Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,6 έτη

Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά 1,6 έτη

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το μέσο προσδόκιμο ζωής, το οποίο δεν έπαυε να αυξάνεται εδώ και δεκαετίες σε όλη την υφήλιο, μειώθηκε απότομα το 2020 και το 2021, όταν είχε φθάσει στην κορύφωσή της η πανδημία του νέου κορωνοϊού, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Κατά μέσο όρο, με βάση το σύνολο των δεδομένων που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμισι χρόνο και πλέον, κατά κεφαλήν, το 2020-2021 (-1,6 έτος).

Αυτό μεταφράζεται σε πλεονάζουσα θνησιμότητα 15,9 εκατομμυρίων θανάτων, μέγεθος κατά τι υψηλότερο από τα περίπου 15 εκατ., τον αριθμό αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Σ’ ό,τι αφορά τους ενήλικες παγκοσμίως, η πανδημία της COVID είχε αντίκτυπο που δεν χωράει καμιά σύγκριση εδώ και μισό αιώνα, ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη πόλεμοι και φυσικές καταστροφές», υπογραμμίζει ο βασικός συγγραφέας της μελέτης αυτής, ο Όστιν Σουμάχερ του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Ωστόσο, αυτό το είδος μελέτης δεν επιτρέπει να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στη νόσο και σε αυτούς που οφείλονταν στις συνέπειές της και στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για ν’ αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Σε άλλα πεδία, η μελέτη φέρνει μάλλον καλές ειδήσεις: η παιδική θνησιμότητα συνέχισε να μειώνεται την υπό εξέταση περίοδο.

Μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, καταγράφηκαν 500.000 λιγότεροι θάνατοι το 2021 από ό,τι το 2019.

Η Χμουέ Χμουέ Κιου, άλλη ερευνήτρια του IHME, κάνει λόγο για «εξαιρετική πρόοδο» αναφερόμενη στο δεδομένο αυτό, κρίνοντας πως πλέον η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποτροπή «της επόμενης πανδημίας» και «στη μείωση των μεγάλων ανισοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη ως προς την υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ


 Πλημμύρες: Παραπομπή της Ελλάδας 

Λίγους μήνες μετά την καταιγίδα Daniel που έφερε πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για τη μη επικαιροποίηση των σχεδίων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης υδάτων.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, βάσει της οδηγίας 2000/60/ΕΚ, και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες, βάσει της οδηγίας 2007/60/ΕΚ», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή τονίζει ότι «η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει επανεξετάσει, δεν έχει εγκρίνει και δεν έχει υποβάλει εκθέσεις για τα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού», ούτε για τα «οικεία σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας».

Σύμφωνα με την οδηγία για τις πλημμύρες, κάθε έξι χρόνια τα κράτη-μέλη πρέπει να επικαιροποιούν τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις.Τα σχέδια αυτά είναι καίριας σημασίας στη διαχείριση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα. Η δε οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα επικεντρώνεται στη διασφάλιση της καλής κατάστασης των ευρωπαϊκών υδατικών συστημάτων, όπως τα ποτάμια και οι λίμνες. Αποσκοπεί στη μείωση και την εξάλειψη της ρύπανσης και στη διασφάλιση επάρκειας υδάτων για την ταυτόχρονη υποστήριξη των ανθρώπινων αναγκών και της άγριας ζωής. Αποτελεί ουσιώδες μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα, τη φύση και τη μείωση της ρύπανσης.

Σύμφωνα με την οδηγία, κάθε έξι χρόνια τα κράτη-μέλη πρέπει να επικαιροποιούν τα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2023 αιτιολογημένη γνώμη με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις. Όμως τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η διατροφική δυστοπία είναι εδώ 

Έντομα, συνθετικό κρέας και σκουλήκια είναι το νέο μενού που η παγκοσμιοποίηση ετοιμάζει να σερβίρει στους λαούς της Δύσης. Δεν πρόκειται για κάποιο φανταστικό σενάριο του μέλλοντος. Τα Νέα Τρόφιμα –«NoveltyFoods» (NF)– είναι εδώ.

Ως Νέα –Καινοτόμα– Τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που δεν είχαν καταναλωθεί στην Ε.Ε. πριν από τις 15/5/1997 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός κανονισμός). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν, τα NF μπορεί να είναι τρόφιμα που παράγονται με νέες –καινοτόμες– τεχνολογίες και παραγωγικές διαδικασίες, καθώς και τρόφιμα που καταναλώνονται εκτός Ε.Ε.

