τα ελάχιστα που προβλέπει υπέρ της χώρας η Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες για τα εμπορικά σήματα υπήρξαν και από το άλλους επιχειρηματίες με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει απλά πως θα ασχοληθεί με το ζήτημα η αρμόδια επιτροπή.

Φυσικά δεν έλειψαν και άλλες ωραίες στιγμές κυρίως μετά το πέρας της συζήτησης, που αφορούσαν τη λογομαχία της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, και του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου, Μιχάλη Ζορπίδη, κυρίως όσον αφορά την στάση του επιμελητηρίου να μη συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή. Αντίστοιχη δήλωση έγινε και από μεριάς του προέδρου του ΣΒΕ.

Εντύπωση προκαλεί πως ενώ ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη τα άκουσαν από τους επίδοξους συμμάχους –όσους τελικά τους τίμησαν με την παρουσία τους– για την κακή συμφωνία που υπέγραψαν, για τη μη μέριμνα εφαρμογής της αλλά και τις ανακοινώσεις για μη συμμετοχή στην αποστολή, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ξάδερφος Τσίπρας, δήλωσε πως δεν υπήρχε κανένα παράπονο και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα αναφέρθηκε στους δρόμους που θα ανοίξει ο ιδιωτικός τομέας στις σχέσεις των δύο χωρών και πως η Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση στη γείτονα χώρα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!