Αρχική πολιτική Εργάτη – νέε το ΠΑΜΕ σε καλεί…

Εργάτη – νέε το ΠΑΜΕ σε καλεί…

Κυκλωτική κίνηση ταχείας απομάκρυνσης.

Με άλλη μια εντυπωσιακή σε όγκο συγκέντρωση και δυο παράλληλες πορείες (!) το ΠΑΜΕ απέδειξε την ικανότητά του να κινητοποιεί κόσμο, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ένα άλλο στίγμα στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη. Μόνο που οι διαθέσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ, δεν δείχνουν να τέμνονται με τις διαθέσεις των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας.
Οι συγκροτημένοι διαδηλωτές που συνέρρεαν στην πλατεία Ομονοίας και αυτή τη φορά έδειχναν να βρίσκονται σε νοητή επικοινωνία με τους «άλλους». Ίσως γι αυτό η συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, έπρεπε γρήγορα – γρήγορα να οδηγηθεί σε έξοδο από την Πλατεία Συντάγματος. Άλλωστε ο Ριζοσπάστης από την πρώτη του σελίδα την προηγούμενη μέρα φρόντισε να «προειδοποιήσει» για προβοκάτσια. Η διπλή πορεία από Σταδίου και Πανεπιστημίου έδωσε τη λύση της γρήγορης αποχώρησης και της αποφυγής συνάντησης με το μπλοκ των υπόλοιπων διαδηλωτών.
Στις 12.47 το τελευταίο οργανωμένο μπλοκ του ΠΑΜΕ αποχωρούσε από την Πλατεία Συντάγματος με κατεύθυνση την Λεωφόρο Συγγρού φωνάζοντας «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός». Στις 12.53 τα πρώτα μπλοκ της άλλης πορείας έμπαιναν στην Πλατεία Συντάγματος, με τους πολυπληθείς εργαζόμενους στους ΟΤΑ να φωνάζουν «Αλί, αλί και τρις αλί – Γιωργάκη θα φύγεις σαν τον Μπεν Αλί».
Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της παρουσίας του ΠΑΜΕ: Τα έντονα αντικαπιταλιστικά συνθήματα σε αντίθεση με τα ελάχιστα αντικυβερνητικά και η πολύ μικρή παρουσία πανό σωματείων συγκριτικά με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Τα δυο τρακτέρ που ηγήθηκαν της πορείας και η ομιλία του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, καθώς και η παρουσία των άλλων μετωπικών οργανώσεων που στηρίζει το ΚΚΕ (ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ) έδωσε μια άλλη νότα, ωστόσο η πενιχρή παρουσία της μεγάλης συνδικαλιστικής δικτύωσης που διαθέτει προβληματίζει.
Η γρήγορη αποχώρηση από το χώρο της Βουλής δεν απαίτησε τις γνώριμες σφιχτές αλυσίδες της περιφρούρησης. Ίσως αυτό διευκόλυνε έναν κόσμο που παρέμενε στην πλατεία, και ανακατεμένος με αυτούς που βρίσκονταν ήδη εκεί συγκροτούσε μια άλλη συγκέντρωση μερικών χιλιάδων διαδηλωτών σε… αναμονή, πολύ πριν φθάσουν τα πρώτα μπλοκ της «άλλης» διαδήλωσης απέναντι από τη Βουλή.                   

  Γ. Κ.

Σχόλια

Exit mobile version