«Τάξη και ασφάλεια» με βασανιστήρια, ναρκωτικά, ρατσισμό και υπόκοσμο. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών, ενοχοποίηση τρίτων προσώπων σε υποθέσεις ναρκωτικών που είχαν κατασχεθεί, σκηνοθετημένες συλλήψεις, προστασία και μεταφορά σε μεγαλεμπόρους, ακόμη και δώρα από κατασχέσεις ναρκωτικών ήταν μερικά μόνο από τα κατορθώματα της δράσης των αξιωματικών και των απλών αστυνομικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα ναρκωτικών.
Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στα τέλη του χρόνου είχε μπει στο στόχαστρο της παρακολούθησης τους τελευταίους 14 μήνες (από τον Νοέμβριο του 2011) και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 80 άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τα 35 από Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο.
Κομβικό ρόλο στη διάρθρωση και τη συμβολή της λειτουργίας του κυκλώματος είχαν οι εμπλεκόμενοι 7 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας ως αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, ο αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ο, επίσης, αρχιφύλακας στην Ασφάλεια Αγρινίου. Συνολικά, το κύκλωμα είχε διακινήσει μόνο το τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 400 κιλά χασίς, 20 κιλά ηρωίνη και 1 κιλό κοκαΐνης, με βασικούς εγκεφάλους της σπείρας δύο άντρες αλβανικής καταγωγής.
Ήδη από την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου, οι 8 από τους 13 συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ενώ η διαδικασία της ανάκρισης συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή.

Πώς δούλευε το κύκλωμα
Αυτά που πολλές φορές νομίζεις πως διαβάζεις μόνο στα βιβλία αστυνομικού περιεχομένου έκαναν πράξη τα μέλη του κυκλώματος. Με τη βοήθεια της ασυλίας που προσφέρει η θέση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ, καθώς και των αρχιφυλάκων και των απλών αστυνομικών, η σπείρα δρούσε με περισσή ελευθερία, αυθαιρετώντας με σύμμαχο τη δύναμη που δίνει η στολή της εξουσίας.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις συνομιλίες που έχει καταγράψει το «βαλιτσάκι της ΕΥΠ», το κύκλωμα όχι μόνο μετέφερε και διακινούσε ναρκωτικά -κυρίως από την Αλβανία- αλλά, παράλληλα, σκηνοθετούσε συλλήψεις με αντάλλαγμα ποσότητες ναρκωτικών, κάλυπτε -εν είδει προστασίας- τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα μέλη του κυκλώματος, έκανε δώρα σε μέλη της σπείρας από κατασχέσεις ναρκωτικών, ενώ είχε επίσης σχέσεις με κακοποιούς τους οποίους πλήρωνε με στόχο να δώσουν ναρκωτικά σε άλλα πρόσωπα τα οποία και συνελάμβαναν! Στη συνέχεια, έδιναν τις πληροφορίες σε φυλακισμένους-φίλους και συνεργάτες του κυκλώματος οι οποίοι είχαν πληρώσει τους αστυνομικούς και μ’ αυτόν τον τρόπο αποσπούσαν ελαφρυντικά από τα δικαστήρια, αφού εμφανίζονταν να καταδίδουν κυκλώματα ναρκωτικών! «Από αυτή τη διαδικασία είτε λάμβαναν από τους ευεργετηθέντες το ποσό των 10.000 ευρώ είτε ποσότητες ναρκωτικών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τη δράση του κυκλώματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιχείρηση σε σπίτια των συλληφθέντων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αγρίνιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια, ένα κυνηγετικό όπλο, ένα πιστόλι κρότου, 37.000 ευρώ, βιβλιάρια τραπεζών, συναλλαγματικές μεγάλων χρηματικών ποσών και ποσότητες ναρκωτικών.

Περήφανος… Δένδιας
Στρουθοκαμηλίζοντας και προσπαθώντας να αποκρύψει την συνολική εικόνα και τις πολιτικές ευθύνες μιας διαβρωμένης Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ και μία ακόμη ένδειξη της προσήλωσης, της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των αντρών που υπηρετούν σε αυτή, στο έργο που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε και στην αφοσίωσή τους στην προστασία του κοινωνικού συνόλου».
Είναι προφανές ότι ο κ. Δένδιας «λησμόνησε» να αναφέρει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ΕΛΑΣ, το οποίο στηρίζει τυφλά έχοντας παραχωρήσει πλήρη ελευθερία, ήταν και οι 7 αστυνομικοί εκ των οποίων ο ένας μάλιστα Αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών! Και αν ένας αξιωματικός, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει τόσο ενεργά σε ένα κύκλωμα ναρκωτικών που δρα τουλάχιστον 1,5 χρόνο, τότε ας μη σκεφτούμε καλύτερα τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι -χαμηλότεροι στο βαθμό- αστυνομικοί οι οποίοι μάλιστα έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.
Η σύλληψη των αστυνομικών, λόγω της ενεργής συμμετοχής στο κύκλωμα, δεν μπορεί να παρουσιάζεται στη δημόσια συζήτηση ως επιτυχία, μιας Αστυνομίας που ήδη εδώ και μήνες καταγγέλλεται για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις αθώων πολιτών με πλαστά κατηγορητήρια. Οι πολιτικές ευθύνες είναι τόσο έντονες όσο η δράση του κάθε κυκλώματος που δρα μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο -δυστυχώς- καλύπτει ο κ. Δένδιας κάτω από το πέπλο της «τάξης και της ασφάλειας». 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!