Προτεραιότητες…

Οι Τούρκοι έχουν φθάσει μέχρι τη Σαλαμίνα,

Οι τιμές έχουν ανέβει στα ουράνια,

Αλλά η κυβέρνηση γουστάρει να δώσει την παράσταση «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια…

Τ.Κ.

 

 

Πού θα γίνει το επόμενο «μπαμ»;

Τρεις μέρες πριν φτάσει στα νησιά Φίτζι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στα πλαίσια της περιοδείας του σε οκτώ νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, ο Άντονι Μπλίνκεν καλωσόρισε τα Φίτζι στο φιλόδοξο «Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδικού-Ειρηνικού» (IPEF) του προέδρου Μπάιντεν. «Είμαστε μαζί ισχυροί στη δέσμευσή μας για μια ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε. Την ίδια ώρα στα νησιά Φίτζι βρίσκονταν και η νέα, κεντροαριστερή λένε, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Φρανκ Μπαϊνιμαράμα. Μην αναρωτιέστε κατά πού δείχνει η γεωπολιτική πυξίδα να σκάει η επόμενη μεγάλη σύγκρουση, την ώρα που καλά-καλά δεν έχει ηρεμήσει η τρέχουσα. Η Δύση είναι, καθώς φαίνεται, «multitasking».

Ρ.Μ.

Μπορεί να σφυρίξαμε λήξη για την πανδημία, αλλά μην παίρνουμε κι αέρα: ανακαλύψαμε νέο «τρομοεργαλείο», την ευλογιά των πιθήκων. Ώστε να συνεχιστεί το πάγωμα, η μοιρολατρία και η αποδοχή τυχόν νέων έκτακτων μέτρων – που θα κριθούν αναγκαία αν οι πληβείοι σηκώσουν κεφάλι…

 

Αυστραλία 1

Μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης, ο κεντροδεξιός Σκοτ Μόρισον παραδίδει τα ηνία της κυβέρνησης της Αυστραλίας στον κεντροαριστερό Άντονι Αλμπανέζε. Γιατί θεωρείται ότι ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου όταν ο έως τώρα κυβερνών συνασπισμός Φιλελεύθερων-Συντηρητικών πήρε 36,1% ενώ οι Εργατικοί πήραν 32,8% στις «ψήφους πρώτης προτίμησης», είναι κάτι που μόνο οι εμπνευστές ενός επιεικώς παράλογου εκλογικού νόμου μπορούν να εξηγήσουν. Εν πάση περιπτώσει, οι Εργατικοί απέσπασαν 77 από τις 151 συνολικά έδρες της Βουλής, και ο συνασπισμός του Μόρισον μόλις 59 (οι Πράσινοι πήραν 11,8% αλλά μόνο 3 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες καταλήφθηκαν από ανεξάρτητους υποψήφιους). Άλλωστε τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν με τον παραλογισμό: σταθερότητα να έχουμε, και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Γ.Α.

 

 

Αυστραλία 2

Πάντως αυτό που ενδιαφέρει τους εκτός Αυστραλίας είναι το κατά πόσο η κυβερνητική αλλαγή θα επηρεάσει τη φανατική συστράτευση της χώρας με ΗΠΑ-Βρετανία. Μάλλον όχι πολύ: οι Μπάιντεν και Τζόνσον δήλωσαν ότι εκτιμούν τη δέσμευση του Αλμπανέζε στην αγγλοσαξονική συμμαχία, και ιδίως στη συμφωνία AUKUS. Αυτή η συμφωνία, με την οποία η κυβέρνηση Μόρισον «άδειασε» τη Γαλλία ακυρώνοντας το συμβόλαιο για αγορά γαλλικών κατασκευή υποβρυχίων, έκανε τους ιθύνοντες του Παρισιού να μην κρύβουν τη χαιρεκακία τους: «Δεν μπορώ να πω ότι στενοχωρήθηκα με το αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λε Ντριάν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μακρόν. Τον Αλμπανέζε συνεχάρη και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ: ελπίζει, λέει, σε «καλύτερες σχέσεις». Μάλλον θα απογοητευθεί: όταν διακυβεύεται η τύχη του «ελεύθερου κόσμου» κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί γίνονται μπετόν αρμέ.

Γ.Α.

 

 

Ιστορίες για αγρίους

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα πλοίο με ρωσική σημαία που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Το εντόπισε ο υπερατλαντικός ιέραξ, και μήνυσε στους χατζηαβάτηδες του, κληρονόμους μιας χώρας με ιστορία που στο μεταξύ την είχαν καταντήσει σουρωτήρι, να κάνουν ρεσάλτο, όπερ και έκαναν. Μετά μπερδεύτηκαν με το ποιανού είναι το φορτίο και ποιανού το καράβι, φοβήθηκαν μην βρουν τον μπελά τους από τους ιδιοκτήτες, κι έκαναν πίσω. Θύμωσε ο ιέραξ, και ξαναμηνάει στους χατζηαβάτηδες να το ξανακαταλάβουν, όπερ και έκαναν. Κι επειδή είναι σωστοί χατζηαβάτηδες, κύριοι, όχι τίποτα λιμασμένοι, μετέφεραν το «κατασχεθέν» πετρέλαιο σε άλλο πετρελαιοφόρο πλοίο, ιδιοκτησίας ενός εκ των αρχιχατζηαβατών (να βγάλει κι αυτός το κατιτίς του), και το ’στειλαν πεσκέσι στον ιέρακα, να τον γλυκάνουν. Και έζησε αυτός καλά, κι εμάς μας έμειναν αμανάτι οι χατζηαβάτηδες που κλέβουν τρίτους για να χαρίζουν τη λεία στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!