Η ανεργία καλπάζει κι ο υπουργός καμαρώνει

Δυο μέρες κράτησε η χαρά του υπουργού Εργασίας με τα στοιχεία του πληροφοριακού του συστήματος, πριν έρθουν τα απανωτά χτυπήματα από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ: σταθερή πρωτιά στην Ε.Ε. στην ανεργία, νέο ρεκόρ ανεργίας τον Οκτώβριο.
Ο κ. Βρούτσης και η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ανάδειξης θετικών αριθμών. Σε αυτή τη γραμμή, πριν από λίγες μέρες προβλήθηκε ο ετήσιος απολογισμός του συστήματος Εργάνη, βάσει του οποίου το 2013 είχαμε θετικό ισοζύγιο (προσλήψεις μείον απολύσεις) 127.679 νέες θέσεις εργασίας. Αυτά τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν από τον υπουργό για να μιλήσει για σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας και για φθίνουσα πορεία των ρυθμών εξέλιξης της ανεργίας. Αυτά στις 6/1. Στις 8/1 η Eurostat ανακοίνωνε ποσοστό ανεργίας 27,4% τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, η οποία διατηρεί την ντροπιαστική πρώτη θέση μεταξύ των εταίρων, ενώ στις 9/1 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε νέο αρνητικό ρεκόρ ανέργων 27,8% για τον Οκτώβριο.

Πλασματική αύξηση
Οι ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες στηρίζονται στην πραγματικότητα της αθρόας προσφοράς φθηνής εργατικής δύναμης από τη μια και στην κατάλυση κάθε προστατευτικού πλαισίου για την εργασία από την άλλη, προφανώς στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου καταγράφονται με στρεβλό τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση, μιας και τα στοιχεία πλέον κατατίθενται ηλεκτρονικά και η οποιαδήποτε επεξεργασία τους είναι στα χέρια μιας μικρής ομάδας στελεχών του υπουργείου.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα από αυτά που έχει καταγράψει η Εργάνη:
• Τον Σεπτέμβριο καταγράφεται ρεκόρ προσλήψεων και το μεγαλύτερο ισοζύγιο του έτους. Το υπουργείο αποδίδει τις αθρόες προσλήψεις στις εξαγγελίες για μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία.
• Τον αμέσως επόμενο μήνα καταγράφεται ρεκόρ απολύσεων, το οποίο αντιμετωπίζεται περίπου ως αναμενόμενο, λόγω κυρίως της λήξης της τουριστικής σεζόν.
Θα μπορούσε να είναι μια λογική εξήγηση. Μια ματιά όμως στα είδη των συμβάσεων που κατατίθενται δείχνει περισσότερα:
• Τον Σεπτέμβριο έχουμε 102.501 απολύσεις και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και την ίδια στιγμή έχουμε 106.192 προσλήψεις με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, έναντι μόνο 59.431 προσλήψεων πλήρους απασχόλησης.
• Τον Οκτώβριο, επίσης, έχουμε 173.407 απολύσεις και αποχωρήσεις, ενώ προσλαμβάνονται 78.845 εργαζόμενοι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης (έναντι 59.563 πλήρους απασχόλησης).
• Στο σύνολο του έτους από τις προσλήψεις που καταγράφει η ΕΡΓΑΝΗ, οι ελαστικές συμβάσεις κατέχουν ποσοστό 46,15%.
Άρα, μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση ότι καταστρέφονται θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας και διευρύνεται η ελαστική εργασία, δημιουργώντας μια επίπλαστη ευημερία αριθμών, τη στιγμή που η ανεργία διευρύνεται, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εργαλείο προπαγάνδας
Η όποια αξία έχει η πλήρης καταγραφή στοιχείων για την ανάλυση των δεικτών εργασίας εξανεμίζεται από τον αποσπασματικό τρόπο που παρουσιάζονται αυτά τα στοιχεία. Στοιχεία όπως η διογκωμένη οικειοθελής αποχώρηση ή η διευρυμένη μερική απασχόληση θα απαιτούσαν, για παράδειγμα, μια μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα από τον αναλυτή. Αντίθετα στα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα όλα αυτά τσουβαλιάζονται με μια αθροιστική λογική πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Τον Δεκέμβριο για παράδειγμα, που κατά το υπουργείο παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια θετικό ισοζύγιο, έχουμε περισσότερες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις από απολύσεις, ενώ το 43% των προσλήψεων αφορούσε μερική και εκ περιτροπής εργασία.
Για το τέλος κρατήσαμε ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση. Στον κλάδο δραστηριότητας που περιγράφεται ως «δημόσια διοίκηση και άμυνα, υποχρεωτική και κοινωνική ασφάλιση» καταγράφονται μέσα στον Δεκέμβριο 21.449 προσλήψεις. Όσο περίπου και το θετικό ισοζύγιο του μήνα (19.999).
Να υποθέσουμε ότι ο υπουργός Εργασίας χρησιμοποίησε τα λεγόμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», τα οποία έστελναν κόσμο σε διάφορους οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου ακόμη και την τελευταία μέρα του χρόνου, ώστε να παρουσιάσει έναν ακόμη διογκωμένο αριθμό… ευημερίας;

_______________________________________

 

Ο εμπαιγμός των μακροχρόνια ανέργων

Μια… κομπίνα σκάρωσε ο ΟΑΕΔ, ώστε το πολυδιαφημισμένο επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους να το πάρουν ελάχιστοι. Ενώ, υποτίθεται, επεκτάθηκαν οι κατηγορίες των δικαιούχων και τα ηλικιακά όρια, η εγκύκλιος που έφτασε στα καταστήματα του ΟΑΕΔ έθεσε ένα χρονικό περιορισμό. Για να το πάρουν οι άνεργοι θα πρέπει να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα εντός δυο μηνών από τη δωδεκάμηνη επιδότηση ανεργίας. Δηλαδή, θα το λάβουν μόνο όσοι η επιδότησή τους έληξε από την 1η Νοεμβρίου 2013 και μετά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση φέρνοντας στο φως την κομπίνα, υπολογίζουν ότι μόνο 15.000 από τους 50.000 που είχαν λάβει την περυσινή επιδότηση θα πάρουν φέτος το επίδομα.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!