Επιτροπή της ΝΑSΑ για UAP

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Επιτροπή της NASA που διερευνά τα «άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα», όπως είναι ο νέος όρος της αμερικανικής κυβέρνησης για τα UFO, πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίασή της πριν δημοσιεύσει τα πορίσματά της τις επόμενες εβδομάδες.

Η 16μελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν φυσικοί, αστροβιολόγοι και άλλοι ειδικοί, συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο, λίγο αφότου ο αμερικανικός στρατός παραδέχτηκε ότι έχει συγκεντρώσει πολυάριθμες αναφορές για μυστηριώδη αντικείμενα που προσεγγίζουν αεροπλανοφόρα και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πετούν με τρόπο που μοιάζει να αψηφά τους νόμους της φυσικής.

Η τετράωρη συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στις «τελευταίες συζητήσεις προτού η ανεξάρτητη έρευνα της υπηρεσίας δημοσιεύσει έκθεση φέτος το καλοκαίρι», ανακοίνωσε η NASA.

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανική διαστημική υπηρεσία ασχολείται με τα UFO, θέμα που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν υπό την αρμοδιότητα του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, επισημαίνει το Reuters.

Το Πεντάγωνο έχει συστήσει στο μεταξύ τη δική του υπηρεσία για τη διερεύνηση των αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, τα οποία ωστόσο μετονομάστηκαν σε UAP, άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η NASA στην ανακοίνωσή της, τα UAP είναι «παρατηρήσεις συμβάντων στον ουρανό που δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν από επιστημονική άποψη ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα».

Πάντως η έκθεση πάντως δεν αναμένεται να προσφέρει λύση σε ένα μυστήριο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα UAP έχουν εξωγήινη προέλευση» είχε ξεκαθαρίσει πέρυσι η NASA όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της επιτροπής τον περυσινό Ιούνιο.

Εκατοντάδες νέες αναφορές για UFO υποβλήθηκαν στο Πεντάγωνο μετά την ανακοίνωση ότι οι παρατηρήσεις αυτού του είδους εξετάζονται σοβαρά για λόγους εθνικής ασφάλειας, μια αλλαγή πολιτικής μετά τη μυστικοπάθεια των προηγούμενων δεκαετιών.

Η νέα υπηρεσία του Πενταγώνου για τη διερεύνηση «ανώμαλων φαινομένων» δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εξωγήινα σκάφη, διευκρίνισε όμως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.


Παλαιολιθικά ίχνη

Ακόμα πέντε θέσεις με παλαιολιθικά ευρήματα –από λίθινα εργαλεία μέχρι απολιθώματα ιπποποτάμων με ίχνη κοπής– βρέθηκαν στο λιγνιτωρυχείο Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που μόλις ολοκληρώθηκε.

Οι λιγνίτες της Μεγαλόπολης προέρχονται από φυτικό και άλλο οργανικό υλικό που βυθίστηκε στον πυθμένα μιας αρχαίας λίμνης, η οποία λειτούργησε έτσι ως χρονοκάψουλα που διατήρησε πληροφορίες για μια μακρά γεωλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από παγετώνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η παλαιότερη από τις πέντε νέες θέσεις, με την ονομασία Κυπαρίσσια 4, βρίσκεται 70 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους πριν τη δημιουργία του ορυχείου, και χρονολογείται στα 700.000 πριν.

Στο σημείο αυτό βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Κατώτερης Παλαιολιθικής περιόδου μαζί με οστά εξαφανισμένων ζώων όπως γιγάντιου ελαφιού Praemegaceros, ιπποπόταμου, ρινόκερου, ελέφαντα και μακάκου.

Στη στρωματογραφικά νεότερη, κοντινή θέση Κυπαρίσσια 3 βρέθηκαν κυρίως οστά ελεφάντων και λίθινα εργαλεία.

Στη θέση Μαραθούσα 2, η οποία χρονολογείται στα 450.000 χρόνια, βρέθηκαν οστά ιπποποτάμου με ίχνη κοπής από εργαλεία προγόνων του σύγχρονου ανθρώπου, «ένα σπάνιο παράδειγμα εκμετάλλευσης ιπποποτάμου στην Ευρώπη του Πλειστόκαινου», όπως σημειώνει το υπουργείο.


Το «πράσινο Παρίσι»

Το Παρίσι είναι μια από τις πόλεις με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, με μερικά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το Λούβρο, την Αψίδα του Θριάμβου ή τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Υπάρχει όμως και μια άλλη, λιγότερο κομψή πτυχή της γαλλικής πρωτεύουσας που δεν μπορεί να αγνοηθεί: Οι πολυσύχναστες λεωφόροι, ο θόρυβος των δρόμων και τα σκουπίδια. Αυτά τα προβλήματα οδηγούν σε ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες, όπως καταστήματα με μηδενικά απόβλητα, εστιατόρια για χορτοφάγους και προγράμματα ανακύκλωσης.

