Εν ολίγοις (φ.299)

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Βουλευτικές ασκήσεις θάρρους

Τριάντα ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέθεσαν τη φαιά τους ουσία και τις υπογραφές τους σε μια ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με θέμα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πλευράς τραπεζών ως προς την απόδοση χρηματικών ποσών στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, τα οποία έχουν κατασχεθεί από λογαριασμούς οφειλετών. Ανησύχησαν όλοι μαζί για τη μη αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τον οποίο οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά εντός 10 ημερών, και αναρωτήθηκαν ποιος επωφελείται από τους τόκους που προκύπτουν λόγω της αντικανονικής παραμονής των χρημάτων αυτών στις τράπεζες, καθώς και για τις πιθανές επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις που προκύπτουν για τους οφειλέτες. Είναι οι ίδιοι, πιθανότατα, που ωρύονταν για τις αρπακτικές μεθόδους που επέβαλαν στην ελληνική κοινωνία οι τοκογλύφοι… Και επειδή, ως φαίνεται, δεν είναι αρμοδιότητα αυτών των βουλευτών να ρωτήσουν για τη γενικευμένη τεχνητή ασφυξία απάντων των ψηφοφόρων τους, περιορίστηκαν στις συστημικές δυσλειτουργίες και μικροπροβλήματα, ώστε να κάνουν ασκήσεις θάρρους και κοινωνικής ευαισθησίας.

 

Όχι στη ρητορική του μίσους

Επίσημη έναρξη της εκστρατείας No Hate Speech Movement (Όχι στη ρητορική του μίσους) θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, στις 12μ.μ. στην Aίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Στόχος του «Όχι στη ρητορική του μίσους» είναι να περιοριστούν τα κρούσματα ρητορικής μίσους, το bullying στο Διαδίκτυο, ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, κυρίως στη διαδικτυακή έκφρασή τους, προωθώντας την ισότητα, την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα και να διαθέσει στην ελληνική γλώσσα τα απαραίτητα εργαλεία και το αναγκαίο υλικό σε όσους δραστηριοποιούνται ήδη ή επιθυμούν να αναλάβουν δράση ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ναι στην εκπαίδευση!

Με το σύνθημα «Όχι στη λογιστική αντίληψη στην εκπαίδευση, ναι σε μόνιμους διορισμούς» θα διαδηλώσουν την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, δάσκαλοι και καθηγητές. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ κήρυξαν δίωρη στάση εργασίας (12:00-14:00 και 14:00-16:00) ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί να συγκεντρωθούν στο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, στις 13:30. Αίτημά τους είναι να μην πραγματοποιηθούν άλλες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αλλά μόνιμοι διορισμοί. Σε σχετική ανακοίνωση, οι δάσκαλοι καταγγέλλουν ότι τα κενά στα σχολεία «καλά κρατούν» και τονίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιστρατεύει αντιεκπαιδευτική μέθοδο για τη μέτρηση των κενών, τη «λογιστική των ωρών». «Όσο το υπουργείο συνεχίζει να βλέπει διδακτικές ώρες αντί για σχολικές τάξεις, τόσο θα συνεχίσει να διαλύει δημοτικά σχολεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΟΕ. Η Ομοσπονδία είχε διαμαρτυρηθεί έντονα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, περί πλασματικών κενών.

Σχόλια

Exit mobile version