Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Η Σελήνη πιθανότατα σχηματίστηκε σε λίγες ώρες…

Η Σελήνη πιθανότατα σχηματίστηκε σε λίγες ώρες…

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Μία νέα προσομοίωση –η πιο λεπτομερής έως τώρα– της NASA δείχνει πως η Σελήνη μπορεί να σχηματίστηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστευόταν έως τώρα: μέσα σε ώρες.

Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μια εκδοχή της Γης που ήταν πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία ζούμε σήμερα, χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Άρη, που ονομάζεται Θεία. Και από αυτή τη σύγκρουση δημιουργήθηκε η Σελήνη, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Το πώς ακριβώς έγινε αυτός ο σχηματισμός αποτελεί έναν γρίφο που οι επιστήμονες μελετούν εδώ και δεκαετίες, χωρίς να υπάρχει οριστική απάντηση. Οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από τα συντρίμμια αυτής της σύγκρουσης, που ενώθηκαν σε τροχιά έπειτα από μήνες ή χρόνια.

Η νέα προσομοίωση αποτυπώνει μια διαφορετική θεωρία. Η Σελήνη μπορεί να σχηματίστηκε αμέσως –μέσα σε ώρες– όταν υλικά από τη Γη και τη Θεία εκτοξεύτηκαν απευθείας σε τροχιά μετά τη σύγκρουση.

«Αυτό ανοίγει ένα εντελώς νέο φάσμα πιθανών αφετηριών για την εξέλιξη της Σελήνης», επεσήμανε ο Τζέικομπ Κεγκερέις, ερευνητής στο κέντρο Ames της NASA στη Σίλικον Βάλεϊ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για αυτά τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Astrophysical Journal Letters.

Οι προσομοιώσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα είναι από τις πιο λεπτομερείς του είδους τους, σε υψηλότερη ανάλυση από κάθε άλλη για τη μελέτη της προέλευσης της Σελήνης ή άλλων γιγάντιων συγκρούσεων. Αυτό έδειξε ότι οι μικρότερης ανάλυσης προσομοιώσεις μπορεί να χάσουν σημαντικές πτυχές αυτού του είδους των συγκρούσεων.

Πέρα από το να μάθουμε περισσότερα για τη Σελήνη, αυτές οι μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς η Γη έγινε ο πλανήτης που είναι σήμερα, επισημαίνει η ΝΑSA.


Επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα σε Δημοτικό Σχολείο

Επίπεδα ραδιενέργειας 22 φορές πάνω από το αναμενόμενο καταγράφηκαν σε δημοτικό σχολείο περιοχής του Μιζούρι όπου παράγονταν πυρηνικά όπλα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μετρήσεις που συνέλεξε η συμβουλευτική εταιρεία περιβαλλοντικής ασφάλειας Boston Chemical Data Corp. επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχε εκφράσει το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, το οποίο πραγματοποιεί εδώ και 20 χρόνια επιχείρηση απομάκρυνσης ραδιενεργών υλικών στην περιοχή.

Τα δείγματα που λήφθηκαν τον Αύγουστο από την κουζίνα, τις τάξεις και τους χώρους παιχνιδιού και άθλησης στο Δημοτικό Σχολείο Τζάνα, στην πόλη του Φλόρισαν κοντά στο Σεντ Λιούις, παρουσίαζαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα μολύβδου-210, πολωνίου, ραδίου και άλλων ραδιοϊσοτόπων, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι η εισπνοή ραδιενεργού σκόνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην υγεία.

Για την απομάκρυνση των ραδιενεργών καταλοίπων από το σχολείο απαιτείται μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Το σχολείο Τζάνα επιμολύνθηκε επειδή βρίσκεται στην πλημμυρική πεδιάδα του ρυακιού «Κολντγουότερ Κρικ», όπου απορρίπτονταν απόβλητα από την παραγωγή πυρηνικών βομβών, παρά το γεγονός ότι το ρυάκι καταλήγει στον ποταμό Μιζούρι.

Την έκθεση παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς η Κρίσεν Κομούσο του Συνασπισμού για το Περιβάλλον του Μισούρι αφότου απέκτησε πρόσβαση στα ευρήματα με βάση τον νόμο για την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία.


E=mc2

Σπάνιο βίντεο με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν εξηγεί τη διασημότερη εξίσωση της σχετικότητας, πιθανότατα τη διασημότερη εξίσωση στην ιστορία της επιστήμης.

Στο ασπρόμαυρο βίντεο ο Γερμανός θεωρητικός φυσικός εξηγεί την εξίσωση E=mc2 που περιγράφει την ισοδυναμία της μάζας και της ενέργειας.

