Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να πέρασε χωρίς μεγάλη αμφισβήτηση από την προ 15ημέρου συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όμως οι πονοκέφαλοι δεν έχουν σταματήσει. Στις οργανώσεις κυκλοφορούν κείμενα «αντιρρησιών», αλλά και στελεχών που βρίσκονται κοντά στην έξοδο από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ όλο και περισσότεροι αισθάνονται ασφυκτικά να λειτουργούν μέσα σε ένα κόμμα που αναμένει πότε θα έρθει η ώρα για να υπερψηφίσει το επόμενο καταστροφικό για τη χώρα πακέτο. Ο μηχανισμός του κόμματος δεν φαίνεται ικανός να καλμάρει τα μέλη με νουθεσίες και υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν ότι η προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης έχει πλέον πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Οι «κόκκινες γραμμές» του κόμματος υποχωρούν η μία μετά την άλλη και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη που θα σπάσει, όπως επίσης ποια θα είναι αμέσως μετά η επόμενη που θα ανακαλυφθεί.
Εκείνο το οποίο φάνηκε την εβδομάδα αυτή, πάντως, είναι η κάθετα αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με τις απαιτήσεις της τρόικα περί τα εργασιακά. Η ένταση με την οποία προέβαλε τις αντιρρήσεις της η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι κυρίως προσπαθεί να απευθυνθεί στο εσωκομματικό τοπίο. Το ερώτημα όμως που θέτουν στον ίδιο τους τον εαυτό τα στελέχη του κόμματος είναι: «αν η τρόικα επιμείνει, ποιο θα είναι το περιθώριο του κόμματος εφόσον έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί πάση θυσία αλλιώς χρεοκοπεί η χώρα;» Πολύ περισσότερο που μάλλον δεν θα έχουν την επιλογή διαφοροποίησης, καθώς η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να φέρει τα μέτρα στη Βουλή εκβιαστικά ως ένα και μόνο άρθρο νόμου, προκειμένου να αποτρέψει διαρροές.
Νέο σενάριο
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει λυτρωτικό για κάποιους στη ΔΗΜΑΡ το σενάριο να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό οι αυξημένες περικοπές (σύνολο 9 δισ.) στις κοινωνικές δαπάνες, καθώς θα μπορούν να υπερψηφιστούν ως «αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποφύγουμε το ναυάγιο» και θα απελευθερώσουν τα «όχι» σε κάποιο από τα αμέσως επόμενα σκληρά νομοσχέδια (π.χ. τα εργασιακά). Με τον τρόπο αυτό η ΔΗΜΑΡ και θα έχει κάνει το καθήκον της να υπερψηφίσει τα επώδυνα μέτρα, και θα έχει το περιθώριο να μείνει σταθερή στην άρνηση υπερψήφισης των τροϊκανών απαιτήσεων για τα εργασιακά.
Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μόνοι μαζί με τη Νέα Δημοκρατία το κόστος της ολοκληρωτικής καταβαράθρωσης των εργασιακών σχέσεων.
Μέχρι πάντως να κατασταλάξει κάποιο από τα σενάρια που κυκλοφορούν, ο Φώτης Κουβέλης εκτός από την επικοινωνιακή διαχείριση της βαρβαρότητας στην οποία θα βάλει την υπογραφή του, θα έχει να αντιμετωπίσει και τους πέντε (τουλάχιστον) βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το καταστροφικό πακέτο…