Αρχική διεθνή Γερμανική πειθαρχία

Γερμανική πειθαρχία

Ξεκινά αύριο ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, των Βαυαρών συμμάχων της και των Σοσιαλδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, η οποία βιώνει μια πολιτική αστάθεια… νότιου τύπου. Οι τρεις πιθανοί εταίροι έχουν δεσμευτεί να μην διαρρεύσει τίποτα από όσα διαμειφθούν, ώστε να μην υπάρχει πίεση στους διαπραγματευτές, δεδομένης της «λεπτότητας» του παζαριού. Όλοι υποσχέθηκαν να τιμήσουν την περίφημη γερμανική πειθαρχία κρατώντας κλειστό το στόμα τους. Όμως τα γερμανικά ΜΜΕ αμφιβάλλουν ότι δεν έχει ξεφτίσει κι αυτή, μαζί με τη δυνατότητα του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου να δίνει τις «απαιτούμενες» λύσεις και (πολύ περισσότερο) να συνεχίσει δίχως αμφισβητήσεις την ηγεμονία του στην Ε.Ε. Πράγματι, η άσκηση αποδεικνύεται δύσκολη, δεδομένου ότι τουλάχιστον μία από τις τρεις πλευρές θα πρέπει να θυσιαστεί για να επιτευχθεί αυτό που όλο και πιο ανυπόμονα απαιτούν και αναμένουν τα συστημικά κέντρα.

Βασικό αγκάθι αποτελεί η τύχη των μεταναστών και των προσφύγων: οι Βαυαροί, που έχουν σύντομα να αντιμετωπίσουν περιφερειακές εκλογές, φοβούνται ότι τυχόν υποχώρησή τους θα σημάνει νέα μεγάλη διαρροή ψήφων προς την ακροδεξιά AfD. Ο Σουλτς από την άλλη γνωρίζει ότι δύσκολα θα αποσπάσει τη συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών για έναρξη επίσημων συνομιλιών αν δεν τηρηθούν έστω τα προσχήματα – άρα και τα δικά του περιθώρια υποχώρησης είναι μικρά… Ακόμη και η Μέρκελ νιώθει να απειλείται αυτό που προεκλογικά θεωρούσε σίγουρο, δηλαδή άλλη μια θητεία στην καγκελαρία. Πόσο μάλλον που οι Γερμανοί έχουν βαρεθεί όλο αυτό το παζάρι: σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι πλέον πλειοψηφία αυτοί που δεν θέλουν τον Μεγάλο Συνασπισμό και προτιμούν νέες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα – και μετά να αρχίσουν οι «κανονικές» διαπραγματεύσεις με την ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης ως τον… Απρίλιο.

Η περίφημη γερμανική πειθαρχία φαίνεται λοιπόν να έχει πάει περίπατο. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: τη βρήκε στη γειτονική Αυστρία ο αντικαγκελάριος Στράχε, επικεφαλής της συγκυβερνώσας Ακροδεξιάς, που πρότεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας των προσφύγων στους δρόμους από τη δύση ως την ανατολή του ήλιου. Πάντως ακόμη δεν συζητιέται να τους σημαδέψουν με ανεξίτηλο αριθμό στο μπράτσο, ούτε να τους υποχρεώσουν να ράψουν κάνα μεγάλο κίτρινο τρίγωνο στα ρούχα τους. Κάτι είναι κι αυτό.

Σχόλια

Exit mobile version