Ο οικοδίαιτος γρύλος, το γνωστό τριζόνι (Achetadomesticus), η μεταναστευτική ακρίδα (Locustamigratoria) και ο αλευροσκώληκας (Alphitobiusdiaperinus) έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τον EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων), είναι διαθέσιμα στην αγορά και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση. Στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. είναι υπό έγκριση 12 έντομα.

Η πολυεθνική Ynsect, που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2011, σχεδιάζει παραγωγή 200.000 τόνων αλευροσκούληκων ετησίως. Έχει ως κεντρικό σύνθημα την «επανεφεύρεση της τροφικής αλυσίδας». Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή πρωτεϊνών και λιπασμάτων από έντομα. Έχει εγκαταστάσεις παραγωγής σε Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Κάνει εξαγωγές σ’ όλο τον κόσμο και έχει επενδυτές funds, τράπεζες και δημόσιους φορείς. Το «συμπαθές» ζωύφιο θα μπορεί να γίνεται αλεύρι και επίσης να τρώγεται αποξηραμένο, κατεψυγμένο και σε μορφή πάστας, σύμφωνα με την άδεια που έλαβε τον Γενάρη 2023 από τον EFSA.

Με έδρα το Μοντεκασιάνο της Ιταλίας, η εταιρεία Nutrinsect εγκαινίασε προ μηνός εργοστάσιο για παραγωγή ενός τόνου αλεύρου από γρύλους το μήνα, για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ίδια εταιρεία στην Ναβάρα της Ισπανίας παράγει αλεύρι από αλευροσκώληκες για ανθρώπινη κατανάλωση, και από την μύγα Hermetiaillucens για ιχθυοτροφές.

Ο Καναδάς διαθέτει τη μεγαλύτερη φάρμα γρύλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Β. Αμερική. Επίσης Ελβετία και Βέλγιο επιδοτούν την εκτροφή εντόμων.

Γκλομπαλιστές όπως ο Μπιλ Γκέιτς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το διατροφικό πάρτι των δισεκατομμυρίων που έρχεται. Η UpsideFoods, η BeyondMeat, η ImpossibleFoods, η MempisMeats, η Nature’sFynd είναι μερικές από τις εταιρείες των νέων –«καινοτόμων»–junkfoods (διατροφικών σκουπιδιών), που έχουν επενδύσει. Τα σκουληκάλευρα (mealworms) προορίζονται για χρήση σε μια απέραντη γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης όπως ψωμί, προϊόντα αλευροποιίας, είδη ζαχαροπλαστικής, τρόφιμα με βάση τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, προϊόντα πατάτας, συμπυκνωμένες σούπες, παρασκευάσματα κρέατος, μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, σνακ, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, πίτσες (αντί για μπέικον αφυδατωμένες προνύμφες αλευροσκώληκων) κ.λπ. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων.

Από το όλο σχέδιο δεν έχει ξεφύγει το γάλα. Η προαναφερθείσα Nature’sFynd, εκτός από «κρέας», παράγει γαλακτοκομικά χωρίς γάλα, με βάση μικροβιακές πρωτεΐνες. Η εταιρεία GourmetGrubb. με έδρα το Κέιπ Τάουν, παρασκευάζει παγωτό με το προϊόν EntoMilk. ένα υποτιθέμενο «γάλα» προερχόμενο από τα σκουλήκια (προνύμφες) της μύγας Hermetiaillucens. «Γάλα» όμως έχουμε και από κατσαρίδες. Το κατσαριδόγαλο «αρμέγεται» από το έντερο εμβρύων της κατσαρίδας Diplopterapunctata. Ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο, αλλά η επιστήμη σήμερα τρέχει πολύ γρήγορα. Το είδαμε με τα «εμβόλια» covid.

Το συνθετικό κρέας παρασκευάζεται από βλαστοκύτταρα ζωντανών ζώων που λαμβάνονται με τη διαδικασία της βιοψίας και αποθηκεύονται σε τράπεζα κυττάρων. Καλλιεργούνται με τη χρήση ορού εμβρύου βοοειδών (FBS), πράγμα ασύμφορο, γι’ αυτό ερευνάται η παραγωγή συνθετικού ορού. Για να πάρουν τη μορφή κρεατομάζας εφαρμόζονται τεχνικές μηχανικής των ιστών, ενώ για να έχει το τελικό προϊόν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέατος (γεύση, οσμή, υφή κ.λπ.) χρησιμοποιούνται διάφορα προσθετικά.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr, Ανδρέας Κλαυδιανός

Σχόλια

Exit mobile version