Αρχική πολιτική Ένα Τσουβάλι «Υγειονομικοί» ή Το Κίνημα Σκανάρεται Υπέροχα

Ένα Τσουβάλι «Υγειονομικοί» ή Το Κίνημα Σκανάρεται Υπέροχα

του Νίκου Λάιου*

1. Στην ομαδοποίηση «υγειονομικοί» βρέθηκε τσουβάλι, το τελευταίο δίχρονο, να χωρέσουν ειδικότητες απ’ του χειρουργού μέχρι του εκπαιδευτή ενηλίκων – και πλαίσια απ’ του νοσοκομείου μέχρι της κοινοτικής εκπαίδευσης.

2. Δεν είναι, δηλαδή, όλοι οι λεγόμενοι «υγειονομικοί» σε αναστολή αλήθεια υγειονομικοί. Οι εργαζόμενοι στην πρόληψη των εξαρτήσεων, για παράδειγμα, είναι τόσο υγειονομικοί, όσο ο γάιδαρος πτηνό. Για να μην επεκταθούμε στο πολύ ζουμερό θέμα αυτό, ας μείνουμε σε μια κεντρική επισήμανση, ότι το τσουβάλιασμα εξυπηρετεί το σενάριο του ελεεινού science fiction «Ριψάσπιδες στη Μάχη της Υγείας». Μάχη που σαν ενιαία «πρώτη γραμμή» της –και μοναδική– πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε τον συνδυασμό νοσοκομείων, λευκών ποδιών και κατά ριπάς εμβολιασμών.

3. Είχε εκπεμφθεί, απ’ το περασμένο καλοκαίρι, ότι ποινή όσων τέτοιων τσουβαλιασμένων «υγειονομικών» δεν κάνουν Το Εμβόλιο είν’ η απόλυση. Δόθηκε προσοχή μην το ξεστομίσει ο ίδιος ο τότε υπουργός Υγείας, Κικίλιας, βγήκαν και το δήλωσαν συντεταγμένα οι Δ. Μιχαηλίδου, Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης.

4. Μονάχα όταν, τον περασμένο Δεκέμβρη, ήρθε η ώρα να το αναμεταδώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Πλεύρης πλέον, σημειώνοντας στον πίνακα διδασκαλίας και την «τελευταία μέρα ζωής» των Μελλοθάνατων (31η Μαρτίου 2022), κάποιοι ξαπλωτοί με τ’ αριστερό πλευρό στη Σωστή Όχθη ανασάλεψαν… Τόσο όσο για να συζητάνε τώρα, Φλεβάρη μήνα, πόσο είναι… συνταγματική η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων… Ό,τι κάνανε, δηλαδή, και για τη χρηματική ποινή στους «ανεμβολίαστους άνω των εξήντα» χρόνων, κεντράροντας στην όψη κι όχι στην κόψη της ποινής.

Στην κατηγορία «ανεμβολίαστοι» ανήκουν, άλλωστε, όσοι «υγειονομικοί» αρρώστησαν με κόβιντ, χωρίς να έχουν κάνει Το Εμβόλιο, και γύρισαν στις δουλειές τους. Στη βάση αυτή, ο αναμεταδοτικότατος «ΣΚΑΪ» επισήμανε, πριν ένα μήνα, πως ο σχεδιασμός των υπουργείων Υγείας-Εσωτερικών είναι ν’ απολυθούν μετά την 31η Μαρτίου και όσοι «υγειονομικοί» έχουν… απλώς (!) αρρωστήσει

5. Οι σε αναστολή «υγειονομικοί», βέβαια, όπως δεν είναι όλοι υγειονομικοί, έτσι δεν είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλοί είναι εργαζόμενοι στον λεγόμενο «ευρύτερο δημόσιο» τομέα και στον σκέτα ιδιωτικό τομέα. Αν δεν το ακούσατε απ’ τις Ηγεσίες των συνδικάτων, είν’ επειδή δεν το είπαν – κάτι κουρασμένα παλικάρια του ιδιωτικού τομέα κορδώνονται κιόλας, που «εξισώνονται», λέει, με τους δημόσιους υπαλλήλους… Τέτοια «εξίσωση» μόνο τέτοιες μαθηματικές διάνοιες μπορούνε να τη λύσουν…

6. Έπειτα, όσον αφορά τους αληθινά δημόσιους υπαλλήλους, σιγά το δύσκολο, στα στενά που βγήκαμε με ρεμουλκό μια Ναρκομανή Επιστήμη, να μαγειρευτεί η φόρμουλα της πολυπόθητης απόλυσής τους.

7. Χρόνια ο πόθος αυτός σέρνεται, σαν το φίδι. Τώρα που κατάφερε και τυλίχτηκε στο κηρύκειο των Ασκληπιάδων, ποιος το πιάνει: οι απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων στόχος είναι να σερβιριστούν, ολοφάνερα, σε άπταιστη Νέα Γλώσσα, σαν άθροισμα ατομικών «οικειοθελών αποχωρήσων» ή «παραιτήσεων» των «ανεμβολίαστων υγειονομικών». Δηλαδή σαν ζήτημα Ατομικής Επιλογής.