Το σύμβολο Ε αντιστοιχεί στην ενέργεια ενός σώματος σε ηρεμία, το m στη μάζα του και το c στην ταχύτητα του φωτός στο κενό, περίπου 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

H ιστορική εξίσωση προκύπτει από τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας, τη θεωρία του Αϊνστάιν που περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο. Η ιδέα της ισοδυναμίας μάζας και ενέργειας άνοιξε τον δρόμο στην πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, όπου ένα πολύ μικρό μέρος της μάζας του αρχικού ραδιενεργού υλικού μετατρέπεται σε ακτινοβολία.

Περίπου μια δεκαετία μετά την ειδική σχετικότητα, ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, η οποία αφορά την παραμόρφωση του χρόνου και του χώρου από τη μάζα και εξηγεί τη βαρύτητα ως αποτέλεσμα αυτής της παραμόρφωσης.

Όπως λέει ο Αϊνστάιν στο βίντεο, «από τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας προκύπτει ότι η μάζα και η ενέργεια είναι και οι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος – μια κάπως άγνωστη ιδέα για το μέσο μυαλό».

«Επιπλέον, η εξίσωση στην οποία η ενέργεια εξισώνεται με τη μάζα, πολλαπλασιαζόμενη με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός, έδειξε ότι ακόμα και πολύ μικρές ποσότητες μάζας μπορούν να μετατραπούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας και το αντίστροφο.»

Η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, καταλήγει ο Αϊνστάιν, αποδείχθηκε πειραματικά το 1932 από τον Τζον Κόκροφτ και τον Έρνεστ Ουόλτον. Οι δύο ερευνητές, αναφέρει το IFL Science, βομβάρδισαν με μια δέσμη πρωτονίων στόχους από βηρύλλιο και λίθιο για να διασπάσουν το λίθιο σε ήλιο. Μέτρησαν την κινητική ενέργεια των πυρήνων ηλίου που προέκυψαν και διαπίστωσαν ότι ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική αρχική ενέργεια των πρωτονίων και των πυρήνων λιθίου. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτή η αύξηση της ενέργειας συνοδεύτηκε από απώλεια μάζας. Αφότου επιβεβαίωσαν τα ευρήματα με πειράματα με άλλα στοιχεία, οι Κρόκροφτ και Ουόλτον βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής του 1952.


Διάσπαση πλαστικών!

Τα πλαστικά δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εκτός κι αν πέσουν στο στόμα αυτής της νυχτοπεταλούδας.

Ισπανοί ερευνητές απομόνωσαν από την κάμπια ενός εντόμου δύο ένζυμα που διασπούν το πολυαιθυλένιο, το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο πλαστικό, από το οποίο παράγονται συσκευασίες τροφίμων, σακούλες, ακόμα και σωλήνες και πλαστικά δάπεδα.

Η αρχή έγινε το 2017, όταν η ίδια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι κάμπιες του κηρόσκορου, μιας νυχτοπεταλούδας που παρασιτεί στα μελίσσια και τρέφεται με κερί και μέλι, μπορούν κυριολεκτικά να τρώνε το πολυαιθυλένιο.

Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι η αξιοθαύμαστη ικανότητα του κηρόσκορου οφείλεται σε δύο ένζυμα, τα οποία μάλιστα λειτουργούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και δεν απαιτούν προηγούμενη χημική κατεργασία, όπως συμβαίνει με άλλες προσεγγίσεις για την αποδόμηση του πολυαιθυλενίου.


Η ορμόνη της καρδιάς

Η νευροορμόνη ωκυτοκίνη είναι γνωστή για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και τη δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων από την τέχνη, την άσκηση ή το σεξ. Αλλά η ορμόνη αυτή έχει και πολλές άλλες λειτουργίες, όπως η ρύθμιση της γαλουχίας και των συσπάσεων της μήτρας στις γυναίκες και η ρύθμιση της εκσπερμάτισης, της μεταφοράς σπέρματος και της παραγωγής τεστοστερόνης στους άνδρες.

Τώρα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξαν ότι σε καλλιέργειες κυττάρων από το ψάρι ζέβρα και σε ανθρώπινα κύτταρα, η ωοκυτοκίνη έχει μια πρόσθετη λειτουργία που κανείς δεν περίμενε: διεγείρει τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από το εξωτερικό στρώμα της καρδιάς τα οποία είναι υπεύθυνα για τις συσπάσεις της καρδιάς.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση της ανθρώπινης καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Cell and Developmental Biology.

«Εδώ δείχνουμε ότι η ωκυτοκίνη, ένα νευροπεπτίδιο γνωστό και ως η ορμόνη της αγάπης, είναι ικανό να ενεργοποιήσει μηχανισμούς αποκατάστασης της καρδιάς σε τραυματισμένες καρδιές του ψαριού ζέβρα και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές νέες θεραπείες για την αναγέννηση της καρδιάς στον άνθρωπο», δήλωσε ο Δρ Αϊτόρ Αγκίρε, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και εποπτεύων συγγραφέας της μελέτης.

Σχόλια

Exit mobile version