Αρχική στήλες plebe Η ασφάλεια είναι ταξική

Η ασφάλεια είναι ταξική

Του Κώστα Γκιώνη

Σαν ζουμερή φιλήδονη κυρία, η διαφθορά μοιράζει τους χυμούς της στους ξελιγωμένους κυρίους της κυβερνητικής καμόρας και των μπροστινών συνεργατών της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 63 παιδιά στη Λαμία δηλητηριάστηκαν τρώγοντας τα περιβόητα σχολικά γεύματα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επενέβησαν αστραπιαία: πήγαν στο εργοστάσιο παραγωγής των γευμάτων… δυο μέρες αργότερα. Αλλά ήταν Σάββατο και το βρήκαν κλειστό και είπαν, δεν πάμε τη Δευτέρα που θα ανοίξει; Έλα μου ντε όμως που, ως εκ θαύματος, την Κυριακή το βράδυ έπιασε φωτιά και κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο παραγωγής των γευμάτων! Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας είναι φίλος με ισχυρό υπουργό της κυβέρνησης. Όλο αυτό βέβαια μπορεί να είναι κι ένα απίστευτο παιχνίδι της μοίρας, μια σύμπτωση, κάτι εντελώς τυχαίο. Ίσως ο κόσμος είναι κακός, αναντίστοιχος μιας εξουσίας που πασχίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ για το καλό του τόπου…

Κατά τ’ άλλα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των Τεμπών, η Τρενοσέ με την βοήθεια του υπουργείου έπεσε με τα μούτρα να δει πώς μπορεί να επαναφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στον μέσο ταξιδιώτη. Κι αφού πήραν σβάρνα τα διεθνή στάνταρ όσον αφορά την ασφάλεια των γραμμών, των συρμών, της σήμανσης, της τηλεδιοίκησης, έλαβαν πολύ σημαντικές αποφάσεις: συγκεκριμένα, να αντιστρέψουν τους συρμούς. Διότι σκέφτηκαν οι φωστήρες: Ποια βαγόνια διαλύθηκαν κατά το μοιραίο δρομολόγιο της 28ης Φεβρουαρίου; Το πρώτο βαγόνι που ήταν η πρώτη θέση, και το δεύτερο που ήταν το κυλικείο. Αποφάσισαν λοιπόν να μετακομίσουν την πρώτη θέση από το πρώτο βαγόνι στο τελευταίο, και το κυλικείο, που ήταν στο δεύτερο βαγόνι, να το βάλουν στο προτελευταίο. Με αυτό το διαβολεμένα έξυπνο τρικ, και να ξανασυμβεί –ο μη γένοιτο– ένα παρόμοιο δυστύχημα, τα δύο αυτά βαγόνια θα σωθούν. Διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των πιο εύπορων της πρώτης θέσης, και των εν δυνάμει καταναλωτών. Οι υπόλοιποι, οι πλεμπαίοι, μπορούν να συνεχίζουν τη βόλτα τους με το τρενάκι του τρόμου!

Όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζεται η χρόνια απάθεια της μάζας, όλο και πιο πολύ η εξουσία θα γίνεται και πιο ξετσίπωτη, δεν θα χρειάζεται καμιά δικαιολογία για ό,τι κάνει. Η ασφάλεια ήταν είναι και θα είναι ταξική. Οι πιο εύποροι θα έχουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, όλοι οι άλλοι θα είναι αναλώσιμοι στο βωμό του κέρδους των λίγων. Στο τραγούδι των Active Member «Για τ’ αδέλφια που χαθήκανε νωρίς» υπάρχει ένας προφητικός στίχος: «αυτοί τα πάνε πιο καλά στους αριθμούς / θα μας κερδίσουν στους μαρμάρινους σταυρούς». Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε να μετράμε σταυρούς είναι ο ίδιος ο λαός να αναλάβει τις τύχες του.

Σχόλια

Exit mobile version