«Αγανακτισμένοι» γονείς τα βάζουν με τους μαθητές και σπάνε τα λουκέτα. Του Μάριου Διονέλλη
Με κόφτες αλυσίδων και προσφυγές στον εισαγγελέα απαντούν στα αιτήματα των μαθητών «αγανακτισμένοι» γονείς στο Ρέθυμνο, δημιουργώντας τις συνθήκες για να φουντώσει ακόμα περισσότερο το κύμα των καταλήψεων σε όλη την Κρήτη.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το περιστατικό που συνέβη στο υπό κατάληψη 1ο Λύκειο Ρεθύμνου την Τρίτη όταν ένας γονέας, που είναι και υπάλληλος του Δήμου Ρεθύμνου εμφανίστηκε με κόφτη μπροστά στην είσοδο του σχολείου συνεπικουρούμενος μάλιστα και από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Ο γονέας επιχείρησε να κόψει το λουκέτο που είχαν βάλει οι μαθητές προκαλώντας επεισόδιο, την ώρα μάλιστα που μέσα στο σχολείο βρισκόταν και αντιπροσωπεία του Συλλόγου γονέων και συζητούσαν με τους μαθητές για τα προβλήματα του σχολείου.
Η κίνηση αυτή πάντως οδήγησε τους μαθητές ακόμα και από άλλα σχολεία που δεν βρίσκονταν υπό κατάληψη να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Η απάντηση ήρθε από άλλους «αγανακτισμένους» γονείς που δύο μέρες μετά αποφάσισαν να προσφύγουν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου, ζητώντας του να διατάξει το άνοιγμα των σχολείων.
Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη παραμένουν περισσότερα από 30 σχολεία σε όλη την Κρήτη (και πολλές δεκάδες στην υπόλοιπη χώρα) με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθηγητών, για τα υπεράριθμα τμήματα που δημιουργούνται μετά την ανακατανομή του διδακτικού προσωπικού και για κτιριακά προβλήματα ανάλογα με το σχολείο.
Η Ένωση Γονέων Ηρακλείου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών όπως και τις προηγούμενες των καθηγητών, ενώ στα Χανιά και στο Ρέθυμνο έχουν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και της έναρξης ενός ευρέως διαλόγου σε βάθος για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Ειδικά στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μανώλης Μυλωνάκης με δηλώσεις τους στον Δρόμο καταδικάζει την απόπειρα σπασίματος της κατάληψης με βίαιο τρόπο: «Ήταν μια κίνηση αψυχολόγητη που έριξε λάδι στη φωτιά και οδήγησε σε περισσότερες καταλήψεις. Κι εμείς ζητάμε να ανοίξουν τα σχολεία και η συζήτηση για το μέλλον της εκπαίδευσης να γίνει σε σταθερή βάση, σε όλη τη διάρκεια του έτους με όλους τους φορείς αλλά με τις σχολικές μονάδες εν λειτουργία» τονίζει ο κ. Μυλωνάκης.