8. [Παρέκβαση: Ας το συλλογιστούν αυτό όσοι, πολύ σωστά θέλοντας να εναντιωθούν στην υποχρεωτικότητα, προτάσσουν όμως έναν λεπτεπίλεπτο ατομικισμό γι’ απάντηση στον χυδαίο κολεκτιβισμό, που καταπίνει οροσειρές καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων –απ’ την οικονομία μέχρι βαθιά, πολύ βαθιά στον άνθρωπο– και είναι πολύ της μόδας σήμερα στα αριστερά].

9. Στην κατηγορία «ανεμβολίαστοι» ανήκουν, άλλωστε, όσοι «υγειονομικοί» αρρώστησαν με κόβιντ, χωρίς να έχουν κάνει Το Εμβόλιο, και γύρισαν στις δουλειές τους. Στη βάση αυτή, ο αναμεταδοτικότατος «ΣΚΑΪ» επισήμανε, πριν ένα μήνα, πως ο σχεδιασμός των υπουργείων Υγείας-Εσωτερικών είναι ν’ απολυθούν μετά την 31η Μαρτίου και όσοι «υγειονομικοί» έχουν… απλώς (!) αρρωστήσει. Θα απολυθούν, δηλαδή, όσοι έχουν προμηθευτεί τα αντισώματά τους απ’ τον άγριο «εχθρό-ιό» και όχι απ’ την πολιτισμένη εμπορευματική οδό Φαρμακοβιομηχανίας-Κράτους-Επιστήμης…

10. Τη βδομάδα που πέρασε, παρεμπιπτόντως, έληξαν και Τα Πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων δεν «σούταραν» την Τρίτη Δόση Του Εμβολίου… Ανάμεσα τους μετρήθηκαν και κοντά 10.000 «υγειονομικοί», επιπλέον όσων έχουν τεθεί σε αναστολή. Αυτοί οι 10.000 Ληγμένοι, όμως, όχι μόνο δεν κατηγορούνται ως Αρνητές (Τρίτης Δόσης, εν προκειμένω), μα και δεν θα βγουν σε αναστολή ούτε και θα τεθεί θέμα απόλυσής τους μετά την 31η Μαρτίου, κατά δήλωση του τηλεμασκοφόρου κ. Πλεύρη.

11. Τα ελάχιστα αυτά για τη δίχως τελειωμό ασέλγεια σε βάρος των «ανεμβολίαστων υγειονομικών» γράφονται εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων γύρω από Την Πανδημία, διεθνώς, με αφορμή την Όμικρον Φάση της και το πέρασμα στην επόμενη πίστα τής Μεγάλης Επανεκκίνησης του κεφαλαίου. Άρα, το αν, πώς και πότε οι «ανεμβολίαστοι υγειονομικοί», ως επί της ουσίας Αρνητές της διαδικασίας αυτής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης –άσχετα ποιοι οι λόγοι καθενός–, θα απολυθούν στη χώρα μας, θα είναι αρκετών παραμέτρων συνάρτηση, που δεν είναι χώρος εδώ να αραδιαστούν. Δύο υποσημειώσεις μόνο: Πρώτον, το θέλουν πολύ οι ντόπιες ελίτ, ειδικά εφ’ όσον αισθάνονται ότι τις παίρνει, την ίδια στιγμή, ωστόσο, που στέκονται σούζα στις κατευθυντήριες των ξένων κέντρων. Δεύτερον, ένα τρανταχτό παράδειγμα λόγου, για τον οποίο οι ελίτ μας αισθάνονται ότι τις παίρνει – αλληγορικά δοσμένο:

12. Σε άλλα νέα, λοιπόν, πολύ κοντά στην ανακάλυψη των μυστικών της μεγαλύτερης τυρόπιτας στη χώρα μας βρίσκονται γκουρμέ ερευνητές. Θυμίζουμε πως το πολύπαθο σφολιατοειδές βρίσκεται σταθερά σφηνωμένο στο τρίγωνο που ορίζουν κόμματα, συνδικάτα και «χώροι» – τρίγωνο γνωστό ως Το Κίνημα, δίχως περιττούς επιθετικούς προσδιορισμούς. Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δραστηριότητα, που πρόσφατα εκδηλώθηκε πέριξ της τυρόπιτας. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι από το κεντρικό κάλεσμα Του Κινήματος προς τον Εαυτό Του, να συμμετάσχει Καθολικά και Μαζικά στην εν λόγω δραστηριότητα («Για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού»), έλειπε η παραμικρή αναφορά στους «υγειονομικούς» σε αναστολή, στα πάσα και στα σκαναρίσματα. Η συνέχεια προβλέπεται, άρα, κλασική, με (απο)κλιμάκωση σε δυο-τρεις Αναμνηστικές Δόσεις, που θα συνδυάζουν οπωσδήποτε στάση εργασίας και 24ωρη απεργία, ώστε τα αλάθευτα γκρα Του Κινήματος να τις αδειάσουν με αποφασιστικότητα στον φλεβαριάτικο και στον μαρτιάτικο ουρανό.

13. Εκτός αν… Στο γκαντέμικο νούμερο δεκατρία.

 

* Ο Νίκος Λάιος είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος

Σχόλια

Exit mobile version