Η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ξανά στα περίπτερα

Ισχυρό αλλά όχι πλειοψηφικό ήταν το «όχι» στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που είπαν οι συντάκτες των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης, οπότε έληξε η επίσχεση εργασίας στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε. (είχε ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου), 22 δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, 27 τις υπέγραψαν ενώ άλλοι 30 περίπου επέλεξαν την «εθελούσια» έξοδο.
Το κλίμα το προηγούμενο διάστημα των 5 μηνών ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο στους 3 ορόφους της Μοναστηρίου 85, όπου στεγάζεται το ιστορικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι 188 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, είχαν βρεθεί εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς «μεθοδευμένης ομηρίας» μετά την επιλογή της εργοδοσίας να μην καταβάλει μισθούς, επιμένοντας σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που προέβλεπε μειώσεις στους μισθούς μέχρι και 40% και περιορισμό των θέσεων εργασίας στις 105. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ αρχικά επιχείρησε να απαντήσει στις πρώτες καθυστερήσεις στις πληρωμές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο με απεργιακές κινητοποιήσεις και να «διαπραγματευθεί» ευνοϊκότερες συνθήκες «σφαγής» σε μισθούς και θέσεις εργασίας. Όμως, η εργοδοσία του Γ. Ρήγα και της εκπροσώπου του Β. Σουλοπούλου ήταν αμετάπειστη. Το σχέδιο για την «άλωση» του συγκροτήματος, που περιελάμβανε δραστική μείωση θέσεων εργασίας και μισθών, στο πλαίσιο πάντα της μνημονιακής πολιτικής, προκειμένου να ελεγχθεί απόλυτα το συγκρότημα από τους «ασύνταχτους» εργαζόμενους, είχε δρομολογηθεί. Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι για 3 μήνες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους. Η επίσχεση εργασίας ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου με τους εργαζόμενους, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, να παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε το Δώρο Χριστουγέννων. Προηγήθηκαν μία σειρά από συναντήσεις μεταξύ της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ και των εκπροσώπων της εργοδοσίας, αλλά και αρκετές εργασιακές συνελεύσεις με φόντο βέβαια της αποκαλύψεις για την εμπλοκή του μεγάλου αφεντικού Γ. Ρήγα στην υπόθεση της Proton Bank και αργότερα και στην αγορά των 4 Airbus.

Ωμός εκβιασμός
Η εργοδοσία παρέμενε αμετάπειστη: δέχεστε το σχέδιο «εξυγίανσης» και καρατόμησης μισθών και θέσεων εργασίας ή λουκέτο. Το μήνυμα Ρήγα από το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη ήταν: «Τake it or live it». Ο εκβιασμός και ο εκφοβισμός σε όλο του το μεγαλείο. Οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΜΘ και των Ενώσεων των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων, τελικά, αποδέχθηκαν το σχέδιο «εξυγίανσης», προβάλλοντας το γνωστό επιχείρημα του μικρότερου κακού. «Μπροστά στο λουκέτο καλύτερα οι περικοπές», αποφάνθηκαν οι πλειοψηφίες των τριών Ενώσεων που ελέγχονται από δυνάμεις της συγκυβέρνησης και όχι μόνο. Η μείωση των μισθών κατά 30%, η κατάργηση των ισχυόντων διατάξεων της ΣΣΕ μέσω των ατομικών συμβάσεων και η «εξάλειψη» 85 θέσεων εργασίας που επιχειρείται είτε με «αναγκαστική» εθελούσια είτε με δεκάδες απολύσεις είναι ένα γεγονός πρωτοφανές για τα εκδοτικά χρονικά της πόλης.
Οι προθέσεις της εργοδοσίας της «Μ» ήταν ξεκάθαρες από το καλοκαίρι, όταν με πρόσχημα την κρίση δρομολογούσε το σχέδιο της «τελικής λύσης»: να μειώσει κάθετα και απόλυτα το μισθολογικό κόστος και να εξαλείψει τις «ανεπιθύμητες» φωνές ή γραφίδες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συντάκτες δεν κλήθηκαν να υπογράψουν ούτε καν εθελούσια. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στην ομάδα των δημοσιογράφων που το τελευταίο διάστημα αντιτάχθηκαν ανοιχτά στα σχέδια της εργοδοσίας και μίλησαν για μεθοδεύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δημοσιογράφοι που κινήθηκαν «ασύνταχτα» βρίσκονται στις λίστες των υπό απόλυση.
Και, φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί δεν πείσθηκαν από το σχέδιο σωτηρίας και παρ’ ότι κλήθηκαν δεν αποδέχθηκαν ούτε τις ατομικές συμβάσεις ούτε την εθελούσια έξοδο, αρνούμενοι να υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. «Θέλουμε πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας ΣΣΕ, αντικρούομε το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Για όλα τα εργασιακά μας ζητήματα διαπραγμάτευση γίνεται μόνο μέσω των σωματείων και της Ομοσπονδίας του κλάδου, στο πλαίσιο πάντα των διαδικασιών διαβούλευσης για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», δηλώνουν 20 δημοσιογράφοι της «Μ» και της «Θ». Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, μάλιστα, με εξώδικό τους προς την επιχείρηση, ξεκαθαρίζουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται σύμφωνα με τους όρους της ισχύουσας ΣΣΕ του 2008, ζητώντας παράλληλα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Ξανά στα περίπτερα, αλλά…
Την Πέμπτη οι 20 εργαζόμενοι που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας την προστασία τους από τυχόν εκδικητικές ενέργειες, ενώ το μεσημέρι η επιχείρηση κατέβαλε στους εργαζόμενους το μισθό του Σεπτεμβρίου και το Δώρο Χριστουγέννων. Μετά 2,5 μήνες επίσχεσης εργασίας η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ξανά στα περίπτερα. Οι τελικές αποφάσεις για όσους αρνούνται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας. Η μάχη υπέρ της ΣΣΕ συνεχίζεται…

Γ.Κ.

 

Κέρδος εναντίον απεργών
Στα δικαστήρια επέλεξε να λύσει τις… διαφορές της με τους εργαζόμενους η εφημερίδα Κέρδος, προσφεύγοντας κατά της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία του Τύπου για Πέμπτη και Παρασκευή με αίτημα την επαναπρόσληψη του συναδέλφου Γ. Λεοντάρη και την καταβολή των δεδουλευμένων ενάμισι μήνα περίπου, που η επιχείρηση χρησιμοποιεί ως όπλο πίεσης.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή στις 3 μ.μ., με μάρτυρα της εργοδοσίας το διευθυντή της εφημερίδας.
Σημειωτέον ότι στην πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη για συνάντηση με την διοίκηση της ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, η εταιρία επικαλέστηκε απουσία της διευθύνουσας συμβούλου στο εξωτερικό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!