Εν ολίγοις (φ.298)

 

Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Λίγα ψίχουλα… σκέτης κοροϊδίας

Εξωφρενικά ισχνός είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Αυτό αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την παράταση κατά ένα έτος της σύμβασης παροχής τροφίμων (συνολικού προϋπολογισμού 380.000…) στους 9.500 αστέγους και απόρους, που αποφάσισε η τοπική «πρωθυπουργός» Ρένα Δούρου να τραβήξει από τον μνημονιακό μας λάκκο των λεόντων. Ακολουθώντας, μάλιστα, το προεκλογικό τρικ του Σαμαρά, με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ελαχίστων δήμων, περιόρισε το κουβαρνταλίκι της στους δήμους Φυλής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Μεγαρέων, Λαυρεωτικής, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Αχαρνών, Ασπροπύργου και Βύρωνα… Συμβολικά! Μια πρώτη διαίρεση, μας εμφανίζει την αστρονομική αναλογία των 40 ευρώ κατ’ έτος για τον καθένα από τους «ευνοούμενους» της κυρίας Δούρου πάμφτωχους της Αττικής. Μια δεύτερη… κακιά σκέψη μας εμφανίζει έναν αριθμό 675.000 τέτοιων «ευνοουμένων» φτωχών που θα μπορούσαν να είχαν μοιραστεί τα 26 εκατομμύρια που προτίμησε να δωρίσει η Περιφέρεια στους Μελισσανίδη-Αλαφούζο. Μια τρίτη χειρότερη σκέψη μας αποκαλύπτει ότι αν ένας από τους «ευνοούμενους» πάμφτωχους έπαιρνε εφάπαξ μόνο ένα μηνιάτικο της κυρίας Δούρου, θα μπορούσε να τη βγάλει καθαρή για τα επόμενα 150 χρόνια!

 

Εκατομμύρια αμέσου δράσεως

Κάποιοι συνεχίζουν να παπαγαλίζουν την εντολή των τοκογλύφων ότι έχουμε πρόβλημα και πρέπει να περικοπούν κι άλλο οι δημόσιες δαπάνες. Η πραγματικότητα, ωστόσο, μάλλον τους διαψεύδει. Μόλις προχθές ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές του υπουργείου με εκπροσώπους αυτοκινητοβιομηχανιών και πρεσβείες για τη χορήγηση 5.000 καινούργιων οχημάτων! Τι θα είναι λίγες δεκάδες εκατομμύρια δημόσιας δαπάνης μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα που ανέδειξε ο γενικός γραμματέας, ότι «σήμερα ένα παλιό περιπολικό όχημα, με εμπορική αξία 2.000 ευρώ, χρειάζεται κάθε χρόνο το ίδιο περίπου ποσό για τη συντήρησή του». Όσοι έχουν έστω και ελάχιστες γνώσεις της αγοράς ασφαλώς και καταλαβαίνουν ότι αυτά τα σέρβις είναι κάποιου άλλου παπά ευαγγέλιο. Εκτός αν αναφέρεται σε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις, που δεν δικαιολογούν εντούτοις νεοπλουτίστικα αντανακλαστικά. Εκτός, επίσης, αν δεν εμπίπτουν στην κατηγορία της δημόσιας δαπάνης οι γενναίες εισαγωγές και αγορές μας από τις πολυεθνικές.

 

Άδικες δίκες στα Χανιά

Τα χρόνια περνάνε, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως οι διώξεις ανθρώπων πολιτικά ενεργών συνεχίζονται. Σε δύο διαφορετικές δίκες, κοινωνικοί αγωνιστές των Χανίων δικάζονται για τα γεγονότα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου του 2011 και για τη διαδήλωση για το θάνατο 19χρονου μετά από καταδίωξη της αστυνομίας. Η συνέλευση αλληλεγγύης στους διωκόμενους καλεί για τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, και την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου το πρωί, στα Δικαστήρια Χανίων. Πρόκειται για δύο διαφορετικά δικαστήρια, στα οποία οι κατηγορούμενοι είναι γνωστοί κοινωνικοί αγωνιστές των Χανίων. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλληλέγγυοι μιλούν για κατασκευασμένα κατηγορητήρια.

 

Σχόλια

Exit mobile version