Το κλίμα διάχυτης βίας δεν κάμπτε τις μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις. Του Σάλεμ Μπεν Γιαχία
Ενάμιση εκατομμύριο Τυνήσιοι κήδεψαν την περασμένη Παρασκευή στην Τύνιδα τον κομμουνιστή αγωνιστή Σούκρι Μπελαΐντ, αντιπρόεδρο του Λαϊκού Μετώπου, που δολοφονήθηκε από «αγνώστους». Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Είναι πια φανερό σε όλους ότι η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα και των συμμάχων του έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα: από την ασφάλεια των πολιτών μέχρι τη σύνταξη του νέου Συντάγματος.
Παρά την πλειοψηφία που κατέχει ο τρικομματικός συνασπισμός στη Συντακτική Συνέλευση, δεν υλοποίησε καμία από τις υποχρεώσεις του. Δεν συνέταξε το σχέδιο του νέου Συντάγματος. Δεν συγκρότησε δημοκρατική εθνική εφορευτική επιτροπή για τις επόμενες εκλογές, ούτε άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Δεν προχώρησε σε μεταρρύθμιση της Αστυνομίας, της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, εκτός του υψηλού πληθωρισμού, οι κυβερνώντες έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των Τυνήσιων σε ακραία φτώχεια και έχουν εκχωρήσει ολόκληρους τομείς της οικονομίας μας στο Κατάρ και στους Ευρωπαίους, ενώ ταυτόχρονα έχουν συμφωνήσει και σε πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» με το ΔΝΤ.
Μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση, το κλίμα διάχυτης βίας που ασκείται από τις σαλαφιστικές ομάδες (οι οποίες χειραγωγούνται από ισλαμιστές υπουργούς) και στοχεύει το Λαϊκό Μέτωπο, τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, κορυφώθηκε τελικά με την εν ψυχρώ δολοφονία του Σούκρι Μπελαΐντ. Αντιμέτωπος με αυτή την κρίση ήδη πριν τη δολοφονία, και προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί τον άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία αποτελείται από… 85 υπουργούς και υφυπουργούς. Ωστόσο, η δολοφονία του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου στις 6 Φεβρουαρίου και ο νέος λαϊκός ξεσηκωμός ανέτρεψαν όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.
Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός Τζεμπαλί ανακοίνωσε την πρότασή του για παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση ενός μεταβατικού σχήματος κυβέρνησης «τεχνοκρατών», αποτελούμενου από 15-20 υπουργούς, ανεξάρτητους από τον τρικομματικό συνασπισμό του Ενάχντα και των δύο δεξιών συμμάχων του. Ως συνήθως, όλα τα οπορτουνιστικά κόμματα του Κέντρου και της Δεξιάς, όπως το Nida Tounes (το οποίο δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη του Μπεν Άλι που συμμερίζονται 100% το νεοφιλελευθερισμό των ισλαμιστών) και διάφοροι άλλοι που δεν έχουν καμία επαφή με τις μάζες, χειροκρότησαν την πρόταση του πρωθυπουργού και έσπευσαν να προτείνουν τους δικούς τους «ανεξάρτητους» τεχνοκράτες. Την ίδια στιγμή, η πρόταση του Τζεμπαλί προκάλεσε μεγάλη κρίση στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματός του, αφού μια σειρά σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές διαφώνησαν δημόσια μαζί του.
«Να φύγει η κυβέρνηση»
Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου, σύντροφος Χαμά Χαμαμί, έδωσε συνέντευξη Τύπου στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ, στην οποία παραβρέθηκαν και 30 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζουν τις προτάσεις της Αριστεράς. Ο σ. Χαμαμί ανακοίνωσε ότι το Λαϊκό Μέτωπο απορρίπτει στο σύνολό της την πρόταση του πρωθυπουργού Τζεμπαλί, επειδή η «κυβέρνηση τεχνοκρατών» που προτείνεται δεν είναι το αποτέλεσμα μιας εθνικής συναίνεσης, αλλά μια ύστατη προσπάθεια να συνεχίσουν να κυβερνούν οι ίδιοι, τη στιγμή που ο λαός στους δρόμους ζητά να φύγουν.
Το Λαϊκό Μέτωπο από την πρώτη στιγμή αταλάντευτα έθεσε αυτό ακριβώς το αίτημα, δηλαδή να φύγει αυτή η κυβέρνηση, που δεν έχει πια λαϊκή νομιμοποίηση. Γι’ αυτό κήρυξε, από κοινού με την εργατική συνομοσπονδία, γενική απεργία, και όλοι οι βουλευτές της Αριστεράς αλλά και άλλων κομμάτων αποχώρησαν άμεσα από τη Βουλή. Με βάση τα παραπάνω, το Λαϊκό Μέτωπο και η κοινωνία των πολιτών ζητούν τη σύγκληση ενός Συνεδρίου Εθνικής Σωτηρίας που θα πάρει τις ακόλουθες αποφάσεις:
1) Δέσμευση της μελλοντικής κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Σούκρι Μπελαΐντ θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν.
2) Άμεση δημιουργία μιας εθνικής εφορευτικής επιτροπής από ανεξάρτητες προσωπικότητες, αλλαγή του εκλογικού νόμου, και καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.
3) Άμεση συγκρότηση μιας Ανώτατης Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη, που θα επιβλέψει τις εκλογές, και μιας Επιτροπής Τύπου, που θα εξασφαλίσει το δημοκρατικό έλεγχο των ΜΜΕ.
4) Υιοθέτηση προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την ανακοπή της οικονομικής κρίσης, το χτύπημα της ακρίβειας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ο σύντροφος Χαμά Χαμαμί βρίσκεται πλέον υπό την προστασία της προεδρικής φρουράς, δεδομένου ότι οι σαλαφιστικές παρακρατικές ομάδες «υποσχέθηκαν» ότι θα είναι ο επόμενος στόχος τους. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, την ώρα της κηδείας του συντρόφου Μπελαΐντ, οι σαλαφιστές έκαψαν 19 αυτοκίνητα στελεχών της Αριστεράς στην Τύνιδα, σε μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια να μας φοβίσουν. Εξάλλου, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι κατηγόρησαν δημόσια τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Μεχρέζ Ζουάουι ως άμεσα εμπλεκόμενο στη δολοφονία του Μπελαΐντ. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις σε όλη την Τυνησία, από το βορρά ως το νότο, με πρωταγωνιστική πλέον συμμετοχή της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας.
* Ο Σάλεμ Μπεν Γιαχία, που έγραψε αυτό το άρθρο για το Δρόμο την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, είναι στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου και του Κόμματος Τυνήσιων Εργατών, και δημοσιογράφος της εφημερίδας Σάουτ Αλ-Σάαμπ.