Πάνω από 30.000 καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και κοινοτικοί ακτιβιστές διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στο Τρέντον, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νιου Τζέρσι, ενάντια στις μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού που έχει αποφασίσει ο κυβερνήτης Κ. Κρίστι.
Στη διαδήλωση κάλεσε ένας συνασπισμός οργανώσεων και συνδικάτων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Εκπαιδευτικών του Νιου Τζέρσι και οι Εργαζόμενοι στις Επικοινωνίες της Αμερικής. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό του κυβερνήτη που περικόπτει σχεδόν 1 δισ. δολάρια κρατικής βοήθειας προς τα σχολεία, θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες καθηγητές και δάσκαλοι σε όλη την πολιτεία ενώ θα καταργηθούν αθλητικά και καλλιτεχνικά προγράμματα.
Ο νέος προϋπολογισμός καταργεί προγράμματα που εφαρμόζονται μετά τις ώρες διδασκαλίας, προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, μειώνει τη χρηματοδότηση στην ανώτατη εκπαίδευση και τη χρηματική βοήθεια για παροχή τροφής στα φτωχά παιδιά, όπως επίσης μια ειδική επιδότηση ενοικίου σε ηλικιωμένους και ανήμπορους ενοικιαστές.
Ο κυβερνήτης έχει προτείνει επίσης νόμους που στρέφονται και κατά άλλων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, όπως κατάργηση της αρχαιότητας, αύξηση των εισφορών για περίθαλψη και σύνταξη και αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια. Οι νόμοι θα εισαχθούν προς ψήφιση στις 30 Ιουνίου. Το πρόγραμμα λιτότητας αποτελεί μέρος της δικομματικής προσπάθειας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Σε όλη τη χώρα οι πολιτειακοί προϋπολογισμοί έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση των εσόδων τους λόγω της μαζικής ανεργίας που επέφερε η ύφεση ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να αναπληρώσει τα 375 δισ. δολάρια που είναι το έλλειμμα των πολιτειών.
Οι διαδηλωτές έπνεαν μένεα κατά του κυβερνήτη όχι μόνο γιατί έχει επιτεθεί επανειλημμένα στη δημόσια εκπαίδευση και στα κοινω νικά προγράμματα, αλλά και γιατί στις 20/5 άσκησε βέτο σε ένα μέτρο που θα αύξανε μετρίως τους φόρους των 16.000 εκατομμυριούχων της πολιτείας (το Νιου Τζέρσι έχει 9 εκατομμύρια κατοίκους). Σ’ όλη την πολιτεία μπορεί να δει κανείς συνθήματα που απαιτούν να φορολογηθούν οι πλούσιοι και το μέτρο αυτό ήταν σχεδιασμένο ώστε να κατευνάσει το θυμό εναντίον των πλουσίων. Το πρότειναν οι Δημοκρατικοί και δε θα το έκαναν αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να ψηφιστεί, αφού δεν έχουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να απορριφθεί το βέτο. Ακόμη κι αν είχε ψηφιστεί αυτό το μέτρο, τα έσοδα θα αυξάνονταν μόνο κατά 640 εκατομμύρια.
Η διαδήλωση, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στο Τρέντον, αποτελεί ένα από τα πρώτα σκιρτήματα του εργατικού κινήματος μετά την κρίση. Ιδίως στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης που πλήττεται βαριά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες με τα προγράμματα λιτότητας. Το ότι αναγκάστηκαν τα συνδικάτα του Νιου Τζέρσι να καλέσουν σε επίσημη διαμαρτυρία και διαδήλωση εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών δείχνει ότι η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων έχει φτάσει σε κρίσιμο όριο. Τα συνδικάτα όμως δέχονται έντονη κριτική γιατί δεν αντιστέκονται σθεναρά στις απολύσεις και στις περικοπές των δημοσίων δαπανών και προσπαθούν να εκτονώσουν το θυμό των εργαζομένων χρησιμοποιώντας ένα είδος «λαϊκισμού», αλά Ομπάμα, επιδιώκοντας να μην επέλθει ρήγμα στους δεσμούς του κόσμου με το δικομματικό σύστημα και ιδίως με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος από τα κόμματα των ελίτ.
(Πηγή: Global Research 25/5, αναδημοσίευση από World Socialist web site.)