Εν μέσω μιας Γαλλίας που όζει από την οσμή των σκανδάλων κορυφαίων υπουργών και τα κύματα αγανάκτησης που τη συνταράζουν για τις φοροαπαλλαγές προς τους πλούσιους χρηματοδότες του κυβερνώντος κόμματος, πραγματοποιήθηκε η γενική απεργία στις 7 Σεπτεμβρίου κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, μετά από 40,5 έτη εργασίας και τις περικοπές των συντάξεων.

Η απεργία είχε εξαγγελθεί πριν από το καλοκαίρι από τις δύο γενικές συνομοσπονδίες (CGT και CFDT, στις οποίες ηγεμονεύουν το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντίστοιχα) και ακολούθησε τις σημαντικές διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου εναντίον των απελάσεων των Ρομά.
Πάνω από 2 εκατομμύρια εργάτες και νέοι διαδήλωσαν σε 220 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες κατά της συνταξιοδοτικής «μεταρρύθμισης» μέχρι στιγμής και συνέπεσαν με την έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι συμμετείχαν 270.000 εργαζόμενοι, διπλάσιοι από την αντίστοιχη διαδήλωση του περασμένου Ιουνίου. Στη Μασσαλία και στη Ρεν κινητοποιήθηκαν 200.000 και 48.000 εργάτες αντίστοιχα. Στην Τουλούζ 110.000, στη Λυών 35.000, στο Μπορντό 100.000. Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών εκτιμά ότι απέργησε το 60% των δασκάλων και το 55% των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι. Το 25% των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες, το 22% των εργαζομένων στο μετρό του Παρισιού και στα λεωφορεία, πάνω από 40% στα ταχυδρομεία και το 38% των 100.000 εργαζομένων της France Telecom, συμμετείχε στην απεργία. Επίσης απέργησαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες έκλεισαν. Η απεργία υποστηρίχθηκε από το ΚΚΓ, το Σ.Κ. Γαλλίας, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και άλλες μη κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενες αριστερές οργανώσεις.
Οι εργαζόμενοι, όμως, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον τρόπο που κλιμακώνουν τους αγώνες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αυτές οι 24ωρες απεργίες δεν μπορούν να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική και το 48% θεωρεί ότι αν ψηφιστεί ο νόμος το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία το 2012, δεν πρόκειται να τον ανακαλέσει.
Οι ηγέτες των δύο γενικών συνομοσπονδιών, Μπ. Τιμπό της CGT και Φρ. Τσερέκ της CFDT δήλωσαν ότι η απεργία πρέπει να σταματήσει μέχρι να λάβουν απάντηση από την κυβέρνηση, ενώ ο Σαρκοζί είπε σαφώς ότι δεν αλλάζει τίποτε ως προς το νομοσχέδιο και την αύξηση του χρονικού ορίου συνταξιοδότησης. Μετά από αυτό εξαγγέλθηκε και άλλη απεργία για τις 23 Σεπτεμβρίου.
Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα εξοικονομήσει 70 δισ. ευρώ από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και 100 δισ. για τα επόμενα τρία χρόνια μέσω περικοπών στον δημόσιο τομέα.
Την ίδια στιγμή συζητείται η μείωση φόρων στα υψηλά εισοδήματα (σχεδόν 100 δισ. ευρώ έχουν μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια), μια ιδέα εξαιρετικά επωφελής για τους κατέχοντες, οι οποίοι προστατεύονται ήδη από το 2006 από μια ειδικά επινοημένη «ασπίδα».

Αρ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!