Για «προώθηση μιας επιλογής στη διαχείριση των απορριμμάτων που θα είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου» αλλά και για μεθοδευμένες κινήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από την κυβέρνηση κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την ίδια στιγμή, ξεκινά η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Στο νέο σχέδιο που εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών, Πάρη Κουκουλόπουλου, καθώς και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, και του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Ηλία Λιακόπουλου, ο ΕΣΔΚΝΑ μένει εκτός της διαχείρισης και επικεφαλής τίθεται η Περιφέρεια Αττικής ή ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΝΑ) αν έχει προλάβει να συσταθεί έως την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Παραδίδεται ουσιαστικά και με τη «βούλα» η διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής στα επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα, αφού δεν μπόρεσε να το κάνει μέσω ΕΣΔΚΝΑ, μετά και από την απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απέρριψε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ΕΣΔΚΝΑ λόγω πλημμελειών.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει πως «με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου-επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο διαγωνισμός θα είναι απολύτως διαφανής κι ανοιχτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος – επενδυτής».
Το ζήτημα βέβαια, εκτός των άλλων, είναι ποιες εννοεί το Υπουργείο «δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας» και πόσοι είναι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα που κατέχουν τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία για την οποία θα διαγωνιστούν και μάλιστα με απόλυτη «διαφάνεια»;

X. Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!