Το ιστορικό
Παρά το γεγονός ότι το κύμα των καταλήψεων συνέπεσε με την εξεταστική περίοδο, στα υπόλοιπα τμήματα του πανεπιστημίου (αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια), μετά την ψήφιση του νόμου έγινε συνεννόηση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών για την αναπλήρωση της εξεταστικής, κυρίως μέσα στην κενή εβδομάδα που μεσολαβούσε. Στο Φυσικό της Κρήτης οι καθηγητές ήταν ανένδοτοι εφαρμόζοντας την προτροπή Διαμαντοπούλου «Όσοι κάνουν καταλήψεις να χάσουν το εξάμηνο». Η στάση τους αυτή οδήγησε στη διαμαρτυρία των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση Τμήματος η οποία εξελίχθηκε σε κατάληψη και «ομηρία» των καθηγητών μέσα στο κτίριο για περισσότερες από 13 ώρες. Σε αυτό το διάστημα οι φοιτητές απαιτούσαν να οριστεί εξεταστική και κάποιοι από τους καθηγητές έφτασαν να παίρνουν τηλέφωνο την αστυνομία δίνοντας ονόματα φοιτητών που τους παρεμπόδιζαν να εξέλθουν από την αίθουσα. Η ένταση χαμήλωσε μετά από παρέμβαση του πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου και προς τις δύο πλευρές και μια αόριστη δέσμευση ότι θα ζητηθεί λύση από το υπουργείο Παιδείας…
Απειλές και τρομοκρατία
Από το περιστατικό της «ομηρίας» έχει περάσει πάνω από ένας μήνας, η εξεταστική δεν δόθηκε ποτέ, αλλά οι καθηγητές του Τμήματος δεν ξέχασαν και την «περιπέτειά» τους εκείνο το βράδυ. Όπως αναφέρουν οι φοιτητές, όλο αυτό το διάστημα ασκούν τρομοκρατία στα μέλη του Συλλόγου τους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, καθώς δεν έμπαιναν σε μαθήματα, έσκιζαν λίστες εργαστηρίων, απειλούσαν προσωπικά φοιτητές σε διαδρόμους και άλλα πολλά. Και κάπως έτσι έφτασαν να ζητούν τη διενέργεια έρευνας και πιθανή απόδοση πειθαρχικών ποινών των «φοιτητών-δεσμοφυλάκων», όπως τους χαρακτηρίζουν σε σχετική τους επιστολή. Στο κείμενό τους οι καθηγητές Η. Βαρδαβάς, Α. Γεωργακίλας, Α. Ζέζας, Ξ. Ζώτος, Ε. Ηλιόπουλος, Ν. Κυλάφης, Γ. Κυριακίδης, Η. Κυρίτσης, Χ. Παναγόπουλος, Ι. Παπαδάκης, Ν. Παπανικολάου, Π. Ρακιτζής, Θ. Τζούρος, Θ. Τομαράς, Δ. Χαραλαμπίδης, Β. Χαρμανδάρης, Ζ.. Χατζόπουλος ζητούν να ενεργοποιηθεί ο πρότυπος κανονισμός ο οποίος δυνητικά οδηγεί μέχρι και σε αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από το Τμήμα, ενώ καταγγέλλουν και τέσσερις εκ των 12 φοιτητών για άσκηση σωματικής βίας εις βάρος στους.
«Κάτι τρέχει με το Φυσικό»
Το γενικότερο κλίμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πάντως, διαμορφώνεται υπέρ των φοιτητών με αρκετούς καθηγητές να παίρνουν αποστάσεις σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις από τους καθηγητές του Φυσικού Τμήματος οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί για σκληρή στάση και αυταρχικές αποφάσεις. Το συγκεκριμένο Τμήμα θα το ακολουθεί για αρκετά χρόνια, όπως φαίνεται η «ρετσινιά» της περυσινής απόρριψης των δύο καλύτερων φοιτητών του από μεταπτυχιακό, λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων, απόφαση για την οποία ποτέ δε δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.
Σαφείς αποστάσεις από τους καθηγητές παίρνει με δήλωσή του στον Δρόμο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου. Αφενός επικρίνει τους φοιτητές για τον τρόπο κινητοποίησης που επέλεξαν (καθώς βρέθηκε και ο ίδιος αποκλεισμένος για αρκετές ώρες) αφετέρου συνιστά και στις δύο πλευρές να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και τίθεται κατηγορηματικά αντίθετος στην ενέργεια των καθηγητών εκείνο το βράδυ να καλέσουν την αστυνομία μέσα στους χώρους του ιδρύματος. «Τα θέματα του πανεπιστημίου πρέπει να λύνονται αποκλειστικά μέσα σε αυτό και με τα δικά του όργανα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ για τη διενεργούμενη έρευνα λέει ότι «ναι μεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό όμως δε νομίζω πως θα φτάσει σε καταλογισμό πειθαρχικών ποινών» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς του καθηγητές του Φυσικού Τμήματος.
