Αρχική τρέχοντα νέα Η μνήμη τρέχει ξανά

Η μνήμη τρέχει ξανά

Οδοιπορικό Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, 1-11 Ιουλίου

Ξεκίνησε την Πέμπτη 1/7 το οδοιπορικό μνήμης και αξιοπρέπειας της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, στην χώρα μας. Πρώτη στάση στο ταξίδι των Κύπριων μοτοσικλετιστών, η Θεσσαλονίκη, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που αποτέλεσε την αφετηρία του 10ήμερου. Τις επόμενες μέρες το οδοιπορικό συνεχίζεται, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές του Έβρου, στο Οχυρό του Ρούπελ, και από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στο Μεσολόγγι, το Ναύπλιο και την Κρήτη. Κάθε στάση και ένα κομμάτι από την ιστορία μας.

Σκοπός του οδοιπορικού να διαδώσει απ’ άκρη ως άκρη της Ελλάδας τα μηνύματα του αγώνα του Κυπριακού λαού. Σε κάποιες από τις πόλεις η Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα προχωρήσει σε ονοματοδοσίες οδών «Ισαάκ-Σολωμού», αφήνοντας ίχνη της μνήμης και μετά το πέρας του ταξιδιού. Παράλληλα στόχος του οδοιπορικού είναι να προωθήσει το αίτημα για εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης όσων καταζητούνται για τις δολοφονίες της 11ης και 14ης Αυγούστου 1996.

25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, και 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το οδοιπορικό με τίτλο «Η μνήμη τρέχει ξανά», έρχεται να ενώσει το νήμα της ιστορίας του Ελληνισμού και να αναζητήσει τον κοινό βηματισμό προς την Ελευθερία.

Σε μια περίοδο που οι ισχυροί του πλανήτη μαγειρεύουν πάλι «λύσεις» για το Κυπριακό, σε μια εποχή που ο Ελληνισμός, και στις δυο του πατρίδες, βιώνει την ολοένα και πιο αναβαθμισμένη επιθετικότητα του νεο-οθωμανικού καθεστώτος της Τουρκίας, πρωτοβουλίες όπως αυτή, έρχονται να θυμίσουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι μακριά, και πως η συναδέλφωση του λαού σε Ελλάδα και Κύπρο είναι όρος για την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας σε μια ταραγμένη εποχή.

Μετά το γύρω της Ελλάδας, το οδοιπορικό της πρωτοβουλίας θα ολοκληρωθεί, με μια μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, στις 17 Ιουλίου, για να δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η μνήμη παραμένει ζωντανή, ζητά δικαίωση για τις δολοφονίες του Ισαάκ και του Σολωμού από τους Τούρκους, και δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να απελευθερωθεί το νησί από την κατοχή.

(*) Ο Δρόμος θα παρακολουθήσει το οδοιπορικό της Πρωτοβουλίας Μνήμης και στο επόμενο φύλλο θα έχει εκτενές ρεπορτάζ.

Σχόλια

Exit mobile version