Ο δεξιός Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο «κεντροαριστερός» πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (παλιός μας γνώριμος, από την εποχή που η φωτισμένη Ευρώπη αγωνιζόταν να βάλει μυαλό στην ελληνική πλέμπα…) αρπάζονται για τα πάντα – πλην των βασικών, βεβαίως. Ομονοούν δηλαδή στη μετατροπή της Πολωνίας σε ΝΑΤΟϊκό προπύργιο εξοπλισμένο με πυρηνικά που θα στοχεύουν τη Μόσχα. Έτσι αυτήν την εβδομάδα ο Ντούντα δήλωσε ότι θα ήταν καλή ιδέα να προστεθούν και τα γαλλικά πυρηνικά όπλα στα αμερικανικά που θα «φιλοξενούνται» επί πολωνικού εδάφους, ενώ ο Τουσκ είχε ήδη πει ότι καλωσορίζει τη σχετική πρόταση του ναπολεονίσκου Μακρόν. Ο οποίος παραπαίει στο εσωτερικό, αλλά καίγεται να μπει μπροστά στην αντιρωσική σταυροφορία της «σωστής πλευράς»… Εννοείται ότι τόσο ο Ντούντα όσο και ο Τουσκ, ως εκπρόσωποι των δύο βασικών και κατά τα άλλα σκληρά αντιμαχόμενων πτερύγων της πολωνικής ελίτ, υποστηρίζουν τη διόγκωση του πολωνικού στρατού. Αυτός ήδη μετρά 200.000 στρατιώτες, αλλά τα σχέδια λένε ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα υπερδιπλασιαστεί! Με κάτι πρέπει να απασχολούνται και οι άνεργοι Πολωνοί.
Προβληματική φυγή
Στη γειτονική Γερμανία πάντως η (ακόμα υπό σχηματισμό…) κεντροδεξιοαριστερή συγκυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια επιβεβαιώνει ότι θα θέσει τη χώρα επικεφαλής της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που θα ξαναγεμίσει, όπως ευελπιστούν οι Μερτς και Σία, τις τσέπες της γερμανικής ελίτ. Και «φυσικά» θα αδειάσει εντελώς τις τσέπες των περισσότερων Γερμανών – των οποίων το πάλαι ποτέ υψηλό βιοτικό επίπεδο ήδη κατρακυλά. Από την άλλη, δαγκώνεται διότι συνειδητοποιεί ότι η κρίση (από την οποία θέλει να ξεφύγει και με τη φυγή προς μιλιταριστικούς τυχοδιωκτισμούς) είναι βαθιά και διόλου πρόσκαιρη: έτσι αυτήν την εβδομάδα οι ομοσπονδιακές αρχές αναθεώρησαν τις «αισιόδοξες» εκτιμήσεις τους, που προέβλεπαν ανάπτυξη… 0,3% το 2025. Η ανάπτυξη θα είναι μηδενική, λένε τώρα. Δηλαδή στην πραγματικότητα το ΑΕΠ της πάλαι ποτέ ατμομηχανής της Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται.
Φταίνε οι Κινέζοι, που «διεισδύουν επιθετικά» στην Ευρώπη και φτιάχνουν καλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα τα γερμανικά, λένε, και βέβαια ο Τραμπ, που ταρακουνά κι άλλο τη σαθρή διεθνή οικονομία. Μήπως όμως φταίει απλώς ο κακός τους ο καιρός; Διότι, και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που κόβονται από την κοινωνία χάριν της αντιρωσικής σταυροφορίας, και επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, και μαθήματα πολέμου στα σχολεία, και κόντρα με τους Κινέζους (να η νέα αυτοκτονική γραμμή μετά τη ρήξη με τη Ρωσία – να δούμε αν και πόσο θα συνεχιστεί), και άγρια λιτότητα για τους πολλούς, και κοινωνική μούγκα, γίνεται; Δεν γίνεται. Πόσο μάλλον που οι αντίπαλοι, πραγματικοί ή φαντασιακοί, κατασκευασμένοι από τη βερολινέζικη προπαγάνδα, προφανώς δεν θα περιμένουν να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η στρατιωτικοποίηση και ανασυγκρότηση του γερμανικού ιμπεριαλισμού…
Δανεισμός και γκρίνια
Άρα; Ίσως ο επόμενος καγκελάριος, ο Μερτς, δώσει τη χαριστική βολή στον λαβωμένο ορντοφιλελευθερισμό των «απαράβατων δημοσιονομικών κανόνων». Κοινώς, δανειστείτε γιατί χανόμαστε. Και τότε, αν εκδοθούν ευρωομόλογα τρισεκατομμυρίων ευρώ, μπορεί η σημερινή «επιθετική διείσδυση» του Πεκίνου να φαίνεται αστεία – διότι είναι αλήθεια ότι τα ευρωομόλογα είναι κάπως ελκυστικότερο «προϊόν» από τα παλιόχαρτα που εκδίδουν οι ΗΠΑ. Τα οποία μπορεί να θεωρηθούν και επισήμως σκουπίδια αν… πετύχει το σχέδιο του Τραμπ για την αμερικανική οικονομία. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, ανακόπτεται κάπως η φόρα της αντιρωσικής σταυροφορίας, δίχως καν να συνυπολογίσουμε τις πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Διότι οι καλομαθημένοι Γερμανοί δεν θέλουν να ζουν όπως η λοιπή ευρωπαϊκή πλέμπα: οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι ήδη σχεδόν οι μισοί εξ αυτών αντιτίθενται στη στρατιωτικοποίηση και το κόστος της, πριν καν το νοιώσουν στις τσέπες τους.
Τα ίδια και χειρότερα στον έτερο φιλοπόλεμο πυλώνα, τη Γαλλία, όπου ακόμη και οι στρατιωτικοί ξεσηκώνονται εναντίον των μακρονικών τυχοδιωκτισμών. Διότι κατανοούν πόσο επικίνδυνα γελοία είναι η ιδέα μιας επιθετικής Γαλλίας, που επιπλέον τάχα θα καθαρίσει για λογαριασμό ολόκληρης της Ε.Ε. με τα πυρηνικά της (δεν χρειάζεται να είσαι και στρατιωτική διάνοια: 290 κεφαλές έναντι των 5.890 ρωσικών…). Αλλά και οι Βρετανοί, που έχουν… 225 πυρηνικές κεφαλές και επίσης δήλωναν έτοιμοι να στείλουν στρατό στην Ουκρανία για να διαφυλάξουν την ειρήνη(!), τώρα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Πριν καλά-καλά εξαγγείλει ότι θα στείλει 10.000 Βρετανούς στρατιώτες στο Κίεβο, ο «Εργατικός» Στάρμερ ανακρούει πρύμνα. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλούνται οι χθεσινοί Times, «οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί και οι δυνάμεις μας ανεπαρκείς για μια τέτοια αποστολή». Κι ακολουθεί το κλασικό βρετανικό πισώπλατο μαχαίρωμα: «Αυτή ήταν ανέκαθεν η εκτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Γαλλία ήταν αυτή που ήθελε μια πιο μυώδη προσέγγιση»… Μήπως ο Ντούντα και ο Τουσκ πρέπει να το ξανασκεφτούν;