Στο βόρειο 18ο διαμέρισμα, για παράδειγμα, από το 2014 μπορεί κανείς να πιεί τον καφέ του στο Recyclerie με θέα τις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές. «Το κτήριο ήταν πρώην σταθμός της Petite Ceinture, του προγόνου του μετρό», λέει η Μαρί-Εζενί Σανβιλάρ, διευθύντρια του προγράμματος οικολογικής κουλτούρας Recyclerie, εξηγώντας πως ο στόχος είναι «να διατηρήσουμε τις εγκαταστάσεις και να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους το παρελθόν του σταθμού».

Η Petite Ceinture ήταν μια σιδηροδρομική γραμμή μήκους 32 χιλιομέτρων που περνούσε γύρω από το Παρίσι. Από το 2007, οι σιδηροδρομικές γραμμές μετατρέπονται σταδιακά σε μια ζωντανή αστική φύση. Και έτσι, ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός απέκτησε νέο σκοπό. Ακόμη, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στο θέμα της αειφορίας. Στον σταθμό υπάρχει καφετέρια, υπαίθρια αγορά, αστικοί κήποι, ενώ τα παλιά μονοπάτια σχηματίζουν μια ζεστή αυλή όπου η φύση έχει αναγεννηθεί. Ένας λαχανόκηπος και ένα κοτέτσι συμπληρώνουν την εικόνα ενός αγροκτήματος στο κέντρο της πόλης.

Οι σιδηρόδρομοι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο Παρίσι, γεγονός διόλου περίεργο, αφού το κύριο μέσο μεταφοράς είναι το μετρό. Παρά το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους, η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφορών, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς και συνδέει όλα τα προάστια με το κέντρο της πόλης. Άλλοι Παριζιάνοι πάλι πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο.

Τα πράγματα είναι ήδη πιο ήσυχα στα νοτιοανατολικά του Παρισιού: η Cité Fertile στο προάστιο Παντέν, επίσης παλιός σταθμός μεταφορικών τραίνων, φιλοξενεί σήμερα το δικό της ζυθοποιείο, ένα θερμοκήπιο, ένα εστιατόριο, αίθουσες εργασίας και περίπου 250 είδη φυτών. «Τις Κυριακές, πολλές οικογένειες έρχονται στην Cité Fertile, καθώς είναι ακριβώς δίπλα, στον καθαρό αέρα και ένα συμπαθητικό μέρος για να κάνει κανείς διάλειμμα», λέει η Ελέν Φλουράκ, υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τις συνεργασίες.

Τόσο η Recyclerie όσο και η Cité Fertile αυτοχαρακτηρίζονται ως «tiers-lieux» – μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την πόλη. Θέλουν να προσφέρουν μια ισορροπία στην καθημερινή ζωή, αλλά και χώρους συνάντησης για βιώσιμες πρωτοβουλίες. Εκτός από τα φεστιβάλ το καλοκαίρι, η Cité Fertile διοργανώνει διάφορα αθλητικά μαθήματα και αποτελεί πλατφόρμα για συζήτηση (περιβαλλοντικών) πολιτικών θεμάτων προκειμένου να προωθηθούν ιδέες για τη βιωσιμότητα: «Οι οικολογικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις είναι ένα πραγματικό ζήτημα για την πόλη του μέλλοντος», λέει η Φλουράκ.

Κιμ-Αϊλίν Στέρτσελ
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς


Τι σημαίνει καταστροφή φράγματος…

Το 2020 η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την υπερχείλιση νερού που προκάλεσε τμηματική κατάρρευση στα φράγματα Edenville και Sanford, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Reuters. Η καταστροφή ακολούθησε την τότε έντονη βροχόπτωση και αμέσως είχε ζητηθεί από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Στις επόμενες 12 με 15 ώρες, κεντρικές περιοχές του Μιντλαντ μπορεί να είναι κάτω από 2,7 μέτρα νερό», είχε ανακοινώσει τότε η κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου. «Αν έχετε κάποιον συγγενή ή αγαπημένο που ζει σε άλλη περιοχή της πολιτείας, πηγαίνετε εκεί τώρα. Αν δεν έχετε, κατευθυνθείτε στα καταφύγια που έχουν ανοίξει σε όλη την κομητεία», είχε δηλ/ώσει η Γουίτμερ. Οι αρχές συμβούλευαν τους κατοίκους να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όσο πιο ανατολικά ή δυτικά του ποταμού Tittabawassee μπορούσαν να φτάσουν.

Περισσότερα από 10.000 άτομα εγκαταλείψαν 3.500 κατοικίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κομητειακού συμβουλίου του Μίντλαντ, Μαρκ Μπόουν.

Με πληροφορίες από CNN και Reuters

Σχόλια

Exit mobile version