Εν αναμονή της επανασύστασης ενός Οργανισμού απαραίτητου για την παραγωγική ανασυγκρότηση
Του Ηλία Σταθάτου
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως αποτελεί στόχος της η παραγωγική ανασυγκρότηση. Συνέστησε μάλιστα και υπουργείο με τον ομώνυμο τίτλο και αντικείμενο. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, ένα από τα βασικά εργαλεία παραγωγικής συγκρότησης, ελέγχου και επιστημονικής παραγωγής του Ελληνικού κράτους. Ακόμα, αποτελεί έναν από τους θεματοφύλακες που θέλουν τα αρκετά πλούσια μεταλλευτικά κοιτάσματα της χώρας, να εκμεταλλεύονται μόνο όταν και όπως πρέπει, ειδικά σε σχέση με το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν την επιβολή καθεστώτος άγριας Δύσης. Και το πέτυχαν, μια και το ΙΓΜΕ, τα μνημονιακά χρόνια, καταργήθηκε. Και παραμένει κατηργημένο, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί του, από τη δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΑΕΝ κ. Λαφαζάνη για επανασύσταση του ΙΓΜΕ εδώ και ένα μήνα, την πρόσφατη συνάντηση του Συνδικάτου με τον γ. γραμματέα ΠΑΠΑΕΝ και τους συμβούλους του υπουργού, «διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν προωθήθηκε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατάργηση της ΚΥΑ 25200/11 (η οποία διέλυσε το ΙΓΜΕ) αλλά δεν έχουμε ακόμη κάποια σαφή χρονική δέσμευση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της».
Η εκκρεμότητα αυτή έχει επιπτώσεις στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου, αλλά και την καθημερινή λειτουργία του, με επακόλουθο να μην έχει καταβληθεί το 15μερο της μισθοδοσίας του Μάρτη, να καθυστερεί η εκταμίευση του Τακτικού Προϋπολογισμού του διμήνου Γενάρη-Φλεβάρη και να κινδυνεύει το προσωπικό να μην πληρωθεί ούτε μέχρι το Πάσχα. Να σημειωθεί πως μιλάμε για επιστήμονες που αφήνουν «know-how» στη χώρα, σχετικά με τις νέες μεθόδους εξόρυξης, αειφόρου διαχείρισης κλπ.
Ακόμη, παράλληλα με τη μη επανασύσταση του ΙΓΜΕ και τον ορισμό Διοίκησης με σαφείς αρμοδιότητες και συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό αναβάθμισης του Ινστιτούτου αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της επιτυχούς ολοκλήρωσης τους και της συνέχισης τους στο ΣΕΣ. Τέτοια θέματα είναι η μη προώθηση των προμηθειών για την υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ, την απασχόληση του προσωπικού των ερευνητικών εργοταξίων και των εργαστηρίων σε άσχετες εργασίες, αφήνοντας τον εξοπλισμό να σαπίζει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να οδηγηθεί όλος, στον ΟΔΔΥ για σκραπ και τα ερευνητικά έργα να δοθούν σε εργολάβους.
Όπως τονίζουν, «παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας προς το υπουργείο, έχει ξεπερασθεί κάθε χρονικό όριο σε ότι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ αλλά και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Δυστυχώς η υλοποίηση τους όπως μας πληροφορούν, κωλυσιεργεί είτε για λόγους γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, είτε για λόγους που αγνοούμε». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού, και στο πρόσφατο παρελθόν λόγω της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής των προηγούμενων υπουργών, αλλά και λόγω των διοικητικο-οικονομικών εμπλοκών διευθυντικών στελεχών, τόσο του φορέα όσο και του πρώην ΥΠΕΚΑ, υπήρχαν μονίμως καθυστερήσεις είτε στην καταβολή των αποδοχών μας, είτε στις αποζημιώσεις των συνταξιούχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας ακόμη και για τα αυτονόητα. Λόγω όλων αυτών, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Την άλλη βδομάδα η ΚΥΑ επανασύστασης
Όπως δήλωσε στον Δρόμο ο Βαγγέλης Αραπογιάννης, γενικός γραμματέας του συνδικάτου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, «ο υπουργός του διαβεβαίωσε πως η ΚΥΑ επανασύστασης, μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, θα έχει υπογραφεί από όλους όσους πρέπει. Περιμένουμε. Οι επιπτώσεις από την μη λειτουργία του ινστιτούτου είναι μεγάλες και ουσιαστικά το σημαντικότερο εργαλείο της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τα μεταλλεύματα, κρατιέται από τον πατριωτισμό των λίγων εργαζόμενων που έχουν απομείνει. Εννοείται πως ζητήσαμε και την πρόσληψη επιστημόνων και διοικητικού προσωπικού, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας». Ακόμα, τόνισε πως «με δεδομένο πως δεν έχουμε διοίκηση από τον Δεκέμβριο, αιτηθήκαμε ακόμα την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να περάσουν οι απαραίτητες πράξεις και το ΙΓΜΕ να μπορέσει να λειτουργεί ξανά κανονικά». Εν αναμονή, λοιπόν.