Ετοιμάζουν «τριπλό» νομοσχέδιο-έκτρωμα.

«Χάσαμε την τρόικα, STOP» είναι το σήμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση για να ερμηνεύσει την ολιγοήμερη αναβολή της επίσκεψης των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των «επιτηρητών» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η ερμηνεία που διέρρευσε ήταν πως, επειδή εκκρεμούσε η διαβούλευση με κλιμάκιο της Eurostat για «λογιστικές εκκρεμότητες» του 2010, δεν είχε νόημα και η έλευση των τροϊκανών. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και, κυρίως, εφιαλτική για την κοινωνία. Εν αρχή ήν το έλλειμμα του 2010 το οποίο από 9,4% υπολογίζεται τελικά σε πάνω από 10% (για 10,2% μιλούν οι μετριοπαθείς, μέχρι και το 12% το υπολογίζουν οι πιο κυνικοί). Το πρόσθετο έλλειμμα οφείλεται ουσιαστικά στη «στάση πληρωμών» που κήρυξε τους τελευταίους μήνες του 2010 η κυβέρνηση, μεταθέτοντας στο 2011 καταβολές προς δημόσιους φορείς, Ταμεία, αλλά και ιδιώτες. Έκρυψε ένα μέρος του προβλήματος κάτω από το χαλί, πιθανότατα και υπό τα στραβά μάτια των τροϊκανών που ήθελαν να πιστωθούν ως επιτυχία τη διαχείριση της πρώτης περιόδου του Μνημονίου. Αυτή η «δημιουργική λογιστική» της open government μεταφράζεται σε πρόσθετα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν τώρα.
Αλλά, αυτό το ποσό είναι παρωνυχίδα μπροστά στο ισοπεδωτικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ με το οποίο θέλει να δεσμεύσει η κυβέρνηση του Μνημονίου την ελληνική κοινωνία. Το πρόγραμμα αυτό έχει αναλάβει να παρουσιάσει αναλυτικά στους εκπροσώπους της τρόικας και να το προωθήσει στη βουλή προς ψήφιση τον Μάιο, με αντίτιμο την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ. Έχοντας πια προεξοφλήσει ότι δεν βλέπει έξοδο στις αγορές ούτε το 2012, η κυβέρνηση δεσμεύεται τυχοδιωκτικά έναντι της τρόικας ότι θα προωθήσει με συνοπτικές διαδικασίες και σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο τα εξής:
– Το πρόγραμμα εκποίησης του δημόσιου πλούτου ύψους 50 δισ. Από τον υπερφίαλο αυτό στόχο το πιθανότερο είναι να ενταχθεί στο νομοσχέδιο δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. μέχρι το 2015.
– Το διαβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Προσαρμογής, ύψους 22 δισ. 2012-2015. Από το κολοσσιαίο αυτό πρόγραμμα πάνω από το μισό ποσό παραμένει απροσδιόριστο από πού θα προέλθει. Κι επειδή ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, αναμένονται «αγριότητες» εις βάρος κάθε μορφής κρατικών δαπανών, με αιχμή τις κοινωνικές, αλλά και γενναιόδωρες «εξαγορές» κοινωνικών στρωμάτων για να αμνηστευθούν κάποια μικρά ή μεγάλα ανομήματα (π.χ. νομιμοποίηση αυθαιρέτων έναντι εσόδων, στη λογική των ημιυπαίθριων).
– Το διορθωτικό πλαίσιο μέτρων για την κάλυψη της υπέρβασης του ελλείμματος του 2010, αλλά και της υστέρησης των εσόδων του 2011 που ήδη καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο.
Κανένα θαύμα, καμιά τεχνοκρατική συνταγή δεν μπορεί να γλιτώσει από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, δαπάνες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, δημόσιο πλούτο.
Εκτός, ίσως, από ένα «θαύμα» κοινωνικής εξέγερσης.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!