Συνεχίζεται η διάλυση της Υγείας από τον κ.Λοβέρδο ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις. Του Τάσου Γιακουμή.

Η καταστροφικότερη κυβέρνηση των τελευταίων 40 χρόνων και ο δουλικότερος προς στην τρόικα υπουργός συνεχίζουν το έργο κατεδάφισης της υγείας του ελληνικού λαού.
Πρώτα νομοθέτησαν την εξαφάνιση 13.000 κλινών του ΕΣΥ, μέσω των συγχωνεύσεων νοσηλευτικών μονάδων, παρέδωσαν στις ασφαλιστικές –καταρχάς– 550 κλίνες και δημιούργησαν δύο κατηγοριών ασθενών, έσπρωξαν στην ανεργία τους μισούς Έλληνες γιατρούς μέσω του ΕΟΠΠΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και διέλυσαν τις εργασιακές συνθήκες όσων παραμένουν. Παγίωσαν τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, λήστεψαν μισθούς γιατρών και εργαζομένων, επέβαλαν κεφαλική εισφορά για την εξέταση στα δημόσια ιδρύματα (5 ευρώ) και απέκλεισαν τους πλέον αδύνατους – άνεργοι, άποροι χωρίς βιβλιάριο Πρόνοιας ή ανασφάλιστοι αλλοδαποί.
Προχώρησαν στη παγίωση του καθεστώτος των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσω της «ολοήμερης» ιδιωτικής λειτουργίας, στην επιδοματοποίηση των εφημεριών των γιατρών και στην περικοπή των δεδουλευμένων υπερωριών των εργαζομένων. Έδωσαν τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ιδρύει εταιρίες ιατρικών υπηρεσιών, απολυτοποιώντας την εμπορευματοποίηση του κλάδου υγείας, συνέχισαν την αποψίλωση του ΕΣΥ από γιατρούς και προσωπικό μέσω της «υπακοής» στον τροϊ-κανόνα «10 αποχωρήσεις-1 πρόσληψη» και ξεπούλησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που με πρόσχημα την τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία θα τα μετατρέψουν σε ληστρικές για τον ασφαλιζόμενο εταιρίες.
Προώθησαν την εμπορία ανθρώπινων οργάνων μέσω του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις και της «εικαζόμενης συναίνεσης» στη δωρεά, διέλυσαν την ασφαλή εφημερία των νοσοκομείων μέσω της εφημερίας τομέα, και συνεχίζουν:

Το νέο νομοσχέδιο
Μετά τις «παραινέσεις» των αφεντικών τους, που ζητούσαν κι άλλες απολύσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ και περαιτέρω μείωση των αποδοχών των γιατρών των ταμείων, ανακοίνωσαν νέο νομοσχέδιο που –μεταξύ άλλων– δίνει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς για νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία και στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να ασκούν ιατρείο μία φορά την εβδομάδα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Επίσης, περιλαμβάνει την κατάργηση, μέσω της υποχρηματοδότησης, των περισσότερων κοινωνικών ιδρυμάτων φροντίδας των ΑΜΕΑ και των δομών ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, και την ένταξη των Κέντρων Υγείας στον ΕΟΠΠΥ, διαπλέκοντας άμεσα το ιδιωτικό με το δημόσιο «συμφέρον» των γιατρών.
Οι φασιστικού τύπου θεατρινισμοί του Λοβέρδου που «τα βάζει» με τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόσχεται παύση των προσλήψεων γιατρών στο ΕΣΥ προετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις από το σύστημα.
Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: Πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους, εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, συγκεντροποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία, συνθήκες γαλέρας και ανεργίας για τους λειτουργούς υγείας, ιδρυματοποίηση του δημόσιου τομέα, διεύρυνση της αρρώστιας και των θανάτων.

Οι αγώνες μόνη διεξοδος
Το μόνο που μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία είναι η –με λαϊκούς αγώνες– αποπομπή αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης και η εξασφάλιση μιας άλλης πορείας αξιοπρέπειας του τόπου, χωρίς το ζουρλομανδύα του ΔΝΤ, των τραπεζών και του χρέους.
Η απεργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 8 και 9 Σεπτέμβρη ήταν ανέλπιστα επιτυχημένη, και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Έκλεισαν μέχρι και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα με αποφάσεις των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων, πολλοί από τους οποίους απαιτούν την αποπομπή του Λοβέρδου και της κυβέρνησης.
Μαζί με τον κόσμο που αγωνίζεται στη δουλειά, τη γειτονιά, την πλατεία, με τον άνεργο, τον αποκλεισμένο, διεκδικούμε δημόσια δωρεάν καθολική φροντίδα Υγείας.

*Ο Τάσος Γιακουμής είναι μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!