Στις 29 Σεπτέμβρη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις Βρυξέλλες από 50 συνδικαλιστικές οργανώσεις 11 ευρωπαϊκών χωρών. Της Αριάδνης Αλαβάνου.

Οι εργατικοί αγώνες εξαπλώνονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε όλη την Ευρώπη. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η επιμονή, παρά την ενιαία σκληρή στάση όλων των κυβερνήσεων, δεξιών, κεντροδεξιών ή σοσιαλδημοκρατικών, που επιμένουν στα μέτρα λιτότητας. Προβληματισμοί αναπτύσσονται για την αποτελεσματικότητα των σποραδικών 24ωρων γενικών απεργιών και αναπτύσσεται η τάση για πιο μακρόχρονες και αποφασιστικές κινητοποιήσεις.

Στο επίκεντρο των απεργιών είναι η κατάργηση θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, οι περικοπές των μισθών, η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η αιχμή στρέφεται κατά των κυβερνήσεων και των εύπορων τάξεων που περνούν την οικονομική κρίση αλώβητες, χάρη στην εφαρμοζόμενη πολιτική που μεταφέρει την κρίση στους εργαζόμενους, μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο και στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους στην ανεργία. Το ζητούμενο είναι μια ενιαία στρατηγική κοινής δράσης εναντίον της πολιτικής λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Η πίεση που ασκείται από τα κάτω ώθησε ακόμη και τη Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων να ορίσει ημέρα πανευρωπαϊκής απεργίας στις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σ’ αυτήν την απεργία θα λάβουν μέρος (μέχρι στιγμής) 50 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 11 ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχική Δημοκρατία, Κύπρο, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιρλανδία και Γαλλία). Η διαδήλωση που προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες θα αρχίσει στη 1 μ.μ. από το σταθμό Ντι Μιντί. Το βασικό σύνθημα «Όχι στη λιτότητα. Προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αν και η 29η Σεπτέμβρη είχε ανακοινωθεί με πολλές τυμπανοκρουσίες, πριν από μερικούς μήνες, ως ημέρα πανευρωπαϊκού συντονισμού των εργαζομένων, η κινητοποίηση δεν κατέστη δυνατόν να αποκτήσει μαζικά και πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ελλείμματα εμπιστοσύνης στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και πολυδιασπάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γαλλία
Στα 3.000.000 υπολογίζονται από τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι που κατέβηκαν στην 24ωρη γενική απεργία της 23ης Σεπτεμβρίου, σε μια εξαιρετικά μαχητική κινητοποίηση, τη δεύτερη μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι συγκεντρώσεις που έγιναν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις μετρούσαν εκατοντάδες χιλιάδες (300.000 στην πρωτεύουσα, 220.000 στη Μασσαλία), ενώ συνολικά σε 230 πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις.
Στο επίκεντρο η αντιδραστική μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων -με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και την αύξηση από τα 65 στα 67 χρόνια, για όσους θέλουν πλήρη κοινωνικά επιδόματα- αλλά και γενικότερα τα μέτρα λιτότητας.
Η κυβέρνηση προσπάθησε ματαίως να δώσει τη μάχη των αριθμών και των εντυπώσεων, μειώνοντας τον αριθμό των διαμαρτυρόμενων εργατών στο 1.000.000, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι μέσω του φιλικού Τύπου βυσσοδομούσαν, διασπείροντας φήμες περί τρομοκρατικής επίθεσης.
Τα συνδικάτα πιστεύουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη και αν κλιμακώσουν την πάλη τους μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση που πρόκειται να συζητηθεί τον επόμενο μήνα στη Γερουσία (από το Κοινοβούλιο ψηφίστηκε). Στο πλαίσιο αυτό συζητούν για άλλες μορφές πάλης, πέραν των σποραδικών 24ωρων απεργιών.
Η κοινή γνώμη παραμένει σταθερά στο πλευρό των απεργών και κατά της αλλαγής του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Liberation, το 60% είναι κατά του νομοσχεδίου, το 63% υπέρ των κινητοποιήσεων και το 29% υπέρ της κυβέρνησης.

Τσεχία
Ενώ η τσεχική κυβέρνηση μελετά την αύξηση των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν σε 730 στρατιώτες το 2011 (και δεν φείδεται του ανάλογου κόστους), περικόπτει τους πενιχρούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να μειωθεί περαιτέρω το «έλλειμμα του προϋπολογισμού» που κυμαίνεται στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα (περί το 4%). Στις 21/9, παραμονή της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2011 που περιέχει μείωση κατά 10% των μισθών, χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν στην Πράγα (20.000 κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, πολύ περισσότεροι κατά τον Τύπο) επί πολλές ώρες.
Τελωνειακοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, εργαζόμενοι στην υγεία, υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης, στρατιώτες και δικαστικοί υπάλληλοι πύκνωσαν τις τάξεις των διαδηλωτών, φαινόμενο μάλλον πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια στην τσεχική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 19 συνδικάτων και οργανώσεων πολιτών. «Κόψτε τους δικούς σας μισθούς» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Οι εργαζόμενοι στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια προγραμματίζουν επίσης απεργίες για τις 15 Οκτωβρίου, «εκτός αν αποβούν θετικές οι διαπραγματεύσεις».
Προκλητικός ο πρόεδρος Β. Κλάους, δήλωσε, ενώ αναχωρούσε για τις ΗΠΑ όπου πρόκειται να δώσει διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και στο Κορνέλ όπου σπούδασε, ότι σε άλλες χώρες «οι περικοπές είναι μεγαλύτερες και γίνονται με πιο βάναυσο τρόπο» και ότι οι «διαδηλώσεις είναι άχρηστες».

Ρουμανία
Στάση εργασίας και για απροσδιόριστο χρόνο θα ξεκινήσουν τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων από τις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του Σεμπάστιαν Οπρέσκου, του Εθνικού Συνδικάτου Δημοσίων Υπαλλήλων, «γιατί οι εργαζόμενοι πεινάνε και είναι καταχρεωμένοι». Ο Οπρέσκου υπέδειξε επίσης ότι οι περιορισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και στη μείωση των μισθών δεν φέρνουν αποτελέσματα. Οι εργατικές αντιδράσεις εκδηλώνονται την ίδια στιγμή που αντιπροσωπεία του ΔΝΤ επισκέπτεται τη Ρουμανία για να ελέγξει κατά πόσο πρέπει να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου προς τη ρουμανική κυβέρνηση. Δηλαδή, κατά πόσο είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να καταργήσει 70.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι εργαζόμενοι ζητούν να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός που είναι 142 ευρώ στα 178 (ήδη η ρουμανική κυβέρνηση έχει περικόψει τους μισθούς κατά 25% από τον περασμένο Ιούλιο και έχει αυξήσει τον ΦΠΑ από 19% σε 24%), να σταματήσουν οι μαζικές απολύσεις και να διατηρηθεί η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία.

(πηγές: ceskenoviny.cz 21/9 και romaniantimes.at)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!