Αρχική κοινωνία εργασία Ενάντια στις περικοπές και την απαξίωση

Ενάντια στις περικοπές και την απαξίωση

Οι διδάσκοντες του Π.Δ. 407/80 σε κινητοποίηση στις 11/2

Μεγάλες περικοπές στις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες 407/80, που φτάνουν το 15-20%, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περικοπές ανακοινώθηκαν αφού το εξάμηνο είχε ξεκινήσει και οι συνάδελφοι είχαν ήδη αρχίσει να διδάσκουν, αυτό που θα συμβεί είναι είτε απολύσεις συναδέλφων στο εαρινό εξάμηνο είτε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική τους εξαθλίωση με μεγάλες περικοπές στους μισθούς ή/και τη διάρκεια των συμβάσεων. Και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπου ήδη οι τετραετείς προγραμματισμοί προβλέπουν για όλα τα ΑΕΙ ριζική μείωση των πιστώσεων για διδάσκοντες 407/80. Την ίδια στιγμή καθυστερεί προκλητικά ο διορισμός των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη σημαντική καθυστέρηση των νέων προκηρύξεων για ΑΕΙ, στο πλαίσιο της περικοπής των διορισμών σε όλο το δημόσιο τομέα.
Όλα αυτά διαμορφώνουν μια συνθήκη όπου πολλά Τμήματα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να καλύψουν το σύνολο του προγράμματός τους και όπου πολλοί συμβασιούχοι διδάσκοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μακρόχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο εργασιακής και ακαδημαϊκής απαξίωσης.
Η επέλαση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας μέσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Από τη μια είναι το αποτέλεσμα της συγκυρίας του Μνημονίου και της επιβολής από την κυβέρνηση και την τρόικα Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ πολιτικής λιτότητας και περικοπών. Από την άλλη είναι αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Γι’ αυτό και το «Κείμενο Διαβούλευσης» του υπουργείου περιλαμβάνει την κατάργηση της μονιμότητας για τους επίκουρους καθηγητές και την μετατροπή των λεκτόρων σε μη εξελίξιμη βαθμίδα διδασκόντων, ουσιαστικά σε μια παραλλαγή του σημερινού θεσμού των διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80. Στο ίδιο πνεύμα και οι προτάσεις γα τη διαμόρφωση μιας εκσυγχρονισμένης εκδοχής «βοηθών» μέσα από την ανάθεση διδασκαλίας σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Αντιστοιχεί αυτό και στη διεθνή τάση το ανώτερο καθηγητικό δυναμικό να στρέφεται περισσότερο προς τη διαχείριση προσοδοφόρων ερευνητικών δραστηριοτήτων και να αφήνει τη διδασκαλία σε κακοπληρωμένους και επισφαλώς εργαζόμενους βοηθητικούς διδάσκοντες.
Η υπονόμευση της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων και η επέκταση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας μέσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Οι διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 δεν πρέπει να αποτελέσουν τις «παράπλευρες απώλειες» των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, είναι σημαντικό ότι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν τη συλλογική τους αντίδραση, σε συντονισμό με τους έκτακτους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 60 διδάσκοντες 407/80 έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας απειλώντας με κινητοποιήσεις εάν υπάρξουν περικοπές μαθημάτων και απολύσεις, ενώ η Σύγκλητος αποφάσισε να κλείσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 22-23 Φλεβάρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές. Μαζικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη συγκροτηθεί στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και στο ΑΠΘ. Πανεπιστημιακά Τμήματα ανακοινώνουν ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις περικοπές πιστώσεων. Κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών στο διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 1000 υπογραφές. Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (13-16 Γενάρη) με ψήφισμά του υιοθέτησε τα αιτήματα των συμβασιούχων διδασκόντων να μην περικοπούν οι πιστώσεις, να διοριστούν τώρα όλα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, να έχουν όλοι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες πλήρεις αποδοχές με βάση τα μαθήματα που όντως διδάσκουν, αλλά και τη γενικότερη διεκδίκηση να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και συνολικά όλες οι εκδοχές ελαστικής εργασίας μέσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και όλες οι ανάγκες των ΑΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται από θέσεις ΔΕΠ.
Απέναντι στην επέλαση μιας αγοραίας λογικής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο το πανεπιστημιακό κίνημα να υπερασπιστεί την εργασιακή και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια όλων των διδασκόντων ως αναγκαία συνθήκη για να επιτελέσει το δημόσιο πανεπιστήμιο το ρόλο που του αναλογεί.
Σε αυτό το πλαίσιο η μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παδείας των συμβασιούχων διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80, την Παρασκευή 11/2, στις 11.00 π.μ. μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας συνολικότερης κινητοποίησης ενάντια στην επέλαση της εργασιακής επισφάλειας στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παναγιώτης Σωτήρης
Σχόλια

Exit mobile version