Σύμφωνα με την παραπάνω φράση, το Ισραήλ είναι σίγουρα ένα ανελεύθερο κράτος, αφού με όρους ομαδικής τιμωρίας που αγγίζει τα όρια της εθνοκάθαρσης, επιβάλλει την κυριαρχία του στον παλαιστινιακό λαό. Επιμέλεια: Μιμίκα Κριτσανίδου
Μια αυτάρεσκη κυριαρχία που αφορά την καθημερινότητα των ανθρώπων που επιμένουν να κατοικούν νόμιμα στη γη τους. Οι Παλαιστίνιοι, πιστοί στο χρέος τους όχι μόνον για επιβίωση αλλά και για ζωή, διεκδικούν και αντιστέκονται. Με κίνδυνο της ζωής τους οι αγρότες καλλιεργούν τη γη τους και οι ψαράδες προσπαθούν ν’ αλιεύσουν ό,τι υπόλοιπο έχει απομείνει, καθώς οι Ισραηλινοί τους πυροβολούν όλους στο ψαχνό.
Μέχρι τώρα οι προσπάθειες που έγιναν για να σπάσει ο παράνομος αυτός αποκλεισμός, έγιναν από «έξω» προς τα μέσα με τις γνωστές συνέπειες (βλ. πειρατεία σε διεθνή ύδατα, θανάτους άοπλων, βασανηστήρια). Αυτή τη φορά, όμως, ξεκινά η «Κιβωτός της Γάζας», από το Λιμάνι της Γάζας για να βγει προς τα «έξω» και να διακινήσει τα προϊόντα της παλαιστινιακής γης. Η Άντζελα Ιωαννίδου, μέλος του Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», είναι η σημερινή καλεσμένη μας.
_________________________
Άντζελα Ιωαννίδου
Κιβωτός ελπίδας ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας
Η Κιβωτός της Γάζας είναι ένα σκάφος παλαιστινιακό, από αυτά που συντροφεύουν τους ψαράδες της Γάζας όταν βγαίνουν για ψάρεμα, ρισκάροντας τη ζωή τους. Είναι ένα από αυτά τα σκάφη που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τα πολεμικά του Ισραηλινού Ναυτικού και που κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψουν στο Λιμάνι της Γάζας ή αν θα καταλήξουν στο Λιμάνι του Ασντότ (Ισραήλ) μαζί με τους επιβαίνοντές τους – οι οποίοι θα συλληφθούν και θα υποβληθούν σε εξαντλητική ανάκριση, ενώ τα σκάφη τους θα κατασχεθούν. Η Κιβωτός της Γάζας είναι ένα ψαροκάικο από αυτά που σαπίζουν στη Γάζα, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού που σταδιακά καταστρέφει την οικονομία της Γάζας. Ένα τέτοιο ψαροκάικο ανακατασκευάζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στη Γάζα, από παλαιστινιακά χέρια και με παλαιστινιακή τεχνογνωσία, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στη Μεσόγειο φορτωμένο με παλαιστινιακά προϊόντα, τα οποία οι παραγωγοί τους δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν λόγω του παράνομου αποκλεισμού.
Γιατί τώρα και ποιος είναι ο σκοπός;
Η προσπάθεια για να σπάσει ο παράνομος θαλάσσιος αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Πλοία του Στόλου της Ελευθερίας έχουν προσπαθήσει και στο παρελθόν να φτάσουν στο Λιμάνι της Γάζας, αλλά έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τους Ισραηλινούς κομάντος, με αποκορύφωμα την αποστολή του 2010, κατά την οποία δολοφονήθηκαν οκτώ άοπλοι Τούρκοι ακτιβιστές, στο Mavi Marmara. Η μοναδική φορά που έσπασε ο θαλάσσιος αποκλεισμός ήταν το 2008, όταν οι ακτιβιστές του Free Gaza Movement κατάφεραν να δέσουν τις βάρκες τους στο Λιμάνι της Γάζας. Η διαφορά, στο συγκεκριμένο εγχείρημα της Κιβωτού της Γάζας, είναι ότι για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί να σπάσει ο θαλάσσιος αποκλεισμός από μέσα προς τα έξω. Το Λιμάνι της Γάζας είναι το μοναδικό λιμάνι της Μεσογείου στο οποίο απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι Παλαιστίνιοι να μετακινηθούν ελεύθερα αλλά ούτε και να γίνει διακίνηση προϊόντων, από και προς τη Γάζα, μέσω θαλάσσης. Η Κιβωτός της Γάζας θα ανακουφίσει προσωρινά την κρίση ανεργίας στη Γάζα, με την καταβολή μισθών στους κατασκευαστές του πλοίου και την παροχή ευκαιριών στους παραγωγούς και τεχνίτες, αλλά και θα προσπαθήσει να προβάλει τους περιορισμούς που εμποδίζουν τον πληθυσμό από τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας. Η Κιβωτός θα φορτωθεί με παλαιστινιακά εξαγώγιμα προϊόντα και, αποπλέοντας από τη Γάζα, θα επιχειρήσει να τα μεταφέρει στη Δύση, σπάζοντας τον αποκλεισμό και προσπαθώντας να εστιαστεί η παγκόσμια προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, αλλά και στη συνενοχή των κυβερνήσεων που τον υποστηρίζουν ή αδιαφορούν.
