Ο παραιτηθείς –μετά την τραγωδία των Τεμπών– υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, έθεσε ξανά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής Σερρών στις πρόσφατες εκλογές. Για την επανεκλογή του υπήρξαν έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έφτασαν στο σημείου ενός γενικού αναθέματος απέναντι στους πολίτες του νομού Σερρών.

Ας δούμε όμως μερικά νούμερα. Στις Σέρρες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 224.000 άνθρωποι. Από αυτούς ψήφισαν περίπου οι μισοί, δηλαδή 114.000 πολίτες. Από αυτούς Ν.Δ. ψήφισαν πάλι κάπου οι μισοί δηλαδή 52.000. Κι από αυτούς Καραμανλή σταύρωσαν λιγότεροι από τους μισούς, αφού ο πρώην υπουργός έλαβε 23.000 σταυρούς. Συνολικά δηλαδή τον Καραμανλή τον ψήφισε περίπου 1 στους 10 εγγεγραμμένους Σερραίους. Ας πούμε ότι είναι και λίγο παραπάνω η αναλογία γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ξεκαθαριστεί, κάπου εκεί είμαστε πάντως.

Να πούμε ακόμα ότι το 2019 ο Καραμανλής εξελέγη άνετα παίρνοντας πάνω από 25.000 σταυρούς, ενώ η δεύτερη υποψήφια είχε 7.000 λιγότερους, δηλαδή 18.000. Τώρα ο πρώην υπουργός παίρνει 23.000 και βγαίνει βουλευτής με μόλις 600 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο. Παραλίγο να μείνει δηλαδή εκτός Βουλής σε μια περιφέρεια που ήταν παντοδύναμος και που μόνο το επώνυμο «Καραμανλής» ήταν έως τώρα διαβατήριο άνετης εκλογής.

Παραλίγο ο Καραμανλής να πληρώσει το έγκλημα των Τεμπών, έστω και τόσο ανώδυνα με μια μη επανεκλογή, κάτι που θα ήταν δίκαιο και έπρεπε να γίνει. Είναι ντροπιαστικό να μπαίνει στη Βουλή (και όχι κάπου αλλού) ο άνθρωπος που με θράσος φώναζε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία έστω να μην θέσει υποψηφιότητα μετά από ένα τέτοιο γεγονός. Πετώντας στη μούρη των πολιτών μια ψεύτικη συγνώμη και μια παραίτηση μόνο από το κυβερνητικό σχήμα, του οποίου η θητεία έτσι κι αλλιώς θα έληγε σε δυο μήνες. Έχει ο καιρός γυρίσματα για τέτοιους πολιτικούς απατεώνες και υποκριτές.

Το τσουβάλιασμα πάντως δεν βοηθάει. Κατά καιρούς δίνονται διάφοροι χαρακτηρισμοί συλλήβδην είτε στους κατοίκους της Μακεδονίας ότι είναι «εθνικιστές» είτε στους νησιώτες ότι είναι «ξενόφοβοι» κ.λπ. Ή αν συμβεί κάποιο ακραίο περιστατικό κάπου στην επαρχία, εύκολα τα βέλη πέφτουν αδιακρίτως προς όλους και υπάρχει μια εύκολη και ανόητη επιθετικότητα απέναντι σε πολίτες περιοχών που μπορεί να πέφτουν λίγο μακριά από το Κολωνάκι ή τα Εξάρχεια. Το φαινόμενο αυτό είναι αρνητικό και συντείνει σε διχασμούς που δεν βοηθούν καθόλου.

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!