«Απολογούμαστε μόνο στους συμφοιτητές μας»
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών καλεί τα 12 μέλη του να μην καταθέσουν στην Επιτροπή που έχει στηθεί. «Οι φοιτητές δεν λογοδοτούν σε κανέναν παρά μόνο στους συμφοιτητές τους. Δεν ενήργησαν ατομικά αλλά συμμετείχαν στην κινητοποίηση του συλλόγου. Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί καμία ποινή σε φοιτητές που αγωνίζονται για να μπορέσουν να σπουδάζουν και για να μπορούν να βρουν δουλειά με δικαιώματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Επίσης, ο Σύλλογος τονίζει πως η δίωξη δεν είναι προσωπική επίθεση σε μεμονωμένους φοιτητές αλλά συνολικότερα ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.
«Η δίωξη μας είναι πολιτική»
Σε δήλωση του στον Δρόμο ο Γ.Σ., ανένταχτος φοιτητής, ένας από τους 12 φοιτητές που έχουν μπει στο στόχαστρο των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος, τόνισε ότι «σ’ αυτόν τον τόπο είδαμε τους μαυραγορίτες να γίνονται μεγαλοεπιχειρηματίες. Είδαμε τους προδότες των λαϊκών και των εργατικών αγώνων να γίνονται πολιτικοί άρχοντες. Είδαμε την δικαστική και επιστημονική ελίτ τοποθετημένες σε νευραλγικές θέσεις, χέρι-χέρι με τους παραπάνω να ροκανίζουν τον κοινωνικό δημόσιο πλούτο, να εκμεταλλεύονται και να ρίχνουν στην εξαθλίωση εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές. Ο καιρός των παχιών αγελάδων έχει περάσει προ πολλού. Και προσωπικά δεν τρέφω αυταπάτες πως οι καλοί καθηγητές τα έβαλαν με τους κακομαθημένους φοιτητές ή το αντίστροφο, όπως ενδεχομένως να προβάλλεται το γεγονός. Τα γεγονότα του Φυσικού αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη στρατηγική εκκαθάρισης από τους χώρους εργασίας και έρευνας των ατόμων εκείνων που δεν πειθαρχούν, που προσπαθούν να δημιουργήσουν τριγμούς στο υπάρχον σύστημα και να φτιάξουν δομές για μια άλλη κοινωνία. Πρώτα από όλα, όμως, είναι μεγάλη προσπάθεια να χτυπηθούν τα συλλογικά όργανα με σκοπό να μη λαμβάνονται και να υλοποιούνται συλλογικές αποφάσεις και δράσεις. Η δίωξή μας είναι πολιτική και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η λύση είναι μια: Δυναμικά και οργανωμένα κινήματα αλληλεγγύης».
«Προσπάθεια κατάπνιξης πολιτικών ελευθεριών»
Η Μιχαέλα Ρεμεδιάκη, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού, επίσης μία από τους διωκόμενους φοιτητές, σε δήλωση της στον Δρόμο επισημαίνει: «Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει την ποινικοποίηση επειδή κάνει την πολιτική επιλογή να αγωνιστεί. Στο παρελθόν έχουμε δει να χάνονται επανειλημμένα εξεταστικές και εξάμηνα και ένα χρόνο πριν είχαμε την ποινικοποίηση της δραστηριότητας δύο άριστων συμφοιτητών μας κόβοντάς τους από το μεταπτυχιακό λόγω πολιτικών φρονημάτων. Αυτή τη φορά ο σύλλογος πήγε σε κατάληψη ενάντια στο νόμο διάλυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και ενάντια στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την επιτήρηση της τρόικα (πλέον μόνιμη εγκατάσταση), όπου σε συνεργασία με την εθελόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησαν στην επιβολή μιας σειράς μέτρων και νόμων, οδηγώντας το λαό και τη νεολαία στην εξαθλίωση. Η απόφαση των καθηγητών για στοχοποίηση 12 φοιτητών του τμήματος μας, ανάμεσα στους οποίους και το εκλεγμένο όργανο (Δ.Σ) του συλλόγου, οδηγώντας τους σε πειθαρχικό και ζητώντας διαγραφές είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, θυμίζουν καθεστώς χούντας και δηλώνουν την κατεύθυνση ανυπαρξίας δημοκρατικών ελευθεριών στο πανεπιστήμιο. Η ποινικοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού δεν αποτελεί ανεξάρτητη και μεμονωμένη περίπτωση, αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια κατάπνιξης κοινωνικών αντιστάσεων και πολιτικών ελευθεριών στην εποχή μας».