Αρχική διεθνή Εντείνεται πάλι η σύγκρουση στις Φιλιππίνες

Εντείνεται πάλι η σύγκρουση στις Φιλιππίνες

Η κυβέρνηση της Μανίλα παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες του Όσλο

 

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, την εποχή της δικτατορίας του Μάρκος, το Κ.Κ. Φιλιππίνων διεξάγει ένοπλο αγώνα. Μετά την ανατροπή του Μάρκος το 1986 από λαϊκή εξέγερση, η σύγκρουση πέρασε πολλά στάδια, με περιοδικές ανακωχές και επανέναρξη της σύρραξης. Ένα ποιοτικό βήμα στις προσπάθειες επίτευξης μιας δίκαιης ειρήνης σημειώθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο (που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του Κ.Κ. Φιλιππίνων) και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων άρχισαν επίσημες διαπραγματεύσεις στο Όσλο, υπό την αιγίδα και εγγύηση της νορβηγικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, μαζικές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις συνεχίζουν τη νόμιμη πάλη εναντίον των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων που διαδέχτηκαν τον Μάρκος παραμένοντας όμως προσκολλημένες στις ΗΠΑ και διαψεύδοντας τις λαϊκές προσδοκίες για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Το νόμιμο εθνικό δημοκρατικό κίνημα έχει πλέον και κοινοβουλευτική παρουσία μέσω ενός αριστερού συνασπισμού νόμιμων κομμάτων και κινημάτων.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται και μέσα στις φυλακές

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών συνεχίζονται με σκαμπανεβάσματα μέχρι σήμερα – αλλά συχνά δυναμιτίζονται από το καθεστώς της Μανίλα, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες που παρέχουν ασυλία στους διαπραγματευτές του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και η σύλληψη των Alan Jazmines, Emeterio Antalan, Leopoldo Caloza και Tirso Alcantara, που όλοι τους ήσαν διαπιστευμένοι σύμβουλοι του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου, αναγνωρισμένοι τόσο από την εγγυήτρια κυβέρνηση της Νορβηγίας όσο και (τυπικά τουλάχιστον) από τη φιλιππινέζικη κυβέρνηση.

Οι τέσσερις παραμένουν φυλακισμένοι στο στρατόπεδο Bagong Diwa, όπου βρίσκονται έγκλειστοι πολλοί ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι. Η υπόθεσή τους ήρθε ξανά στο προσκήνιο τον προηγούμενο μήνα, όταν εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα στη Μανίλα και πραγματοποίησαν απεργία πείνας διάρκειας 10 ημερών – στην οποία συμμετείχαν και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Οι Φιλιππινέζοι πολιτικοί κρατούμενοι, με επιστολή τους που ήρθε στη δημοσιότητα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καταγγέλλουν τα αντίποινα της διεύθυνσης της φυλακής εναντίον τους επειδή εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την παράνομη σύλληψη και φυλάκισή τους, και να διεκδικούν σεβασμό για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Στην επιστολή τους επισημαίνουν καταρχήν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα «για ελευθερία, δικαιοσύνη, πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας, και σοβαρές προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη στη χώρα μας». Αποκαλύπτουν ότι η διεύθυνση της φυλακής επιχειρεί να στρέψει εναντίον των πολιτικών κρατούμενων τους «ποινικούς», στους οποίους υπόσχεται καλύτερη μεταχείριση προκειμένου να μετατραπούν σε όργανα εκφοβισμού των «απείθαρχων αριστερών».

Η όλη κατάσταση χειροτέρευσε κι άλλο όταν τα φυλακισμένα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου μήνυσαν το διευθυντή της φυλακής και συγκεκριμένους δεσμοφύλακες που παραβιάζουν ακόμη και το δικό τους κανονισμό προκειμένου να φιμώσουν τους «τρομοκράτες» – και απειλούν πλέον απροκάλυπτα ότι «θα σας συνετίσουν οι ποινικοί». Μετά τη μήνυση, η διεύθυνση της φυλακής απαγόρευσε τις επισκέψεις και επιχειρεί να κόψει κάθε επικοινωνία των πολιτικών κρατούμενων με τις οικογένειές τους και το κίνημα. «Αποτελεί τραγική ειρωνεία», επισημαίνουν οι τέσσερις φυλακισμένοι αγωνιστές στην επιστολή τους, «ότι η κλιμάκωση των φασιστικών αντιποίνων και απαγορεύσεων συνέπεσε με την 29η επέτειο της ανατροπής της φασιστικής δικτατορίας του Μάρκος από τη λαϊκή εξέγερση του 1986».

 

«Ενωθείτε με τον απλό λαό»

Στο μεταξύ, μετά το μη σεβασμό από τη φιλιππινέζικη κυβέρνηση της μονομερούς εκεχειρίας που είχε κηρύξει επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα ο Νέος Λαϊκός Στρατός (το αντάρτικο του Κ.Κ. Φιλιππίνων), εντάθηκαν πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα ανοιχτά μέτωπα της νησιωτικής χώρας. Σε μάχη στο Αγκουσάν ο κυβερνητικός στρατός υπέστη βαριά ήττα από τους κομμουνιστές αντάρτες, αφήνοντας πίσω του 44 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια που υποβόσκει στον κυβερνητικό στρατό, η διοίκηση του Νέου Λαϊκού Στρατού με ανοιχτό γράμμα της καλεί τους στρατιωτικούς να πάψουν να υποστηρίζουν τη διεφθαρμένη κυβέρνηση και τα σχέδια έξωσης των χωρικών από πολυεθνικές που προσπαθούν να αρπάξουν τη γη τους. «Ενωθείτε με τον απλό λαό, αποδεικνύοντας ότι έχετε τιμή και αξιοπρέπεια. Και τουλάχιστον, όσο υπηρετείτε αυτή την κυβέρνηση, αρνηθείτε τη συμμετοχή σας σε παράνομες και απάνθρωπες επιχειρήσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού», καταλήγει το ανοιχτό γράμμα.

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Exit mobile version