Ποιοι συμμετέχουν;
H Κιβωτός της Γάζας είναι μια κοινή πρωτοβουλία Παλαιστίνιων στη Γάζα και διεθνών ακτιβιστών και οργανισμών αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένων του Free Gaza της Αυστραλίας, του Καναδικού «Ένα Καράβι για τη Γάζα», των Αμερικανών από τις Συντονιστικές επιτροπές τού «Ένα Καράβι για τη Γάζα» των ΗΠΑ και του Gaza Freedom March. Η Πρωτοβουλία για την Κιβωτό της Γάζας είναι μέρος της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας, Freedom Flotila Coallition, της οποίας μέλος είναι και η ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», που επίσης υποστηρίζει το εγχείρημα. Για να γίνει, όμως, πραγματικότητα το όραμα των Παλαιστινίων αλλά και των διεθνών ακτιβιστών και των οργανισμών αλληλεγγύης, απαραίτητη είναι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, επειδή μόνο με τη δική της υποστήριξη και μέσω της δικής της πίεσης μπορεί κάποια στιγμή να αναγκαστεί το Ισραήλ να άρει τον παράνομο αποκλεισμό.
Τι θα μεταφέρει το πλοίο και πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς;
Η Γάζα είχε κάποτε μια υγιή αγορά εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων, των επίπλων, των ξύλινων αντικειμένων και των γεωργικών προϊόντων. Η Κιβωτός της Γάζας έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός καταλόγου αντιπροσωπευτικών παλαιστινιακών εξαγώγιμων προϊόντων τα οποία θα μεταφέρει η Κιβωτός στους αγοραστές (ο κατάλογος υπάρχει στο www.gazaark.org/el/).
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν συμφωνίες με επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες, απ’ όλο τον κόσμο που θα αγοράσουν προϊόντα από τη Γάζα ενθαρρύνοντας το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο με τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Όλοι όμως μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα ενισχύοντάς το με οποιοδήποτε οικονομικό ποσό έχουμε τη δυνατότητα, αλλά και διαδίδοντας το μήνυμα της Κιβωτού της Γάζας όπου έχουμε πρόσβαση.
_________________________
Όταν η εργασία γίνεται τρόπος αντίστασης
Το Ισραήλ εφαρμόζει περιορισμούς στους ψαράδες της Γάζας, σταδιακά, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, το 2002, ενώ στη Συμφωνία Ειρήνης του Όσλο η αλιευτική ζώνη είχε καθοριστεί στα 20 ν. μίλια. Υποτίθεται πως οι περιορισμοί επιβάλλονται ως μέτρο ασφάλειας του Ισραήλ από τη Χαμάς (πολλές φορές μάλιστα επιβάλλονται και ως τιμωρία μετά από κάθε ένδειξη αντίστασης). Στην πραγματικότητα, όμως, το Ισραήλ στοχεύει στο να καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία και να ανοίξει την αγορά στις εισαγωγές ψαριών από το Ισραήλ.
Η αλιευτική ζώνη των 3 ν.μιλίων που έχει επιβάλλει το Ισραήλ, εκτός από αμμώδης είναι και υπεραλιευμένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, επειδή τα ψάρια ζουν κοντά στα βράχια (που βρίσκονται μετά τα 8 μίλια), οι ψαράδες αναγκάζονται να δημιουργούν τεχνητά «βράχια» πετώντας κομμάτια αυτοκινήτων μέσα στη θάλασσα, στο όριο των 3 μιλίων, με αποτέλεσμα να τη μολύνουν.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κάθε προσπάθεια των ψαράδων να εργαστούν βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους πυροβολούν με αληθινά πυρά τραυματίζοντας και σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνοντάς τους. Το μόνο που ζητάνε οι ψαράδες είναι να αρθεί ο παράνομος αποκλεισμός που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα, έτσι ώστε να μπορούν να εργάζονται χωρίς να κινδυνεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Άντζελα Ιωαννίδου
Μέλος του Συντονιστικού
της Πρωτοβουλίας
«Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» στο [email protected]
_________________________
Στον πλήρη και θανάσιμο περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και εμπορευμάτων που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό συνολικά και στη Λωρίδα της Γάζας ειδικότερα, απαντά με μία απόλυτα σημειολογική και ουσιαστική κίνηση η Κιβωτός της Γάζας. Ένα σπουδαίο εγχείρημα που απαιτεί τη στήριξη όλων μας για να διατεθούν ελεύθερα, όπως δικαιούνται, όλα τα προϊόντα που παράγει με ψυχή ο παλαιστινιακός λαός. Το καραβόσκαρο της Κιβωτού θα επιχειρήσει να αναδείξει στην ολότητά του, το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας αλλά και οι ψαράδες, εκατοντάδες των οποίων έχουν απαχθεί και βέβαια πολλοί από τους οποίους έχουν δολοφονηθεί (δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών). Με το Ισραηλινό Ναυτικό, για άλλη μια φορά, να τα βάζει με ψαρόβαρκες αλλά και με παράκτιους οικισμούς. Η Συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 έχει ήδη… πάει περίπατο και εμείς μέσω των κυρίαρχων Μέσων, έχουμε μια αμυδρή έστω, εικόνα του τι συμβαίνει. Ταυτόχρονα με την κατασκευή αλλά και τον απόπλου της Κιβωτού, θα έρθει πάλι στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της αποσταθεροποίησης που επιθυμεί και εφαρμόζει το Ισραήλ στην περιοχή. Όχι τίποτα άλλο, αλλά με την πειρατεία που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους ψαράδες επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να καταστρέψει την αίγλη που ασκούσε πάνω μας η πειρατεία. Αλλά, τι περιμένεις από ένα κράτος που συλλαμβάνει και φυλακίζει παιδιά…
της μμ μόνο